Alfréd
-2 °C
2 °C
Magyarország
szombat 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Uruguay a futball vb harminckettedik résztvevője

2001.11.26. 09:21
A jövő évi világbajnokság utolsó helye is elkelt magyar idő szerint vasárnap este tíz órakor Uruguay fővárosában, Montevideóban. A hazai csapat már az első negyedórában ledolgozta Melbourne-ben szerzett hátrányát, a második félidőben a csereként beállt Morales góljai pedig eldöntötték a továbbjutást.
Az ausztrálok négy éve Irán ellen már játszottak kontinentális selejtezőt a vb-ért, és akkor idegenben lőtt kevesebb góljuk miatt alulmaradtak. Most úgy tartották, hogy minden adott ahhoz, hogy végre kijussanak a vb-re, hiszen az első meccsen, igaz csak egy büntetővel, de megverték az urukat. No meg négy év alatt még inkább megerősödött az amúgy sem szerény képességű válogatottjuk.

A fogadtatásukon azonban alighanem igencsak meglepődtek, hiszen Montevideóban leköpdösték az auszikat, és igen komolyan elgondolkodtak azon is, hogy talán szerencsésebb lenne semleges pályán lejátszani a mérkőzést. Egész Uruguay erre a meccsre figyelt, és természetesen telt ház - hatvanötezer néző - valamint pokoli hangulat fogadta a csapatokat.

Az uruk elképesztő iramban kezdték a meccset, sorra teremtettek helyzeteket a vendégek kapuja előtt, de ezek a tizennegyedik percig kimaradtak. Akkor azonban egy előreívelt labdát Dario Silva szerzett meg, és a Malaga csatára kiválóan fedezte, Murphy mellett betört a tizenhatoson belülre, és a jobb oldalról kilőtte a hosszú sarkot.

Három perc sem telt el, amikor Viduka révén kis híján jött az egyenlítés. A Leeds csatárának fejesét viszont Carini nagy bravúrral kiütötte. A félidőt jelző sípszóig egykapuzott a hazai csapat, de Recoba és Magallanes előtt kimaradtak a helyzetek. A fordulás után némiképp magához tért az ausztrál gárda, alighanem ők is érezték, gyáva játékukkal semmire sem jutnak.

Viduka újabb fejessel veszélyeztetett, Skoko távoli lövése pedig alig suhant a kapu mellé. Egy szöglet után ismét Carini reflexmozdulatára volt szükség, hogy ne változzon az állás. Uruguay visszaesett, ezért a hazai kapitány úgy gondolta: itt az idő a cserére. Moralest küldte csatasorba, aki az első labdaérintésére gólt szerzett. Recobát akasztották húsz méterre a kaputól, a szabadrúgást maga a sértett végezte el, és Morales kiválóan csúsztatott bele a labdába. Schwarzer csak érinteni tudta a gömböt.

Az ausztrálok ezek után mindent egy lapra téve támadtak, ismét alakítottak ki veszélyes helyzeteket, de gólt újra Morales ért el, aki - pár perccel a lefújás előtt - az örökmozgó Recobától kapott forintos labdát, és hat méterre a kaputól újra betalált. Összesítésben 3-1 lett ezzel az uruguayiaknak, akik így 90 után újra ott lehetnek a futball vb-n. Ezen a tényen a legnagyobb klasszisok is meghatódtak, Dario Silva, sírva fakadt, mint egy kisgyerek.

A jövő évi világbajnokság 32-es mezőnye:
Afrika: Kamerun, Nigéria, Szenegál, Tunézia, Dél-afrikai Köztársaság

Európa: Franciaország (címvédő), Lengyelország, Svédország, Spanyolország, Oroszország, Anglia, Horvátország, Portugália, Dánia, Olaszország, Szlovénia, Törökország, Belgium, Németország, Írország

Dél-Amerika: Argentína, Ecuador, Brazília, Paraguay, Uruguay

Concacaf-zóna: Costa Rica, Egyesült Államok, Mexikó

Ázsia: Japán (társrendező), Koreai Köztársaság (társrendező), Kína, Szaúd-Arábia

A világbajnokság csoportjainak beosztását a magyar idő szerint szombaton 11 órakor kezdődő sorsoláson készítik el Puszanban.