József, Bánk
-6 °C
0 °C

Élen a Newcastle, hatot rúgott a Manchester

2001.12.22. 18:58
Az angol bajnokság tizennyolcadik játéknapján a tabella első négy helyezettje egymás ellen mérkőzött, így a szurkolók nemcsak bevásárlási, hanem futball-lázban is égtek. Az eddig élen álló Newcastle az utolsó percben szerezte meg a győzelmet Leedsben, a Manchester úgy tűnik kilábalt a hullámvölgyből, hiszen elgázolta az utóbbi időben biztatón játszó Southamptont. A Tottenham otthon kapott ki a sereghajtó Ipswichtől.
A hétközben élre került Newcastle-re ismét egy idegenbeli rangadó várt, ezúttal a Leeds ellen. Bobby Robson csapata Londonból - az Arsenalt verték - mindhárom pont birtokában távozott, és nagyon bíztak abban, hogy a hét végére is kitart a csapat kiváló formája. Nos, a mérkőzés eleje nem ezt tükrözte.

Solano a legjobbkor érkezett

A vendégek hátrányba kerültek, a Leeds az ötvennyolcadik percben már 3-1-re is vezetett, ám aztán fergeteges hajrát produkáltak. Elliot és Shearer egyenlített, majd az utolsó percben Solano a győztes találatot is elérte. A Leeds mindenképpen önmagát okolhatja, hogy a karácsonyt pont nélkül töltik.

A forduló másik rangadóján, a Liverpool otthonában kapott ki az Arsenaltól, ezzel az Ágyúsok a másodikok, igaz a Vörösök egyszer kevesebbet voltak pályán. Nem volt túlságosan látványos összecsapás, a vendégek Henry révén szereztek vezetést, majd Ljungberg következett, a Liverpool erejéből már csak a szépítésre futotta.

A siker értékét feltétlenül növeli, hogy az Arsenal majd hatvan percet emberhátrányban játszott van Bronckhorst kiállítása miatt. A Chelsea elleni 4-0-ás sokkot úgy látszik még nem heverték ki teljesen. Apropó Chelsea. Ranieri együttese ezúttal a Boltont szórta meg egy ötössel, jóllehet hátrányban voltak.

A bajnokság állása
1. Newcastle United 36 pont,
2. Arsenal 33,
3. Liverpool 33,
4. Leeds 32
5. Manchester United 30
6. Chelsea 30
Az utóbbi időben hullámvölgybe került Manchester United úgy tűnik, elkapta a fonalat. A holland Van Nistelrooy három góljával 6-1-re leiskolázták a Southamptont. A forduló legnagyobb meglepetését kétségkívül a Tottenham szolgáltatta. A londoniak ugyanis hazai pályán maradtak alul a sereghajtó Ipswich-csel szemben.

A Blackburn idegenben nyert a Charlton ellen, a Leicester otthon ikszelt a West Ham-mel. A Sunderland minimálisan arányban verte az Evertont. A Middlesborough Fulham elleni találkozója a hóesés miatt elmaradt.

Eredmények
Leeds United-Newcastle United 3-4
G: Bowyer (39.), Viduka (50.), Harte (56.), illetve Bellamy (38.), Elliott (58.), Shearer (70., 11-esből), Solano (90.)
Charlton Athletic-Blackburn Rovers 0-2
Leicester City-West Ham United 1-1
Manchester United-Southampton 6-1
Sunderland-Everton 1-0
Tottenham Hotspur-Ipswich Town 1-2
Chelsea-Bolton 5-1
Liverpool-Arsenal 1-2