NB I-es körkép: várják az MFB vételi ajánlatát

2002.01.10. 09:06
Orbán Viktor minszterelnök bejelentése, miszerint a Magyar Fejlesztési Bank húsz százalékos tulajdonrészt szerezhet a labdarúgó csapatokat működtető gazdasági társaságokban, élénk visszhangot váltott ki. Megszólalt már a kérdésben a kormányszóvivő, ellenzéki politikus, és a ligaelnök is, ám a leginkább érintettek, a klubok véleményéről eddig nem lehetett sokat tudni. Írásunkban ezúttal a tizenkét NB I-es csapat képviselőit kérdeztük, ők hogyan látják az MFB befektetésének lehetőségét.

MTK-Hungária: a konkrét feltételek döntenek

Fülöp Ferenc klubigazgató szerint, ha pénz jön a futballba, az mindenképpen jó dolog. Azonban még nem ismertek a konkrét feltételek, így még nem lehet megmondani, hogy mely klubokat fog érinteni. Minden egyesület nyilván tanulmányozni fogja a lehetőségeket, és maguk fogják eldönteni, szükségük van-e az MFB befektetésére.

ZTE: jó lehetőség a tőkehiányos társaságoknak

Szalay László ügyvezető igazgató szerint ez a tőkehiányos társaságok számára jelenthet jó megoldást. Mivel a magyar futballcsapatok köztudottan ebben a "kórban" szenvednek, ezért vélhetően több egyesület fog élni a lehetőséggel. Zalaegerszegen a tőkeemelés közgyűlési hatáskör, ezért egyelőre még nem tudni, hogy igénybe veszik-e a konstrukciót.

Dunaferr: sok a buktató

Gróf András ügyvezető arra figyelmeztet, hogy bár első hallásra valóban kedvező lehetőségnek tűnik, de sok buktatója is lehet a konstrukciónak. Több, tisztázni való kérdés is felmerül, így döntő fontosságú kérdés, hogy az alaptőkének, a vagyonnak, vagy a csapatok értékének húsz százalékát veszik-e majd figyelembe.

Videoton: nemzetközi szintű csapathoz pénz kell

Szigli István sportigazgató a megfelelő nagyságú tőkebevonás eszközének tartja a lehetőséget. Mivel középtávon nemzetközi szintű csapatot kívánnak kialakítani Székesfehérvárott, ezért minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy ehhez a megfelelő anyagi alapot megteremtsék. Az egyesület egyébként rendezett anyagi helyzettel rendelkezik, ezért az átvilágítás esetén nincs mitől tartaniuk.

FTC: visszás helyzetet teremthet

Szeiler József ügyvezető igazgató üdvözli az állam részvételét a futballban, de hangsúlyozta, hogy ezt csak a létesítmények rekonstrukciójában tudja elképzelni. Ugyanakkor emlékeztetett a tényre: a Ferencvárost és az MTK-t sokan támadták a vélt közös tulajdonos miatt, most pedig egy bank akár mind a tizenkét egyesületben tulajdonos lehet. Ráadásként a húsz százalékos tulajdonrész értéke egy esetleges tőkeemelés esetén jelentősen megnőhet. Szeiler szerint várhatóan nem érinti a befektetés a zöld-fehéreket.

UTE: már kapcsolatban állnak a bankkal

Gyulay Zsolt ügyvezető igazgató mindenképpen rendkívül jó ötletnek tartja, és szeretnék igénybe venni a lehetőséget. Az újpestiek már kapcsolatban állnak a Magyar Fejlesztési Bankkal, de csak mint hirdetővel. Gyulay szerint ez a befektetéssel nincs közvetlen kapcsolatban, de a megegyezést jelentősen segítheti.

Kispest-Honvéd: a csapatok értékét vegyék figyelembe

Koncz Lászó tulajdonos-ügyvezető az elképzelést jó ötletnek tartja, ám véleménye szerint nem mindegy, hogy minek a húsz százalékát veszik figyelembe. Ha az alaptőkét - ez Kispesten 53 millió forint, melynek húsz százaléka 10,6 millió - akkor nem jelent túl nagy segítséget a kluboknak. Viszont ha a csapatok valós piaci értékét nézik, amely elérheti az 1 milliárdot is, akkor a befolyó 150-200 millió már valóban jelentős segítséget jelenthetne.

Debrecen: a befektető profitot remél

Ifj. Makray Balázs igazgató nagy lehetőséget lát a kormányhatározatban, de hangsúlyozta: a részletes feltételek ismerete nélkül nehéz megállapítani, mely csapatok vehetik igénybe. Egy biztos: a bank vissza szeretné kapni a pénzét, lehetőleg minél nagyobb profittal, ezért csak vélhetően azoknál gárdáknál fektet be, amelyek megfelelnek a szigorú előírásoknak.

Matáv-Sopron: komoly segítséget jelenthet a kluboknak

Vörös Sándor, a csapatot működtető rt felügyelő bizottságának elnöke örvendetesnek tartja a kormány határozatát, amely a stadionrekonstrukciós program mellett komoly segítséget jelenhet az egyesületek gazdadasági megerősödésében. Az érdemi döntést, hogy élnek-e a lehetőséggel, a konkrét feltételek ismeretében az rt vezetősége fogja meghozni.

Győri ETO: erősödhet a befektetői bizalom

Peczár László ügyvezető szerint a kormány pozitív hozzáállása a befektetői bizalom megerősödését jelentheti a labdarúgásban. Győrben egyelőre az új tulajdonos egyelőre még csupán a klub teljes anyagi átvilágítását végzi, ezért egyelőre nincs szó üzletrész-eladásáról. Az átvilágítás befejezésével azonban várhatóan nem lesz akadálya a tárgyalásoknak.

Haladás: kidolgozott terveink vannak

Szegner Zsolt ügyvezető igazgató szerint a régi sportfinanszírozás összeomlása után is szükség van az állami szerepvállalásra a magyar futballban, mivel több csapat költségvetése egy negyedosztályú osztrák klubbal sem vetélkedhet. A szombathelyiek kapcsolatban állnak a liga közgazdászaival, és már konkrét elképzelésekkel várják az MFB esetleges ajánlatát.

Vasas: van benne fantázia

Iványi Károly ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a magyar futball történetében először hirdettek meg teljes, az egész sportágat átfogó reformot. A Bozsik-program, mely az utánpótlás megújhódását szolgálja, a stadionrekonstrukciós valamint a reorganizációs program, melynek keretében tőkéhez juthatnak az egyesületek "a torta mindhárom szeletét tartalmazza". Ha a tulajdonosi körben jelen lévő érdekeltségi viszonyok is megváltoznak, akkor lehetőség nyílik arra, hogy ezentúl nagy pénzek ne áramoljanak ki a futballból.  • Hírek
  • Hírek