16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

A kormány engedélyezi az MFB bevásárlását a labdarúgásban

2002.01.08. 19:27
Borókai Gábor kormányszóvivő sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a kormány felhatalmazta a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t (MFB) üzletrészek vásárlásra olyan sportklubokban, amelyeknek gazdálkodása átlátható, nyomon követhető és üzleti szempontból reményt keltő. Kérdésre válaszolva közölte: a bank szakembereinek kell eldönteniük, hogy milyen körülmények között, milyen feltételek mellett kerül erre sor.
Orbán Viktor miniszterelnök még a hétvégén tett látogatást, a Pécsett megrendezett edzőkonferencián, ahol az élvonalbeli edzői karral találkozott. Itt tett említést arról, miszerint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. üzletrészt vásárolhatna sportklubokban.

Kiből lesz Rothschild?

Erre reagálva Keller László szocialista képviselő az egész ötletet célszerűtlennek és elfogadhatatlannak nevezte. Nem érti, milyen nemzetközi tapasztalatok indokolják azt, hogy a professzionális labdarúgást az államnak ugyanúgy kell kezelni, mint az útépítést, infrastruktúraépítést. Keller szerint a konstrukció elhibázott, hiszen az üzletrész megvásárlása nem a klubok tőkeerejét, hanem az eddigi tulajdonosok vagyonát fogja növelni.

Borókai Gábor kormányszóvivő hétfőn még úgy fogalmazott, Keller várja meg amíg, a kormány végleges döntést hoz. Nos Kellernek nem kellett sokat várnia, hiszen kedden már maga a szóvivő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány felhatalmazta a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-t (MFB) üzletrészek vásárlásra olyan sportklubokban, amelyeknek gazdálkodása átlátható, nyomon követhető és üzleti szempontból reményt keltő.

8,3 milliárd focizásra

Az ügyben az MFB fordult a Miniszterelnöki Hivatalhoz, amely az ifjúsági és sportminiszter beleegyezésével adott felhatalmazást a pénzintézetnek. Borókai Gábor szólt arról is, hogy a kormány egy tavalyi döntésével 8,3 milliárd forintot biztosított arra, hogy az MFB a Magyar Labdarúgó Ligával együttműködve kötvényt jegyezzen; ez meg is történt 3,1 milliárd forint értékben.

Arról, tette hozzá, nincs tudomása, hogy ezt megelőzően a kormány adott-e támogatást a futballnak. A szóvivő utalt arra, hogy korábban a Horn-kormány mintegy 6 milliárd forint értékben engedett el a futballkluboknál tb- és egyéb járulékokat.

Borókai Gábor hangsúlyozta, hogy bank nem a kötvényjegyzésből megmaradt 5,2 milliárdból, hanem egyéb forrásaiból fordíthat üzletrészvásárlásra olyan összeget, amilyet jónak lát. Tudomása szerint a Konzumbank bonyolítja majd az üzletkötéseket.

A Liga szerint öt-hat csapat lehet érdekelt az üzletben
Muszbek Mihály, a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) igazgatója szerint az NB I legjobb öt-hat csapatának érdemes elgondolkoznia azon, hogy eladja-e tulajdonrészének bizonyos százalékát (legfeljebb húszat) a Magyar Fejlesztési Banknak, bővítve ezzel a tulajdonosi kört és növelve a költségvetést.

- Az üzletkötés előtt az egyesületek befektetési tájékoztatót készítenek, melyben a részletes szakmai és gazdasági helyzetkép mellett a jövővel kapcsolatos elképzelések is szerepelnek - mondta a ligaigazgató az MTI-nek. - A bank csak akkor fekteti be a pénzét, ha reális esélyt lát arra, hogy profitot hoz számára az üzlet. Erre a nemzetközi kupákban induló vagy sok tehetséges utánpótláskorú játékossal rendelkező kluboknál lehet számítani.  • Hírek
  • Hírek