Valér
4 °C
8 °C

Még mindig a Manchester United a leggazdagabb klub

2001.11.30. 13:30
Immár negyedik éve a brit Manchester United labdarúgó klub a világ leggazdagabb csapata bevétel szerint - közölte pénteken a Deloitte and Touche. A londoni könyvvizsgáló cég szerint a tőzsdén forgó észak-angliai klub bevétele a legutóbbi pénzügyi évben 117 millió font (167 millió dollár) volt.
A Manchester Uniteden kívül a bevételi listán utána következő - a tavalyi második helyezett Bayern Münchent maga mögé utasító - Real Madridnak sikerült csak 100 millió font feletti bevételt elérnie a világ nagy klubcsapatai közül. A listát vezető első húsz futballklub együttes bevétele az elmúlt pénzügyi évben 1,376 milliárd font volt, 31 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

David Beckham
A lista első húsz helye közül hetet angol, ugyancsak hetet olasz csapat foglal el, köztük olyan nevek, mint a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, illetve az AC Milan és a Juventus.

A Bayern és a Juventus is készül a Tőzsdére

A Manchester United példáját követve a Bayern és a Juventus is fontolgatja tőzsdei bevezetését a bevételi bázis szélesítése végett. A legmagasabbra sorolt nem európai klub az argentin Boca Juniors volt; a csapat 33,2 millió fontnak megfelelő bevétele a 31. helyhez volt elegendő - írta a Reuters.

A vezető európai klubok bevételének fő forrása ma már nem a jegyeladás, hanem a televíziós közvetítések után járó jogdíj. Nemrégiben éppen ezek elosztásáról robbant ki vita az angol első osztály első osztálya, a Premier League (PL) és a Hivatásos Játékosok Szervezete (PFA) között, s ez utóbbi sztrájkot is kilátásba helyezett a most következő hétvégi bajnoki fordulókra. Később azonban sikerült egyezségre jutni, és a sztrájkot lefújták.

A Manchester United részvénye péntek délben 2 pennys, 1,48 százalékos gyengüléssel 133,0 penny volt a londoni értéktőzsdén.