Piroska
-2 °C
5 °C

Lisztes elismerése

2001.12.29. 00:15
Király Gábor lett a legjobb teljesítményt nyújtó magyar játékos a Bundesligában, de a brémai Lisztes Krisztián a középpályások között a tizennegyedik helyet érdemelte ki. A herthás Dárdai Pál mindössze négy hellyel lemaradva követi az egykori Fradi-ászt. A tavalyi kiugrás után Miriuta számára a lista aljára csúszott, Sebők Vilmos közepeset nyújtott.
Lisztes Krisztián remek évadot tudhat maga mögött a Bundesligában, idén először mondhatja el magáról, hogy a tehetségének és képességeinek megfelelően teljesített, ráadásképpen Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában. Erről az év végi osztályzatok is hűen tanúskodnak, és a Kicker is - a legtekintélyesebb német sportlap - az eddig a többnyire a csalódásrovatban szereplő magyar középpályást a rangsor elejére helyezte.

Csak egy brémai van a magyar játékos előtt

Pedig az idei év sem indult jól számára, ám az edző, Thomas Schaaf Andreas Herzoggal ellentétben neki ajándékozta a karmesteri pálcát és Lisztes valóssággal megtáltosodott, élvezte a játékot. Az év végi összevetés alapján a középpályások között a tizennegyedik helyet érdemelte ki, 3,2-es átlaggal. (A németek 1-6-től minősítik a produkciót, és az egyes világszínvonalú játékot takar.)

Lisztes előtt a bajnokságban első helyen végzett Leverkusen játékosai állnak, a válogatottban is eredményes Ballack az első, Schneider, Zé Roberto és Ramelow is befért az első tízbe. Ezen a listán a második Frings, a csapattársa a Fradi-ásznak, de a sorban már ő a következő brémai. És hogy kiket utasított maga mögé teljesítményével?

Oliseh, Ricken, Möller és Szalihamidzsics is Lisztes mögött

Mondjuk a Bayern klasszisát, a bosnyák Szalihamidzsicset, vagy a tavalyi gólkirály Barbarezt, a dortmundi Rickent és Olisehet, a schalkés Wilmotsot, Möllert, vagy Kaiserslautern világbajnokát: Djorkaeffet. És még lehetne sorolni a neveket. Ám egy kiemelésre méltó akad még sztárok között.

Krasszimir Balakové. A bolgár, akit már korábban is öregnek tartottak, most egy tizeddel a huszonhat éves Lisztes mögött végzett. Nagy kérdés viszont, hogy jó üzletet csinált-e Lisztes eladásával Stuttgart? Annyiban bizonyosan, hogy Lisztesért és még egy másik játékosért összesen három és fél millió márkát kaptak, annyiban viszont aligha, hogy a kiöregedő Balakovot gyaníthatóan nem tudják megfelelő képességű játékossal pótolni. (Egyáltalán nem mellékes: Lisztes klubbeli riválisa, Herzog a lista alján szerepel.)

Dárdai, avagy a garancia a győzelemre

Dárdai Pál is igen előkelő helyre rukkolt idén - ő a török, vb-résztvevő Bastürkkel egyetemben holtversenyben a tizennyolcadik lett -, nem is lehet mindezen csodálkozni, hiszen két BL-szereplő - Leverkusen, Bayern München - ellen is az ő találatával nyertek. (Mindkétszer kettest kapott.)

A német újságok az utóbbi időben a győzelem garanciájának tartják a magyar játékost. E sorok írója jelen lehetett a Leverkusen elleni mérkőzésükön, és magyar játékosról ennyi jót már rég lehetett feljegyezni, mint akkor. Nem fukarkodtak a jelzőkkel a kollégák, és egyikük még azt is megpendítette a győzelem után, hogy akár Deislert sem kell házon kívülről pótolni, ha lehet belülről is.

Vincze és Mátyus csak epizodista volt

Ennél sokkal kevesebb jót lehet elmondani a többi magyarról. A tavaly brillírozó Vasile Miriuta átlaga mindössze 4,3, Sebőké kerek négyes. A többiek - Vincze, Mátyus - nem fértek fel a listára, igaz ebben közrejátszanak a sérülések is.

A végére maradt Király Gábor, aki annak ellenére, hogy talán a legrosszabb idényén van túl, még így is a legjobban jegyzett magyar. Jóllehet a Hertha rosszabb periódusában - például a Hamburg elleni 4-0-s zakónál - is ő állt a gólvonalon, 3,17-tel zárt. Ezzel az eredménnyel amúgy nincs az első tízben, ellentétben az őt pótló Fiedlerrel. Ezen a tényen sem lehet azonban csodálkozni, hiszen kollégája a győzelmek idején 2,9-es minősítést kapott. Királynak innen alighanem csak felfelé vezethet az útja. Reméljük a többiekre is érvényes ez a kitétel, és akkor igazán szép évadot zárhatnak. (Bár magyar csatárról is mondhatnánk ilyen szépeket.)