Orsolya
10 °C
21 °C

Hitzfeld az év klubedzője

2002.01.04. 15:39
A Bayern München labdarúgócsapatának vezetőedzőjét, Ottmar Hitzfeldet választották a labdarúgás történeti és statisztikai feldolgozásával foglalkozó szervezet (IFFHS) által meghirdetett szavazáson 2001. legjobb klubedzőjének. A második helyen a liverpooli Gerard Houllier, míg a harmadik helyen az Boca Juniors mestere, Carlos Bianchi végzett.
A futball statisztikáival foglalkozó világszervezet év eleji szavazásán a Bayern München vezetőedzőjét, Ottmar Hitzfeldet választották az elmúlt év legjobb klubedzőjévé. A voksoláson - amelyen 87 ország képviselői vettek részt - összesen 228 pontot kapott német tréner. Győzelme nem meglepetés, mivel csapatával az elmúlt esztendőben mindent megnyert, ami megnyerhető.

Hitzfeld mindent megnyert

Ottmar Hitzfeld
Májusban emlékezetes körülmények között védték meg bajnoki címüket (Patrik Andersson a 94. percben lőtt döntő fontosságú gólt) majd alig négy nap múlva a milánói Bajnokok Ligája fináléban nyertek büntetőkkel a Valencia ellen. A "hab a tortán" mindenképpen a november végi Világkupa győzelem volt, a huszadik edzői trófeáját begyűjtő Hiztfeld mester tanítványai a Boca Juniors verték hosszabbításban, 1-0-ra. A német edző az 1996 óta megrendezett voksoláson már másodszor bizonyult a legjobbnak, először 1997-ben végzett az élen, akkor a Borussia Dortmunddal nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Houller: öt kupa és egy infarktus

Hiztfeld mögött a második helyen az angol FC Liverpool szakvezetője, Gerard Houllier végzett 125 ponttal. A francia szakember csapatával fantasztikus teljesítményt nyújtott: öt kupát hódított el egyetlen név alatt. Hazájukban megnyerték a F.A. Kupát, Liga Kupát és a Angol Szuper Kupát, valamint gólzáporos mérkőzésen elhódították az UEFA Kupát és a Bayern München legyőzésével övék lett Európai Szuper Kupa is. A francia szakembernek azonban nem csak sikerei miatt marad felejthetetlen az óév, hiszen október 13-án, a Leeds United elleni bajnokin szívinfarktust kapott, és meg kellett műteni- várhatóan januárban tér vissza a kispadra.

Bianchinak nem sikerült az ismétlés

A harmadik helyre 120 ponttal az argentin Boca Juniors edzője, Carlos Bianchi került. A neves szakember az előző esztendőben az első helyen végzett, ami nem is volt csoda, hiszen együttesével az argentin bajnokság mellett a legjobb dél-amerikai gárdák számára kiírt Libertadores Kupát és a Manchester United 2-1-es legyőzésével a Világkupát is megnyerte. Idén ismételhette volna, ám az utolsó lépcsőfokon elbukott: a Világkupa döntőn a Bayerntől 1-0-ra kikaptak.