Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Gellei: Csak az lehet válogatott, aki stabil játékos a klubjában

2001.11.21. 14:19
Az Index-Törzsasztal vendége volt szerdán Gellei Imre, a labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya. Az interjúból kiderül, hogy a kapitány szerint kapusposzton a legerősebb a magyar mezőny, és hogy Miriuta hibázott amikor visszautasította a válogatott meghívót. Továbba megtudhatjuk, hogy több fiatalok is meghívásra számíthat a legjobbak közé, és az Eb- vagy vb-részvétel még csak távlati cél, először saját játékunkat kell megtalálni, aztán lehet álémodozni. Külön öröm a kapitány számára, hogy egyre több fiatal edző munkája érik be, és szerinte több kollégája is alkalmas lenne a szövetségi kapitányi poszt betöltésére.
Volante: - Képesnek tartja a mostani válogatottat, hogy kijusson EB-re, VB-re? Ha igen, mi volt a baj Bicskei ténykedése alatt, ha nem, mit fog tenni másképp?

Gellei Imre
Gellei Imre: - Nagyon sok összetartásra, mérkőzésre van szükség, összefogásra . Minden energiára szükség van, hogy továbbtudjunk lépni a középmezőnyből az elitbe.

Serac: - Ön szerint Lisztes hosszútávon tudja pótolni Herzogot?

Gellei Imre: - Én elsősorbamn arra szeretnék választ kapni, hogy a válogatottban tud e igazi karmester lenni, hiszen az utolsó találkozón ragyogóan játszott. A mostani Lisztest már jobbnak tartom mint Herzogot.

Miatov: - Ön szerint ki volt nagyobb formátumú labdarúgó: Antoni Jani vagy Bogáti Attila?

Gellei Imre: - Két kiváló játékosról van szó. Antoni technikailag kiváló képességű jáátékos volt, a zalaegerszegrőlelküldött bogáti pedig annyira megújult Keszthelyen, hogy visszakerült az élvvonalba. Az összehasonlítás azért nehéz, mert ő egy vérbeli támadó volt.

Nemecsek: - Tokodyn kívül kik azok a fiatal labdarúgók, akikkel hosszabb távon is számol a nagyválogatottnál azok közük, akik az Ön keze alatt dolgoztak az olimpiai csapatnál?

Gellei Imre: - Neveket nem szeretnék mondani, folyamatosan kell bizonyítaniuk jelenlegi csapataikbvan. a kezem alatt megfordult játékosok közül valamennyi odaérhet egyszer.

Nandris: - A továbbiakban mennyire számít Miriutára? A jelenlegi, biztató fiatalítási folyamatban tervezi-e a korosodó Vasile újbóli bevetését, főleg úgy, hogy Lisztes egyre biztatóbb teljesítményt nyújt, mind a klubjában, mind a válogatottban? Nem titkolom, bízom abban, hogy Vasile Miriuta nem szerepel az Ön tervei között, már az Eb-selejtezősorozat alatt sem.

Gellei Imre: - Azzal, hogy lemondta a legutóbbi alkalommal a válogatottságot, az esélyei nem nőttek. . .

Szabolcs: - Tisztelt Gellei úr, gratulálok a macedónok elleni győzelemhez, viszont épp ehhez is kapcsolódva merült föl bennem az, hogy amennyiben Lisztes a válogatott reménybeli új karmestere (miután Illés kiszállt), alkalomadtán ki tudná őt helyettesíteni?

Gellei Imre: - Az a csapatjáték amit mi játszunk, egy területszűkitésen alapuló labdaszerző játék, ahol minden egyes játékosnak igen komoly szerepe van a labda azonnali visszaszerzésébenb. Ebből adódik, hogy az az irányitó, akinek sikerül labdát aszerezni. Lisztes pedig ennek az elvárásnak tökéletesen megfelel.

Serac: - Ki lesz a kapus a következő merkőzésen?

Gellei Imre: - Több kiváló kapusunk van - bár a többi poszton is így állnánk - Bárki kapja meg a bizalmat, érzésem szerin élni fog a lehetőséggel. Jelen pillanatban az elsőszámú kapus továbbra is a csapat kapitánya Király Gábor, de Babosra is nyugodtan számíthatok. De ugyanezt mondhatom Szűcsről, Véghről, Sáfárról, Rabóczkyról, Poszáról, Takácsról.

Csülök: - Gelei úr, sok sikert kívánok a munkájához. A kérdésem: Horváth Ferencet végleg leírta? Bicskei csapatában talán az egyetlen volt, aki foggal-körömmel küzdött a meccseken és még gólokat is rúgott. Fehér Miklós?

Gellei Imre: - Fehér miklósnak jártszani kell együttesében, hogy megtudjam hívni a nagyválogatottba. Az utánpótláscsapatba így is meghívtam, ott élt is a lehetőséggel. Horváthnak is állandó játéklehetőséghez kell jutnia, ám mint új kapitány másoknak is lehetőséget akartam adni, Feri képességeivel tisztában vagyok. Arról pedig szó sincs, hogy végleg leírtam volna.

