Edina
-12 °C
-3 °C

Lejátszottuk a világbajnokságot

2001.12.22. 19:48
A futballszurkoló állandóan latolgat, az esélyeket fürkészi, olykor a papírforma borulását várja. A decemberi vb-sorsolás után is egyre többen foglalkoznak azzal, hogy ki nyerheti az első Ázsiában rendezendő világbajnokságot. Az Index - a maga módján - lejátszotta a május 31-én kezdődő eseményt.
Elöljáróban annyit mindenképpen meg kell említenünk, hogy feltehetően nem lesznek sima meccsek, hiszen az utóbbi két vb-n sem volt már, a legkisebb, mindaddig futballjukról ismeretlen államok is megszorongathatják a nagyokat. Gyaníthatóan ezúttal is lesz egy-két meglepetéscsapat, de mi többnyire a papírformát - ezzel együtt a múltat és a pillanatnyi erőt - vettük alapul.

A-csoport:

A csoportban a címvédő a nyitómeccsen alighanem megizzad majd Szenegál ellen, de a dánok és a pótselejtezős uruguayiak sem ígérkeznek könnyű falatnak. A galloknál viszont annyi sztár van, ha alkalmanként egyiküknek megy a játék, akkor nem lehet kérdés, hogy az első helyen mennek tovább. A második helyért várhatóan nagy csatát vívnak majd a dánok és az uruk, de nemcsak a múlt miatt - Mexikó: 6-1 a dánoknak - nagyobb az esélye az európai együttesnek. Azt se feledjük, hogy nulla ponttal búcsúztak a legutóbbi Eb-ről. Azt is meg kell említeni, hogy a dél-amerikai csatárok újra kiválóak.
Tippünk: Franciaország, Dánia

B-csoport:

Az örök esélyes spanyolok most rögtön visszavághatnak a négy éve elszenvedett sérelmeikért a paraguayiaknak. Az újonc szlovénoktól már az is szép dolog lenne, ha pontot szereznének, ám ha reálisan nézzük, sem ők, sem a dél-afrikaiak nem szólhatnak bele a továbbjutásba.
Tippünk: Spanyolország, Paraguay

C-csoport:

Ebben a kvartettben megkérdőjelezhetetlen a brazilok első helyezése, legalábbis, ami a múltat illeti. Ám nem szabad arról elfeledkezni, hogy a törökök elképesztő fejlődésen mentek keresztül, no és arról sem, hogy Bora Milutinovics eddig még nem búcsúzott a vb-től tüstént az első körben. Igaz ehhez hozzájárult a kedvező lebonyolítás is, de a tény ettől tény marad. Costa Rica simán előzte meg a Concacaf zónában az USA-t és Mexikót. Érzésünk szerint nagy harcot vívnak majd a karibiak a törökökkel.
Tippünk: Brazília, Costa Rica

D-csoport:

A portugál valamint a lengyel csapat egyaránt tizenhat éve jutott ki a vb-re, akkor is egy csoportba kerültek, és akkor a lengyelek nyertek. Most némiképp esélyesebbek a luzitánok, de kérdés, hogy az elején rögtön csúcsformát produkálnak-e. A házigazda Dél-Korea lehet a mérleg nyelve a vesztett pontok tekintetében. Az Egyesült Államoknak most valószínűleg be kell érnie annyival, hogy résztvevő lehetett.
Tippünk: Portugália, Lengyelország

E-csoport:

Beckenbauer szerint a németeknek be kell csukni a boltot, ha nem jutnak tovább. Márpedig a Winnie Schafer vezérelte olimpiai bajnok Kamerun nem ígérkezik könnyű falatnak. Az íreknek pedig a selejtező sorozatban mindössze egyszer sikerült két gólt kapniuk. A szaúdiak '94-ben meglepték a világot, szóval csak első ránézésre könnyű ez a csoport. Bár az valóban nagy szégyen lenne, ha nem lépnének tovább zavartalanul Völlerék.
Tippünk: Németország, Kamerun

F-csoport:

Itt nem lehet cifrázni, az elején bele kell kezdeni, különben az egyik titkos esélyes máris elbúcsúzhat. Az argentinok négy éve épp az angolokat verték a nyolcba jutásért, az angoloknak amúgy svéd edzője van, Nigéria pedig ontja a klasszisokat a rangos európai bajnokságokba. Ember legyen a talpán, aki itt nem téved, mégis úgy érezzük, hogy a két legnagyobb ász kerül tovább.
Tippünk: Argentína, Anglia

G-csoport:

Az olaszok nem kerültek könnyű csoportba, de az águk könnyebben járható, mint nagy riválisaiké. A taljánok várhatóan kínlódni fognak az elején, és ehhez a kellemetlen partnerek is adottak, hiszen a horvátok és a mexikóiak is tovább szeretnének jutni. Míg Ecuadorban úgy gondolkodnak, ha már idáig eljutottak, miért ne menetelhetnének tovább? A papírforma viszont horvát olasz továbbjutást sugall, feltéve, ha a pillanatnyilag sok gonddal küszködő Mexikó szárnyakat nem kap júniusra.
Tippünk: Olaszország, Horvátország

H csoport:

Az másik házigazda, Japán első ránézésre könnyű csoportba került. Már csak amiatt is, mert a belgák nem igazán acélosak, annak ellenére is mondható mindez, hogy a cseheket verték ki pótselejtezőben. Az oroszok pedig 86 óta egyszer sem jutottak tovább a csoportjukból. Tunéziára is illik azért figyelni, de a japánok, ha odafigyelnek, akkor továbbjuthatnak, kivált, mert ők zavartalanul alkalmazkodhatnak az esős időjáráshoz, míg a riválisok részéről már nem olyan egyértelmű mindez. Másrészt egy sorozat szakadna meg akkor, ha a házigazda idejekorán búcsút venne a küzdelmektől
Tippünk: Japán, Oroszország

Kiegészítésként annyit mindenképpen meg kell jegyeznünk, hogy a nyolc közé jutásért a franciák találkozhatnak akár Argentínával is. A brazilok ugyanúgy összefuthatnak a japánokkal, vagy az oroszokkal is. Amennyiben a spanyolok elsők, a németek másodikok, akkor ők már a tizenhat között is randevúzhatnak. De egy portugál-olasz összecsapás is összejöhet, ha első illetve második helyen megy tovább a két gárda. Szóval, itt is elbúcsúzik néhány a végső győzelemre is esélyesnek tartott együttes.

Negyeddöntő:

Az elődöntőbe jutásért, mondjuk a francia-angol meccs győztese a brazil-orosz csata továbbjutójával mérkőzhet. A halálcsoport győztese ezúttal némiképp könnyebb ellenfelet kaphat, vagyis esetünkben Argentína Japánt vagy Costa Ricát kaphatja. A másik ágon előfordulhat még egy olasz-német derbi is, csakúgy, mint egy portugál-spanyol. Egyik sem kis csemege.

Elődöntő:

A portugál-ág itt torkollik vissza az olaszba. Az argentin-francia elődöntő sem akármilyen találkozónak ígérkezik, de itt akár egy brazil-argentin is összejöhet. A döntőben pedig az olasz-francia sem elképzelhetetlen, de az argentinok is befuthatnak, ehhez azonban mondjuk nekik túl kell élniük a csoportot, az pedig a legritkább esetben szokott előfordulni, hogy egy ilyen tornán az elején és a végén is remek formában van egy csapat. Ettől függetlenül érzésünk szerint az olaszok meccselnek a döntőben a franciákkal. De lehet, hogy nem.
Egy azonban biztos: nem kis izgalmak elébe nézünk.