Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

A franciák az 'A' csoportba kerülnek a vb-n

2001.11.29. 15:47
A szervezők elképzelései szerint két részben rendezik meg szombaton, a koreai-japán közös rendezésű labdarúgó-világbajnokság puszani sorsolását. Elsőként a nyolc kiemelt válogatott, majd a 11 európai ország ismeri meg csoportját. Rövid szünet után, a második felvonásban a 13 amerikai, afrikai és ázsiai országot osztják be a fennmaradó helyekre.
Véglegesítették a labdarúgó világbajnokság sorsolásának menetrendjét. A résztvevő harminckét ország válogatottját nyolc, egyenként négycsapatos csoportba osztják. Elsőként az első kalapba került nyolc kiemelt együttest (Franciaország, Koreai Köztársaság, Japán, Brazília, Argentína, Olaszország, Németország, Spanyolország), sorsolják a kvartettek élére.

A címvédők az "A" csoportban játszanak

Eldöntötték, hogy a címvédő francia válogatott az "A" csoportban vívja mérkőzéseit. A gallokon kívül még a két rendező ország válogatottjának a helye biztos: mivel az "A-D" csoportoknak a Koreai Köztársaság ad otthont, ezért ők a "D" csoportba kerülnek. A társrendező Japán az "E" csoprtban mérkőzik, mivel ők az "E-H" csoport házigazdái lesznek.

A nyitó rész záró akkordjaként a további 11 európai válogatottat (Belgium, Horvátország, Dánia, Anglia, Írország, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Szlovénia, Svédország, Törökország) sorsolják a kiemeltek mellé. Lényeges szempont, hogy egy csoportba legfeljebb két európai ország kerülhet.

A második fordulóban sorsolják az Európán kívüli országokat

Az események menetében ekkor rövid pihenő következik, melyben elhangzik a vb hivatalos himnusza. A sorsolás második fordulójában először a három dél-amerikai (Ecuador, Paraguay, Uruguay) valamint a két ázsiai együttest osztják be a már meglévő csoportokba. Kína valamennyi mérkőzését Koreában játssza, ezért ők az "A", "B", vagy a "C" csoportba fognak kerülni. Ennek megfelelően Szaúd Arábia pedig az "F", "G" "H" csoportok valamelyikében kap helyet.

Végül az öt afrikai (Kamerun, Nigéria, Szenegál, Dél-afrikai Köztársaság, Tunézia) és a három CONCACAF csapatot (Costa Rica, Mexikó, Egyesült Államok) sorsoljáák a fennmaradó helyekre.

Kezdés magyar idő szerint 11.55 órakor

A sorsolást a szokásoknak megfelelően több kulturális program színesíti. A rendező Koreai Köztársaság prezentációja mellett a puszani filharmonikus zenekar is tart bemutatót. A sorsolási ceremónia magyar idő szerint 11.55 órakor kezdődik, és várhatóan fél óráig fog tartani.