Szilvia
5 °C
16 °C

Rekordveszteséggel zárhatnak az olasz futball-klubok

2002.01.03. 11:01
Miután az olasz bajnokság elveszítette vezető helyét Európában, könnyen előfordulhat, hogy ebben az összevetésben hamarosan még a dobogóról is leszorul. Olaszországban ugyanis csökken a nézőszám, így az év végére a klubok több mint 14 millió eurós vesztesége sem elképzelhetetlen.
Az olasz bajnokság a kilencvenes években vitathatatlanul a legerősebb volt Európában, a csapataik sorra nyerték a nemzetközi kupákat, az is előfordult, hogy mindhárom európai kupa döntőjében érdekeltek voltak.

A Roma megingathatatlan

A tavalyi szezonban viszont már az a szégyen esett meg az olasz klubokkal, hogy a Bajnokok Ligája nyolc csapata közé sem tudta egyik sem beverekedni magát. A nézők is egyre inkább távolmaradnak a küzdelmektől, és mindössze néhány csapat vonz maximális nézőszámot. A bajnoki címvédő AS Románál még többnyire telt ház - 75 ezer ember van - van, de a másik BL-szereplő, Juventus meccsei például már nem hozzák ennyire lázba a szurkolókat, igaz így is negyvenezerrel büszkélkedhetnek.

Nem véletlen, hogy a nézőszám az eddigi tizenhat forduló alatt 630 ezerrel esett vissza a tavalyi évhez képest, vagyis fordulónként - átlagban - majd negyvenezerrel esett vissza a szurkolók részvétele. (Tegyük hozzá: nálunk a hat meccsen sincs ennyi.) Ebben persze az is közrejátszik, hogy Olaszországban, négy, helyenként öt fizetős sportcsatorna is fogható.

Rossz napok járnak a jegyüzérekre Firenzében

A nagymúltú Firenzében az idén gyengén szereplő - és csődközelben lévő - csapat miatt már olykor tízezren sem látogatnak ki a stadionba. Évekkel ezelőtt azonban elképzelhetetlen volt, hogy a harmincezres arénába jegyet lehessen vásárolni a meccs előtt. A jegyüzérekre azonban mostanság rossz napok járnak.

Mindez elmondható Udinében is, pedig a csapat a középmezőnyben szerepel, és Bolognára is igaz a tétel. Mi több, a fővárosi Lazio meccsein is többször kong a stadion. Az Inter és a Milan jó szereplésének köszönhetően Milánó még tartja magát. Összességében a nézők távolléte miatt felhalmozott veszteség elérheti a tizennégymillió eurót is.

A tőzsdén sem tündökölnek az olaszok

Érdekesség: az olasz klubok a tőzsdén sem tündökölnek, sem a Juventus, sem a Lazio nem tett szert jelentős nyereségre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?