Gerzson
-3 °C
3 °C
Kékesi Márton
ma 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Owené az Aranylabda

2001.12.17. 17:53
Az angol Michael Owen szerezte meg a legjobb európai futballistának járó Aranylabdát a hétfő délutáni franciaországi szavazáson. Az angol csatár négy kupát nyert idén, a válogatottban is tündökölt, korántsem érdemtelenül lett az első a klasszisok között. Az Index szavazásán olvasóink eltalálták a helyes végeredmény.
Michael Owen
A France Football nevű labdarúgással foglalkozó francia szaklap 56 óta immáron negyvenötödször adja át az újságírók szavazatai alapján a legjobb játékosnak járó Aranylabdát. Mint mindenkor, a találgatások most is igen korán megindultak, de az idei évnek nem volt abszolút favoritja.

Harminchat ponttal nyert Raúl előtt

A világ válogatottjainak kapitányai Figót látták idén a legjobbnak, így ő lett a FIFA Év legjobbja. Tavaly egyébként ő hódította el az Aranylabdát, de most Owennek több esélyt adtak a szakemberek, és maguk az olvasók is. (Az Index olvasói is őt tekintettek a legjobbnak idén).

Ám azt sem lehetett kizárni, hogy Oliver Kahn fut be, hiszen a Bayern Bajnokok Ligája-győzelmében oroszlánrészt vállalt. Kahn a második kapus lett volna, ha nyer. Mert fél hatkor végre kiderült: Michael Owen futott be a spanyol Raúl előtt. A Real Madrid csatára 36 ponttal maradt le, az idén kétségkívül nagyszerűen futballozó liverpooli ász mögött.

Négy Kupa, válogatott gólok, megérdemelt siker

Michael Owen névjegye
állampolgársága: angol
születési ideje és helye: 1979. december 12., Chester (Anglia)
magassága: 175 cm
súlya: 71 kg
válogatottság/gól: 32/14
klubmérkőzés/gól: 181/99
első válogatott mérkőzése: 1998. február 11., Chile ellen
Owen már tizennyolc évesen, a három évvel ezelőtti világbajnokságon elkápráztatta a közönséget, az argentinoknak lőtt góljára - negyven méteres szóló végén talált a kapuba - csak csettinteni lehetett. Ez az év hozta azonban meg a várt nagy áttörést. Klubcsapatával, a Liverpoollal négy kupát nyert, és valamennyi elhódításában jelentős érdemeket szerzett.

Az UEFA-Kupa negyeddöntőjében Rómában klasszisjátékot mutatott be, az elődöntőben és a döntőben is eredményes volt. A FA-Kupa fináléjában az ő két találatával nyert a Liverpool az utolsó tíz percben az Arsenal ellenében. A Szuperkupában kétszer mattolta Kahnt, így a Bayern 3-2-re kikapott.

És ez még nem minden, hiszen a németek elleni kulcsfontosságú világbajnoki selejtezőn egymaga csinált bohócot a komplett germán védelemből, szintúgy, mint Kahnból, akinek három gólt lőtt. Vitán felül áll, kiemelkedő évet zárt, még úgy is, hogy az ősszel egy hónapot ki kellett hagynia sérülése miatt.

Magyar játékos 13 éve nem kap szavazatot

Az idei szavazás végeredménye
1. Michael Owen (FC Liverpool), 176 pont
2. Raúl Gonzalez Blanco (Real Madrid), 140
3. Oliver Kahn (Bayern München), 114
4. David Beckham (Manchester United), 102
5. Francesco Totti (AS Roma), 57
6. Luis Figo (Real Madrid), 56
7. Rivaldo (FC Barcelona), 20
8. Andrij Sevcsenko (AC Milan), 18
9. Thierry Henry (Arsenal), Zinedine Zidane (Juventus/Real Madrid) 14 pont
Raúl ugyancsak nagyszerű teljesítményt nyújtott, de mivel a Real ezúttal "csak" bajnoki sikerig jutott, nem tudott Owen nyomába érni. Kahn harmadik helye is minden dicséretet megérdemel. A szakvezetők által a legjobbnak tartott címvédő portugál Figo a hatodik lett.

Magyar játékosnak sajnos már szokásosan - 13 éve - ezúttal sem sikerült bekerülnie abba az ötvenes rangsorba, amelyikből választhatták a zsurnaliszták.