Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Az argentin Bielsa lett az év szövetségi kapitánya

2002.01.10. 12:49
A labdarúgás történelmével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) az argentin Marcelo Alberto Bielsát választotta az elmúlt év legjobb szövetségi kapitányává. A még csak 46 éves edző vezetésével Argentína megnyerte a dél-amerikai világbajnoki selejtező csoportot. Az argentin szakember mögött az angol válogatottat irányító svéd Sven-Göran Eriksson végzet, míg őt, a francia Roger Lemerre követi.
Marcelo Alberto Bielsa - akit hazájában egész egyszerűen csak őrültnek neveztek ám mára kiérdemelte a varázsló megszólítást - 1998-ban vette át a kapitányi posztot elődjétől, Daniel Passarellától. Csapata az elmúlt három évben remekelt, hiszen Dél-Amerikából elsőként szerezte meg az indulás jogát az idei japán-koreai közös rendezésű vb-n.

Marcelo Alberto Bielsa
A selejtezők folyamán mindössze egy vereség csúszott be, Rio de Janeiróban, Brazíliától. Bielsa igen magasra tette a mércét önmaga számára, hiszen hazájában és szerte a világban csapatát, - a nehéz világbajnoki sorsolás ellenére is (Anglia, Nigéria, Svédország) - a legnagyobb együttesek között emlegetik a világon.

A "gauchók" futball nagyságát jelzi, hogy a nagyválogatott kapitánya mellett még egy argentin szakember, a 21 éven aluli csapattal vb-aranyérmet szerző José Pekerman is bekerült a legjobb tíz közé.

A lista érdekessége, hogy az úgynevezett elitben - Pekermanon kívül - két olyan szövetségi kapitány is található, aki együttesével nem harcolta ki a vb-részvételt. Az egyik a kolumbiai Francisco Maturana (18.), a másik a hondurasi Ramón Maradiaga (19.).

Az év legjobb szövetségi kapitányai:
1. Marcelo Alberto Bielsa, Argentína 201 pont
2. Sven-Göran Eriksson, Anglia 147
3. Roger Lemerre, Franciaország 127
4. Srecko Katanec, Szlovénia 54
5. José Pekerman, Argentína U21 31
6. Jerzy Engel, Lengyelország 28
7. José Antonio Camacho, Spanyolország 22
8. Giovanni Trapattoni, Olaszország 21
9. Antonio Oliveira, Portugália 20
10. Philippe Troussier, Japán és Rudi Völler, Németország 18-18