Eleonóra
-1 °C
2 °C
Tóth Ivett
ma 02:00
Tóth Ivett
Műkorcsolya

Magyarország a 3. számú kalapból várja az Eb-selejtező sorsolást

2001.11.23. 17:27
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), elkészítette a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtező csoportjainak kiemelését. Magyarország miután a 30. helyen áll az elmúlt két selejtezősorozat összesített ranglistáján, a 3. számú kalapba került. Legjobbjaink mindössze egy ponttal előzték meg Ciprust, amely már a 4. kalapba került.
Az Európai Labdarúgó Szövetség pénteken nyilvánosságra hozta a 2004-ben Portugáliában megrendezésre kerülő Európa-bajnokság selejtezőinek kiemelési és lebonyolítási rendjét. Pontosan ötven együttest érintett a nemzetközi szövetség határozata, mivel a házigazdák automatikusan résztvevői a kontinensviadalnak.

A félszáz válogatottat 10 darab öt fős csoportba sorsolják majd a 2002. január 25-i portói sorsoláson. A csoportküzdelmek befejezése után a csoportgyőztesek automatikusan tagjai lesznek a döntő 16-os mezőnyének, míg a csoportok másodikjaira a már jól ismert rendszerű pótselejtezők várnak.

Gellei örül a 3. "kalapnak"
Nagyon örülök neki, hogy sikerült a harmadik kalapba kerülnünk - mondta Gellei Imre szövetségi kapitány az MTI-nek. - Nem foglalkozom azzal, kik lehetnek az ellenfelek, a sorsolásnál úgyis minden kiderül. Ha már ismerjük a vetélytársainkat, akkor lehet esélyt latolgatni, addig a szurkolóknak jó elfoglaltság összeállítani a számunkra legkedvezőbb vagy legnehezebb ötösöket.

A kiemelésnél a 2000-es Eb- és a 2002-es vb selejtezőinek eredményét vették figyelembe. Az összpontszámokat osztották el a lejátszott meccsek számával. Ezen eredmények tükrében Magyarország labdarúgó-válogatottja a 30. helyet szerezte meg az UEFA rangsorában, így sikerült a 3. számú kalapba kerülni Liszteséknek.

Magyarország Ciprussal holtversenyben 8-8pontot gyűjtött, ám míg a mieinknek ehhez elég volt nyolc találkozó, addig a szigetországiak ezt tíz összecsapáson érték el.

Az Eb -selejtező sorsolása előtti csoportosítás:
1. kalap: Franciaország, Svédország, Spanyolország, Csehország, Németország, Írország, Románia, Olaszország, Belgium, Törökország

2. kalap: Oroszország, Horvátország, Dánia, Hollandia, Jugoszlávia, Lengyelország, Anglia, Szlovénia, Ukrajna, Skócia

3. kalap: Ausztria, Norvégia, Szlovákia, Izrael, Svájc, Izland, Bulgária, Finnország, Görögország, MAGYARORSZÁG

4. kalap: Ciprus, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Wales, Észtország, Lettország, Észak-Írország, Grúzia, Macedónia, Litvánia

5. kalap: Örményország, Moldova, Albánia, Feröer-szigetek, Azerbajdzsán, Liechtenstein, San Marino, Málta, Luxemburg, Andorra