Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Olaszország foci-vb nélkül maradhat

2001.11.22. 11:55
Könnyen előfordulhat, hogy Olaszország is labdarúgó vb nélkül marad. Hiába jutottak ki csoportjukból - többek között a magyar válogatottat is kiejtve - Tottiék, az olasz állami televízió, a RAI nem képes előteremteni a vételárat, a közvetítési jogokkal rendelkező német érdekeltségű Kirch csoport számára.
Eddig csupán Svájc jelezte biztosan, hogy nem közvetíti a jövő évi koreai-japán közös rendezésű labdarúgó-világbajnokságot, ám múlt heti kiesésük után, az osztrákok is hajlanak a "futballmentes nyár" felé. Ezzel a sógorok jelentős összeget spórolnának meg, hiszen a világbajnokság közvetítési jogait birtokló német Kirch csoport, csillagászati összeget kér a közvetítésért.

Amíg a két szomszédállam nem jutott ki a világ legnagyobb labdarúgó eseményére, addig Olaszország az elsők között vívta ki a részvételt. Ennek ellenére lehet, hogy mégis futball nélkül maradnak az olasz drukkerek. Az olasz állami televízió, a RAI ugyanis bejelentette, képtelen megvásárolni a World Cup közvetítési jogait.

Claudio Cappon, a RAI főigazgatója szerint nincs meg a megfelelő anyagi háttér, arra, hogy a vb -ről tudósítsanak. Az igazgató szerint csak a kormány segítségével lehet esély arra, hogy a tavalyi Eb-ezüstérmesének meccseit láthassa a hazai közönség.

Anglia 224 millióért közvetít
Angliában az ITV és a BBC 224 millió dollárért (mintegy 63 milliárd forint) vette meg a szigetország közvetítési jogait. A megállapodás anyagi részleteit először nem hozták nyilvánosságra, de kiderült: a német médiacég által kért 245 milliónál valamivel kevesebbért, de a két társaság korábbi ajánlatánál, azaz 81 milliónál jóval többért kötöttek szerződést. A brit tévénézőknek nem kell "felárat" fizetniük, ingyen láthatják a vb mind a 64 mérkőzését.

Hazánkban is hasonló a helyzet, hiszen a Magyar Televízió képtelen egyedül előteremteni a közvetítéshez szükséges dollár milliókat. Szóba került a egy esetleges együttműködés a tv2-vel, míg a nem rég egy éves születésnapját ünneplő Sport1 jelezte, egyedül ők sem képesek kifizetni a Kirch-társaság által kért összeget.