Edina
-12 °C
-3 °C

Jegybuli és stadionbiztonság

2001.12.11. 10:23
A futballban rejlő újabb üzleti lehetőség kiaknázására igyekszik szövetséget kötni a kormány és a vele készségesen együttműködő Magyar Posta.
Mint az MTI hétfőn hírül adta, "a labdarúgó stadionokban kiépülő egységes jegyértékesítési rendszer, illetve a posta önálló informatikai hálózatának összekapcsolásáról írt alá megállapodást hétfőn Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, valamint Kalmár István, a Magyar Posta Rt. elnök-vezérigazgatója. - Az együttműködés célja, hogy a polgárok közvetlenül a lakóhelyükön vásárolhassanak belépőt az ország bármely pontján sorra kerülő sporteseményre - mondta Deutsch Tamás. A miniszter hozzátette, hogy a magyar labdarúgás, illetve a sport felemelkedése elképzelhetetlen a családok megnyerése nélkül, s ennek előfeltétele az egyszerű és kulturált jegyértékesítés megteremése."

Ügyes, mondhatnánk irigykedve, milyen kár, hogy nem nekünk jutott eszünkbe az ötlet.

Eddig, ugye, arról volt szó, hogy a stadionok felújításával párhuzamosan kiépül majd egy egységes informatikai rendszerre épülő beléptető rendszer a pályákon, amely lehetővé teszi a garázda elemek kiszűrését, ellenőrizhető kirekesztését a meccsekről. S ennek sikerétől várható a lelátók békéjének újrateremtése, miáltal a focimeccsek látogatása megszűnik a bátrak és a fanatikusok szektariánus dilije lenni.

E rendszer alapját - miként mondjuk a futballpályák fegyelmében (is) előttünk járó Albionban - egységes, számítógéppel bárhol azonosítható szurkolói kártyák képezik. Jobb helyeken kizárólag ilyenekkel lehet jegyeket vásárolni a mérkőzésekre.

Amely jegyeknek viszont már nem feltétlenül kell egységesnek, egyformának lenniük. Magyarországon több nyomda számára jelent kisebb-nagyobb bevételt a focijegyek nyomtatása, amitől egy egységesítés - az egyetlen kedvezményezett nyomdát leszámítva - valamennyiüket megfosztaná. Nem beszélve a klubok sok tízmilliós veszteségétől. Ma - egyebek között - az teszi nélkülözhetetlenné a klubonkénti jegy nyomtatást, hogy a jegy hátsó oldala kitűnő - és alaposan ki is használt - hirdetéshordozó, amelyen a szponzorok szívesen tüntetik fel magukat hosszú, tömött sorokban.

Nem tudom, mik az elképzelések az egységes rendszerben felhasználható szurkolói kártyák bevezetéséről, mert az a nagy vihart kavart stadion-felújítási program késésével együtt csúszik.

Addig is szükséges feltárni a gyorsabban lenyúlható dohány forrásait, hátha tavasz után nem marad idő a szép, de hosszabb távra szóló tervek kiaknázására.