Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Mélypontról mélypontra

2001.12.10. 10:29
A Sopron újpesti vendégjátékával újabb gyötrelmes félszezon ért véget a labdarúgó NB I-ben. A magyar labdarúgás ismét túljutott egy mélyponton, ki tudja már hanyadikon, a '86-os mexikói égés óta midnen mélypont egyre mélyebb, vb vagy eb elérhetetlen távolságban. Ma már legalább azt tudjuk, hogy nincsen olyan szint, ahonnét ne volna még lejjebb.
A grúzok vb-selejtezőn úgy játszottak velünk, ahogyan mondjuk Luxemburggal szokás, a ciprusi Nicosia úgy verte a Dunaferrt, mintha egy máltai amatőr csapatot alázott volna.

A bajnokság eközben szépen csordogált, közhelyes, de igaz: szinte semmi igazán említésre méltó nem történt. Az újságírónak nehéz ilyenkor szavakat keresgélnie, mert óhatatlanul észre venné ő a jót is, de a rosszat, a nevetségeset sokkal könnyebb meglátni, hiszen jóval több adódik belőlük.

Mezey is homokba dugta a fejét

Mezey György
Az teljesen nyilvánvaló, hogy a magyar futballban jószerével már egyetlen szakember sem maradt, akinek tisztánlátásában vagy szavaiban bízni lehetne, akiről azt hihetnénk: tényleg tisztában van a helyzettel, tehát nincsen nyakig benne a gyanús masszában.

A 86-ig még félistenként tisztelt Mezey György nemrég azt mondta a tévében, hogy amikor elkezdte az UEFA-edzőképzést, döbbenten tapasztalta a nyilvánvalót, mekkora a lemaradás a világ és Magyarország között. Jóllehet neki még volt alkalma a fényben sütkérezni, majd ő is homokba dugta a fejét, rájött, hogy a rosszból is jól meg lehet élni.

A tavalyi bajnok Ferencváros valószínűleg a klub történetének legrosszabb csapatával küszködik. Vajon segíthet-e Várszegi, aki valamilyen módon nyilván szeretné visszakeresni azt a pénzt, amelyet a Fradiba ölt/öl, márpedig másképpen nem tudja visszakeresni, csak ha eredményeket produkál a csapat.

A sztárként indult Pinte semmit nem mutatott idén, Lipcsei pedig már fordulni sem tud, csak kanyarodni, annyira lelassult. Dumában viszont nagyon sok tehetséges játékosunk kitűnik - Dragóner, Kriston, Bajzát -, és rendre meg vannak sértődve, ha megpróbálják helyretenni őket.

Még mindig az edző a legjobb az éllovasnál

Eközben az MTK menetel az átszervezett bajnokságban - tizenegy ponttal vezet -, pedig még mindig az edző, Bognár lövi a legjobban a szabadrúgásokat. Bozsik Cucu fia, Péter a kispadra került - az év edzője lett -, és második a ZTE-vel. Egerszegen amúgy költenek a futballra, csak hát ha megnézzük Waltnert, amikor mondjuk rávezeti a kapusra a labdát, nos, akkor kiderül, hogy van, amit nem lehet pénzzel javítani.

Miután a Dunaferrt itthon játszi könnyedséggel verte a rettegett erejű ciprusi Nicosia (4-2-re) az UEFA Kupában, nagy hullámvölgybe került, ahonnan kilábalt lassan. Az utóbbi évek kiemelkedő teljesítményt mutató csapatában az a Lengyel a vezéregyéniség, aki tíz évvel ezelőtt - már akkor sem volt túl fiatal - még a kispadért is küzdött. Újpesten Tamási már a válogatott ajtaján kopogtat, pedig pár éve még Eszenyi is megalázta a Mechelen-MTK meccsen.

Varga Zolinak ötödszörre sem sikerült

A Vasas romjaiban hever, pedig nyáron Berti Vogtsot akarták a Fáy utcába hozni, a Haladás a brazilok ellenére is kieső helyen. Mondjuk ezeket a brazilokat valószínűleg a Copacanabanan, egy erősebb strandmeccsen sem engednék pályára, vagy ha mégis, akkor beásnák őket derékig a homokba - kapufának.

Az egykor ugyan zseniális labdarúgó, Németországból hazatért Varga Zoli edzőként ötödszörre is csődöt mondott, és egyáltalán nem lóg ki a hazai kóklerek társaságából, sőt!

Reszeli Sopronban például meglökte a tartalék-játékvezetőt, mert nem látott tőle - bizony, már ilyen is van - a Liga pedig úgy döntött, hogy a lelátóról sokkal jobban lát, így hát kénytelen onnan végignézni csapata vergődését.

Úgy látszik, a Kispest bennmarad, a Videoton annak ellenére, hogy az MTK ellen kapura sem tudott lőni, a negyedik. Edzőjük, a "kis Várhidi" ismét bizonyítja szakmai tudását, már csak viselkednie kellene megtanulni. A Debrecen a kinti 5-1-es zakó után itthon 3-1-re verte a Bordeaux-t, és a riporter azonnal belekezdett a jól ismert szövegbe: mekkora a különbség a két csapat költségvetése között, és milyen remek ez az eredmény satöbbi. De ezt inkább nem is folytatom.

El innen - de hova?

Elindult a Bozsik-program, az állam tenni akar a futballért, de eddig is az állam tett, ugye, és az állam jól meg lett lopva.

Öt éve még keresettek voltak a magyar játékosok külföldön, ma már Törökországba, Hollandiába, Ausztriába kellenek csak. (Az albán, a sierra leone-i csatárok is kelendőbbek, mint a mieink.) Már ha egyáltalán oda is kellenek, mert tavaly csak ketten tudtak eligazolni innen.