Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Eladja a Fotex a Fradit?

2001.12.30. 20:57
A Fotex Rt. átruházza az FTC-re a labdarúgócsapatot működtető kft-ben meglévő szavazati jogainak 80 százalékát - állapodtak meg a cég és az egyesület képviselői a Sport Kft. taggyűlésén. A Fotex tehát nem szólhat bele a kft irányításába, fő célja a továbbiakban az, hogy nyereségessé tegye a csapatot, majd eladja egy újabb befektetőnek.
Rendkívüli taggyűlést tartott az FTC Labdarúgó és Sport Kft., ahol a futballcsapat irányításával kapcsolatban fontos döntést hoztak. A társaság tagjai megállapodtak abban, hogy a Fotex Rt. a kft ügyeiben az őt megillető szavazati jogok 80 százalékát átruházza a Ferencvárosi Torna Clubra.

Megszűntették az összeférhetelenséget

A megállapodás célja az volt, hogy a 80 százalékos üzletrésszel rendelkező Fotex Rt. közvetlen beavatkozásának lehetősége megszűnjön a társaságra. Erre azért volt szükség, mert a Fotex Rt. elnök-vezérigazgatójának, Várszegi Gábornak a tulajdonában van egy másik élvonalbeli klub, az MTK-Hungária, és így gyakorlatilag egy kézben összpontosult a két futballcsapat vezetése.

Ezt az állapotot már júliusban - amikor a Fotex 2,4 milliárd forintért szerzett 80 százalékos tulajdonrészt a futballcsapatot működtető kft-ben - bírálták nem csak a szurkolók, hanem a szakma képviselőit is. Várszegi Gábor érezhette a helyzet fonákságát, mivel több közleményében utalt rá, hogy a közeljövőben fel kívánja oldani az összeférhetetlen helyzetet.

Eladja Fotex a Fradit?

A megállapodás alapján maga az egyesület, amely a kft üzletrészeinek 20 százalékával rendelkezik - gyakorolja a tulajdonosi kontrollt a taggyűlésben. A Fotex azonban nem vonul ki teljesen az egyesület életéből, fő feladatának a továbbiakban azt tekinti, hogy pénzügyi befektetőként megteremtse a hosszú távú, biztonságos és sikeres működéséhez szükséges feltételeket. Amennyiben pedig piacképes állapotba kerül a csapat, akkor pedig fő célja a cégnek, hogy a meglévő tulajdonrészét értékesítse, vagyis eladja csapatot.

Furulyás: 'A Fotex nem örökre vette meg az FTC-t'

A Fotex esetleges távozásáról az egyesület elnöke, Furulyás János a következőket nyilatkozta a www.ftc.hu portálnak: "A Fotex Rt. részéről soha senki nem állította azt, hogy örökre meg akarják tartani az FTC Labdarúgó és Sport Kft.-ben szerzett tulajdonrészt. A Fotex Rt. egy rendkívül kritikus helyzetben megvásárolta a társaság tulajdonjogának egy részét, amivel egyébként megmentette a csődtől a Ferencvárosi Torna Clubot is, hiszen az FTC, a kft-vel együttesen közel egymilliárd forintos adósságállománnyal küzdött. A befektető nyilvánvalóan azzal a szándékkal költött pénzt a ferencvárosi futballra, hogy később befektetése megtérüljön. A befektetés pedig úgy is megtérülhet, hogy a Fotex Rt. értékesíti a megszerzett tulajdonrészét."