Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Rekordveszteséggel zárhatnak az olasz futball-klubok

2002.01.03. 11:01
Miután az olasz bajnokság elveszítette vezető helyét Európában, könnyen előfordulhat, hogy ebben az összevetésben hamarosan még a dobogóról is leszorul. Olaszországban ugyanis csökken a nézőszám, így az év végére a klubok több mint 14 millió eurós vesztesége sem elképzelhetetlen.
Az olasz bajnokság a kilencvenes években vitathatatlanul a legerősebb volt Európában, a csapataik sorra nyerték a nemzetközi kupákat, az is előfordult, hogy mindhárom európai kupa döntőjében érdekeltek voltak.

A Roma megingathatatlan

A tavalyi szezonban viszont már az a szégyen esett meg az olasz klubokkal, hogy a Bajnokok Ligája nyolc csapata közé sem tudta egyik sem beverekedni magát. A nézők is egyre inkább távolmaradnak a küzdelmektől, és mindössze néhány csapat vonz maximális nézőszámot. A bajnoki címvédő AS Románál még többnyire telt ház - 75 ezer ember van - van, de a másik BL-szereplő, Juventus meccsei például már nem hozzák ennyire lázba a szurkolókat, igaz így is negyvenezerrel büszkélkedhetnek.

Nem véletlen, hogy a nézőszám az eddigi tizenhat forduló alatt 630 ezerrel esett vissza a tavalyi évhez képest, vagyis fordulónként - átlagban - majd negyvenezerrel esett vissza a szurkolók részvétele. (Tegyük hozzá: nálunk a hat meccsen sincs ennyi.) Ebben persze az is közrejátszik, hogy Olaszországban, négy, helyenként öt fizetős sportcsatorna is fogható.

Rossz napok járnak a jegyüzérekre Firenzében

A nagymúltú Firenzében az idén gyengén szereplő - és csődközelben lévő - csapat miatt már olykor tízezren sem látogatnak ki a stadionba. Évekkel ezelőtt azonban elképzelhetetlen volt, hogy a harmincezres arénába jegyet lehessen vásárolni a meccs előtt. A jegyüzérekre azonban mostanság rossz napok járnak.

Mindez elmondható Udinében is, pedig a csapat a középmezőnyben szerepel, és Bolognára is igaz a tétel. Mi több, a fővárosi Lazio meccsein is többször kong a stadion. Az Inter és a Milan jó szereplésének köszönhetően Milánó még tartja magát. Összességében a nézők távolléte miatt felhalmozott veszteség elérheti a tizennégymillió eurót is.

A tőzsdén sem tündökölnek az olaszok

Érdekesség: az olasz klubok a tőzsdén sem tündökölnek, sem a Juventus, sem a Lazio nem tett szert jelentős nyereségre.