Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Interneten a foci vb

2001.11.28. 16:32
A FIFA elindította a jövő évi, koreai-japán közös rendezésű futball világbajnokság hivatalos internetes honlapját. Az weboldalon hat nyelven olvashatók információk a világbajnokságról és megtekinthető a FIFA videóarchívuma is. Míg az interneten biztosan nyomon lehet követni a vb-t, addig a jelentős jogdíjak miatt a televíziós közvetítések sorsa továbbra is bizonytalan.
Kivitelében és tartalmában is valóban minden igényt kielégítő honlapot bocsátott útjára a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA). A fifaworldcup.com. elnevezésű weboldal 2002. június 30-ig, a jokohamai döntőig követi figyelemmel a labdarúgó vb eseményeit, híreit. Elsőként a december elsejei, Puszanban sorra kerülő sorsolást közvetítik.

Az oldal tervezői a világbajnokságon részt vevő országokat három blokkban mutatják be. Elsőként az adott válogatottról szóló rövid híreket olvashatjuk, amit az ország labdarúgásának rövid bemutatása követ (team profile), végül csapatonként egy-egy sztárjátékos életútjának bemutatásával zárják az oldalt. Részletes eseménynaptárt közölnek a vb programjáról, valamint bemutatják az esemény színhelyeit is. Nagy érdeklődésre tarthat számot az archívum is, ahol videóról megnézhetjük jelenleg az 1982-es francia-német mérkőzés legizgalmasabb pillanatait, valamint gyönyörködhetünk Michel Platini szépségdíjas góljaiban is.

Bizonytalan tévéközvetítések

Míg az interneten biztosan nyomon lehet követni a vb-t, addig a televíziós közvetítések sorsa továbbra is bizonytalan, mivel az érdekelt országok többsége sokallja a jogtulajdonos német Kirch-csoport által kért összegeket. Claudio Coppon, az olasz állami televízió (RAI) főigazgatója szerint nincs fedezet a közvetítésekre, s hasonló a helyzet Ausztriában, Belgiumban és - a legfrissebb hír szerint - most már Portugáliában is. Franciaországban a magántulajdonú TF1 csatorna 42 milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolta meg a koreai-japán és a 2006-os németországi vb közvetítési jogait, míg Nagy-Britanniában az ITV és a BBC 63 milliárdot költött ugyanerre a célra.

Dél-Amerikában a Globo és a TV Direct 238.76 milliárdért vette meg a jogokat, így Brazíliában, Argentínában, Chilében, Kolumbiában, Uruguayban valamint Mexikóban - és talán további országokban - is közvetíthetnek. Az afrikai kontinensen a nézők a Signal TV-n ingyen követhetik figyelemmel a mérkőzéseket is.