Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Legyen-e bajnoki döntő az NBI-ben?

2001.12.11. 09:14
Muszbek Mihály, a Magyar Labdarúgó Liga igazgatója év végi sajtótájékoztatóján egy új bajnoki kiírás tervével ismertette meg az érdeklődőket. Az elképzelések szerint a tizenkét csapat rájátszásban venne részt, majd az első két helyezett gárda bajnoki döntőt játszana. Az edzőbizottság elnöke, Garami József igazságtalannak tartja a bajnoki döntő bevezetését, és az egységes, tizennyolc csapatos bajnokság visszaállítását tartaná üdvösnek.
A Magyar Labdarúgó Liga év végi sajtótájékoztatóján. Muszbek Mihály igazgató értékelte az őszi szezon legfontosabb futball-eseményeit. A sportvezető szerint a szakemberek körében a legnagyobb vitát a jelenlegi és következő évek versenykiírása váltotta ki. Idén a tizenkét együttes három kört teljesít, majd a kialakuló felső- (1-6 helyezettek) és alsóház (7-12 helyezettek) rájátszásában döntenek a helyezésekről.

Bajnoki döntőt szeretne a Liga

Az MLL elképzelése szerint a következő három évben tizenkét csapat alkotná az élvonalat, a 22 fordulós alapszakasz után a legjobb hat újabb két teljes kört játszana, majd az első két helyezett két győzelemig tartó bajnoki döntőben küzdene egymással az elsőségért. Az edzőbizottság ezzel szemben 14 együttest részvételét javasolja a legmagasabb osztályban.

Jelentős veszteség a csapatoknál
A lebonyolítás mellett fontos kérdés a csapatok gazdasági helyzete is. Az eredmény ezen a téren sem túl jó: elmúlt két évhez hasonlóan továbbra is veszteségesek a labdarúgó NB I-ben szereplő klubok A sportvezető adatai szerint a 2001. év első negyedében összesen 638 millió forintos veszteséget halmoztak fel az egyesületek.

Garami: Igazságtalan a döntő

A liga vezetőinek elképzelését, hogy a bajnoki cím sorsa a lejátszott 32 forduló után két győzelemig tartó döntőben dőljön el, Garami József, az MLSZ Edzőbizottságának elnöke igazságtalannak tartaná. - A foci versenyrendszere úgy helyes, hogy a sorozatmérkőzések eredményeként kialakul egy sorrend. Egy év viszonylatában ez a normális.

Garami József megjegyezte, hogy egy ilyen alapszakasz és rájátszás utáni döntő azért lenne igazságtalan, mert egy-két sérülés, eltiltás semmissé tehetné egy jól felkészített és jól teljesítő csapat egész évi munkáját. Mint utalt rá, lehet, hogy a kosárlabdában megfelel az ilyen gyakorlat, de a futballban nem tartaná elfogadhatónak.

A gazdaság kényszere

Ami a csapatok létszámát illeti, a mesteredző elmondta: tisztában van vele, hogy jelenleg Magyarországon a klubok gazdasági helyzete szabja ilyen szűkösre, tizenkét csapatosra az első osztály létszámát. De ha már ennyi a létszám, a huszonkét fordulóból álló alapszakasz és a tíz fordulóból álló rájátszás összesen harminckét mérkőzése elegendőnek tekinthető.

Az edzők - emlékeztetett rá Garami mesteredző - több csapatot látnának szívesen. A 18 csapatból álló bajnokságot tartanák ideálisnak, de belátják, hogy ez jelenleg gazdasági okokból kivihetetlen. Hiányoznak a vidéki bázisok, ezért egyelőre elfogadhatónak tartják a szakemberek a jelenlegi megoldást. (Hogy a vidéki bázisok hiánya mit jelent, jól mutatja a bajnoki tabella 22 mérkőzés után. Ha hasonló lesz 11 mérkőzés múlva a helyzet, akkor a rájátszásban az ország földrajzilag nagyobb fele lemarad Magyarország futballtérképéről, mert csak fővárosi és dunántúli együttesek szerepelnének a rájátszásban.)

Garami József szerint abban, hogy elfogadhatónak tartja a mostani helyzetet, belejátszik az is, hogy a bajnokság harminckét mérkőzése mellett ott vannak még a Magyar Kupa meccsei is, és ennél több találkozóra a hazai éghajlati viszonyok nemigen kínálnak reális lehetőséget.

A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, jót tesz egy bajnokság színvonalának, ha annak legfelsőbb osztályában 18-20 csapat küzd. Nálunk az edzőbizottság a 16 csapatos élmezőny tartotta volna jónak, mert akkor a bajnokság harminc mérkőzése mellett a csapatok még kupameccseket is játszottak volna, s ez már elegendő mérkőzésszámot eredményezett volna. Minden további nélkül üdvözölné a csapatok létszámának növelését, ha a stadionok állapota lehetővé tenné mind a játékosok, mind a futballhoz elengedhetetlen nézők számára a december és február közötti idő "átfocizását".

Két év jobb lenne

Az edzőbizottság elnöke nem hagyta szó nélkül a több évre előre tervezést sem. Mint elmondta, lényegesnek tartja a hosszabb távra szóló tervezést, de konkrétan a három évre szóló kiírás tervét nem helyesli. Most például minden további nélkül jónak látná, ha két évre szólnának a kiírási elképzelések, mert ez szinkronban lenne az Európa-bajnokságra készülés időszakával. A három évet azért gondolja hibásnak, mert az nem számol az Eb-időszakot követő világbajnoki felkészüléssel.

Késésben a stadionrekonstrukció
Jelentősen késik a stadionrekonstrukciós program megvalósítása is. A Ferencváros Üllői úti pályáján például már el kellett volna kezdődniük a munkálatoknak, de egyelőre még nem dőlt el, hogy a stadion bekerül-e a 2008-as Európa-bajnoki magyar pályázatba. Ha igen, akkor 30-50 ezresre kell bővíteni, ha nem, akkor a jelenlegi 18-20 ezres a férőhelyet érdemes modernizálni. A többi stadionnál a késés oka a közbeszerzési eljárások elhúzódása, mivel több kivitelező a rendelkezésre álló összegnél drágábban vállalná a munkálatokat.