Keller Orbánt kérdezi az állami futball-befektetésekről

2002.01.07. 19:10
A Magyar Fejlesztési Bank legfeljebb húsz százalékban kisebbségi üzletrészt vásárolhat a rendezett, átlátható gazdálkodású professzionális labdarúgócsapatokban- jelentette be vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett. Keller László, az MSZP országgyűlési képviselője szerint azonban az állam további szerepvállalása a frofi labdarúgásban célszerűtlen és elfogadhatatlan. A politikus ezért tíz, írásban megválaszolandó kérdést tett fel a témában a miniszterelnöknek. A Liga vezetői örülnek a lehetőségnek: Muszbek Mihály igazgató elsősorban a "bizalmi tőke" megjelenését tarja fontosnak.
Politikai vihart kavart Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi bejelentése, mely szerint a kabinet jövő heti ülésén várhatóan arról dönt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank legfeljebb húsz százalékban kisebbségi üzletrészt vásárolhat a rendezett, átlátható gazdálkodású a professzionális labdarúgócsapatokban. A kormányfő Pécsett az MLSZ szokásos téli edzői továbbképzésének utolsó napján az instruktorok részére tartott előadásban beszélt az állami szerepvállalás növelésének esélyeiről.

Orbán: "Támogatjuk a labdarúgást"

"Ez egy olyan közvetett állami támogatás, amely a magyar labdarúgás fejlődése esetén jó befektetésnek bizonyul majd. Ezeket az üzletrészeket ugyanis a jövőben természetesen visszavásárolhatják majd a tulajdonosok, de egyelőre a klubok tőkeerejének javítását szolgálják. Ugyanúgy kezeljük és támogatjuk a professzionális labdarúgást, mint az útépítést, a könnyűipart, vagy a gazdaság bármely más fontos területét"- indokolta a döntést Orbán Viktor a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Keller: "Célszerűtlen és elfogadhatalan a döntés"

Keller László, a Magyar Szocilista Párt országgyűlési képviselője szerint azonban az állami részvétel ezen módja a professzionális labdarúgásban "célszerűtlen és elfogadhatatlan." Az ellenzéki honatya érdeklődésünkre elmondta: "semmi sem indokolja, hogy eddigi nyolcmilliárd forintos kezességvállaláson túlmenően további állami támogatással segítsék a professzionálisnak nevezett labdarúgást."

A politikus ezért tíz, írásban megválaszolandó kérdést tett fel Orbán Viktor miniszterelnöknek. Keller többek között arra vár választ, hogy "milyen nemzetközi tapasztalatok indokolják azt, hogy a professzionális labdarúgást az államnak ugyanúgy kell kezelni, mint az útépítést, infrastruktúraépítést?" és "miért gondolja azt a miniszterelnök úr, hogy egy 20 százalékos MFB Rt. tulajdon miatt az adott társaság nagyobb piaci értékkel bír, mint más kisebbségi tulajdonos esetében?"

Keller László szerint ráadásként maga a konstrukció is elhibázott, hiszen az üzletrész megvásárlása nem a klubok tőkeerejét, hanem az eddigi tulajdonosok vagyonát fogja növelni.

A kormányszóvivő türelemre intette Kellert

Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI érdeklődésére elmondta, hogy "ha Keller László szocialista országgyűlési képviselő megvárta volna a kormánynak a profi labdarúgócsapatokat érintő döntését, akkor megkímélhette volna magát attól, hogy olyan kérdéseket tegyen fel, amelyekre amúgy is választ kap."

"A kormány döntése még nem született meg, az előterjesztés viszont egyértelműen a sporttörvényre épül, mert ez a jogszabály írja elő, hogy állami tulajdonban lévő intézmény vagy vállalat csak a tulajdonos hozzájárulásával kezdeményezhet sportcélú beruházásokat...Nincs szó állami támogatásról, sem pedig konszolidációról. Amikor az MFB szakemberei arról döntenek majd, hogy pénzüket mely klubokba fektessék be, éppen olyan gondossággal járnak el, mint bármely más esetben" - hangsúlyozta Borókai.

A szóvivő szerint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. fantáziát lát abban, hogy a magyar labdarúgás területén átlátható gazdálkodást folytató és jó üzleti lehetőséget kínáló sportklubokban üzletrészt vásároljon, s ezt abban a reményben szándékozik megtenni, hogy a befektetett pénz nem csak megtérül, de hasznot is hoz.

Muszbek örül a lehetségnek

A Magyar Labdarúgó Ligában mindenestre örülnek a hirtelen jött lehetőségnek. Az MLL igazgatója Musznek Mihály "maximálisan pozitívan" értékeli az esetleges állami szerepvállalást. "Befektetőként - legyen az magánszemély, társaság vagy állami beruházó, mi nem teszünk különbséget. Ugyanakkor egy bank bekapcsolódása azért jelentős, mert így a bizalmi tőke is megjelenhet a magyar labdarúgásban. Hangsúlyozni kell azonban: ez nem kötelező, és a tulajdonosok szuverén döntésétől függ, hogy élnek-e a felkínált lehetőséggel"- monda a Liga igazgatója.  • Tippek
  • Hírek