Fz: - Gellei úr, ön szerint mi az ideális kezdőcsapat, ha mindenki formában van? Mi van Fehér Csabával, számít-e rá? Kuttorban mit lát, aki túl öreg és lassú, Sebők hogy került a középpályára, mint legjobb magyar középső védő? Ön szerint van-e a VB-re kijutott 32 (na jó, még csak 31) csapat között olyan, aki ellen semleges pályán győzelmi esélyünk lenne?

Gellei Imre: - Ezért szép a labdarúgás, a felsorolt játékosok képességei válogatottszintűek, úgy gondolom, a mindenkori kapitány joga és felelőssége az összeállítás, hiszen az ő csapata tud csak nyerni és veszíteni is. Mivel mi nem vagyunk ott, így elkell fogadni, hogy mind a 31 csapat jelenleg erősebb.

Apus: - Üdvözlöm Gellei Úr! Örömmel láttam a csapaton a macedónok ellen, hogy nem álltak le egy percre sem, és nem kaptak magyarosan 1-2 szépítőgólt! Azt hiszem, ha élhetek egy megjegyzéssel, úgy tűni, hogy Mátyust el lehet felejteni a bal oldalról és ha még Sebőköt is kivennénk a csapatból, eltűnne a nagyképűség utolsó szikrája is. Rosszul látom?

Gellei Imre: - Mindkét játékos válogatott képességű labdarúgónak tartom, mindkét labdarúgónk teljesítményüknek sokszor örülhettünk. Azt megigérhetem nagyképüségre nem lesz okuk, hiszen nekik is megkell küzdeni posztjukért a válogatottban.

Jancsika: - Gellei úr, két kérdésem lenne Önhöz: 1. igaz-e az, hogy az új játékosok valós megítéléséhez legalább 4-5 mérközésre van szükség, tehát számíthatunk arra, hogy akiket Ön a kezdöbe jelöl, azokról 4-5 mérközés múlva születik ítélet? 2. Kenesei Krisztián kap-e lehetöséget. Köszönöm.

Gellei Imre: - Minimum ennyi meccsre van szükség, hogy nemzetközi rutint szerezzen egy-egy játékos. Kenesei nálam lett előszőr NB-I-es játékos, igazán gólerős, mezőnymunkáján kell javítania.

Fz: - Az amit játszani próbálunk nem a Mezey féle hálócsapdás taktika, amit a Mexikói VB előtt játszottunk? Sebők lenne a Nagy Antal szerep?

Gellei Imre: - Bár olyan jól szerepelnénk, mint 83 és 86 között. Hiszen Európa legjobbjai között voltunk, az együttes labdaszerzési törekvéseiben valószínűleg felfedezhetőek ezek a jelek is, ám ha arra gondolok, hogy az NBA-ben is nagy szerepe van a labdaszerzésnek, akkor akár ahhoz is hasonlíthatnánk játékunkat.

Serac: - Szabics mikor lesz nagyválogatott ?

Gellei Imre: - Ha tartósítja helyét csapatában.

Moon: - Mit szól hozzá, hogy Bartos István tegnap igényelte a Gellei.hu domainnév bejegyzését?

Gellei Imre: - Reménykedem benne, hogy a diomainnév, és az oldal látogatottsága évek múlva is olyan lesz, hogy Bartos István büszke lehet rá, hogy már 2001 végén fantáziát látott benne.

Pintera: - Mit jelent az Ön életében a Zalaegerszegen töltött néhány év?

Gellei Imre: - 3 gyönyörű évet töltöttem Zalaegerszegen, itt lettem országosan elfogadott edző.

Fz: - A volt szocialista országok, Lengyelország, Csehország, Románia miért vannak jócskán előttünk? A bajnokság ott sem jobb, bár a cseheknek stabilan van bajnokok ligájába jutó csapatuk.

Gellei Imre: - Csehországba 400 000 igazolt játékos van, míg nálunk 70 000. A cseheknél volt egy Jira nevű szakember, vele kb. 10 éve kezdték azt a képzést, aminek a jelei már most mutatkoznak és én is szeretném itthon meghonosítani. A lengyelek és a románok az elmúlt 30-40 évben jóval többet tettek az utánpótlásért mint mi.

Apus: - Ön szerint mi lenne a járható út a magyar foci erősítésében? 1. 1-2 nagy csapat létrehozása (lsd portugál bajnokság) 2. egységes erősítések x. egyéb?

Gellei Imre: - 2-3 nagycsapat összehozása, és a többi együttesnek is állandó versenyhelyzetet kellene teremteni. Azt hiszem és bízom benne, hogy a profi liga vezetői ezen dolgoznak.

Srác: - Már "edzőkorban" vannak azok az egykori játékosok, akik már nyugati csapatoknál is profiskodtak: Détári, Garaba, Nyilasi, Bognár, Róth, Kiprich... Nem lehetne őket bevonni a válogatott körüli munkába?(Oké, Dajka a pályaedző, de azért a Las Palmas nem az Eintracht vagy a Feyenoord.)

Gellei Imre: - Hála istennek ennek a korosztálynak a tagjai egyre nagyobb szerepet töltenek be a magyar fociban, és tudomásom szerint az olimpiai válogatott kapitánya is az ön által felsorolt nevek közül kerül ki.

Volante: - Ha maga helyett kellene valakit szöv. kapitánynak javasolni, ki lenne az?

Gellei Imre: - Nagyon sok edző kollegámat alkalmasnak tartok a kapitányi poszt ellátására.