Sára, Márió
2 °C
6 °C

A Bayern München nyerte a Világkupát

2001.11.27. 14:02
A Bayern München nyerte a 2001-es Világkupát. A döntőben a Boca Juniors ellen hosszabbításban diadalmaskodott az idei BL-győztes bajor alakulat. Az argentin csapat a 44. perctől emberhátrányban játszott, ás csak a 108. percig bírta a német nyomást, ekkor Kuffour talált Cordoba kapujába, az Isaar partjára repítve ezzel a világ legjobb csapatának járó Világkupát.
Telt ház, 55 000 néző várta Tokióban az idei Bajnokok Ligája -győztes Bayern Münchent, és a Libertadores-kupa -nyertes Boca Juniors együttesét a Világkupáért vívott találkozón. A németek 1976 után másodszor, míg ellenfelük 1978 és 2000 után harmadszor szerették volna elhódítani a világ legjobbjának járó trófeát.

A Bayern kezdte támadóbb szellemben a találkozót, és már a saját térfelükön letámadták a Boca játékosait. Az első komolyabb lehetőségre mégis a 11. percig kellett várni, amikor Sagnol előreívelését Elber fejelte vissza, ám Sergio lövése elakadt a védőkben. Percekkel később Pizarro lövése suhant veszélyesen keresztül Cordoba kapuja előtt. Jó 25 perc játék után Delgado léphetett ki egyedül, de a kapujából messze kifutó Kahn megelőzte őt, és az utolsó pillanatban tisztázni tudott.

A 30. percben a meccs eddigi legnagyobb helyzetét hagyták ki az argentinok. Kuffour elvesztette a labdát saját tizenhatosa előterében, Schelotto egyből középre gurított, az érkező Delgado azonban 12 méterről csúnyán mellé lőtt. A folytatásban hiába kezdeményezett többet az idei BL -győztes, mezőnyfölényét nem tudta gólra váltani. A félidő végére egyre többször veszélyeztetett a dél-amerikai együttes, ám a bajorok lestaktikája jól működött.

Emberelőnyben zárta a félidőt a Bayern

Amikor már mindenki a félidő végét jelző hármas sípszót várta, Riquelme ugratta ki zseniális passzal Delgadot, aki eltolta a labdát a kilépő Kahn mellett, majd nagyot esett. Nielsen játékvezető pedig sárga lappal honorálta a szép színészi mutatványt. Ez azonban már a második volt az argentinnak, így mehetett zuhanyozni.

A második játékrész elején, az emberelőnyük tudatában nagy erőkkel támadtak a bajorok, míg a túloldalon Riquelmére várt a nem éppen könnyűnek ígérkező feladat, hogy az ellenfél térfelén tartsa a labdát. Ez többnyire sikerült is a Maradona -utódnak tartott játékosnak, akit többnyire csak szabálytalanul tudtak elválasztani a labdától.

Kezdtek elszabadulni az indulatok, amit egyre több nem a labdára irányuló belemenés jelzett. A dán játékvezető egyre többet hibázott, többnyire az argentinok kárára. Az utolsó negyedórára Ottmar Hitzfeld cserékkel próbálta felrázni együttesét, Niko Kovac és Hargreaves helyére, pályára küldte Sforzát és Janckert. Azonban ez sem segített, a német rohamokat sorra hatástalanítani tudta a dél-amerikai védelem.

Nem született gól a rendes játékidőben

Így a kilencven perc alatt nem született gól, jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás. Ennek az első percében Pizarro fejese alig kerülte el a kaput. Öt perccel később Jancker lőhetett tisztán tíz méterről, de pont Cordobát találta telibe. Állandósulni látszott az emberelőnyben lévő Bayern fölénye, a Boca csak elvétve került Kahn kapuja elé.

A mezőnyfölény a hosszabbítás 18. percében érett góllá. Sforza ívelt be szögletet, a kapu előtti hatalmas birkózásban szinte mindenki részt vett, végül az ide-oda pattogó labdát Kuffour két méterről lőtte a léc alá. A hátralévő időben hiába tett fel mindent egy lapra az argentin együttes, már nem sikerült megszereznie az egyenlítő találatot.

Ezzel a Bayern történelme során másodszor szerezte meg a Világkupát, Ottmar Hitzfeld vezetőedző pedig 20. trófeáját gyűjtötte be edzői pályafutása alatt. A mezőny legjobbja - és ezzel egy Toyota boldog tulajdonosa a győztes gólt szerző ghánai Kuffour lett.

Bayern München - Boca Juniors 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Tokio, 55.000 néző, vezette: Kim Milton Nielsen (dán)

Bayern München: Kahn - Sagnol, Kuffour, Robert Kovac, Lizarazu - Niko Kovac (Jancker 76.), Fink, Hagreaves (Sforza 76.) , Sergio - Elber, Pizarro (Thiam 119.)

Boca Juniors: Cordoba - Schiavi, Serna, Burdisso - Martinez (Calvo 16.) (Carreno 111.), Traverso, Riquelme, Villarreal (Pinto 100.), Rodriguez - Delgado, Schelotto

Gólszerző: Kuffour 109.
Sárga lap: Serna (6.), Delgado (20.), Kuffor (29.), Delgado (44.) Rodriguez (67.), Hagreaves (70.) Schiavi (110.)
Piros lap: Delgado (44.)

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft