Albert, Lipót
3 °C
12 °C

NB I-es körkép: várják az MFB vételi ajánlatát

2002.01.10. 09:06
Orbán Viktor minszterelnök bejelentése, miszerint a Magyar Fejlesztési Bank húsz százalékos tulajdonrészt szerezhet a labdarúgó csapatokat működtető gazdasági társaságokban, élénk visszhangot váltott ki. Megszólalt már a kérdésben a kormányszóvivő, ellenzéki politikus, és a ligaelnök is, ám a leginkább érintettek, a klubok véleményéről eddig nem lehetett sokat tudni. Írásunkban ezúttal a tizenkét NB I-es csapat képviselőit kérdeztük, ők hogyan látják az MFB befektetésének lehetőségét.

MTK-Hungária: a konkrét feltételek döntenek

Fülöp Ferenc klubigazgató szerint, ha pénz jön a futballba, az mindenképpen jó dolog. Azonban még nem ismertek a konkrét feltételek, így még nem lehet megmondani, hogy mely klubokat fog érinteni. Minden egyesület nyilván tanulmányozni fogja a lehetőségeket, és maguk fogják eldönteni, szükségük van-e az MFB befektetésére.

ZTE: jó lehetőség a tőkehiányos társaságoknak

Szalay László ügyvezető igazgató szerint ez a tőkehiányos társaságok számára jelenthet jó megoldást. Mivel a magyar futballcsapatok köztudottan ebben a "kórban" szenvednek, ezért vélhetően több egyesület fog élni a lehetőséggel. Zalaegerszegen a tőkeemelés közgyűlési hatáskör, ezért egyelőre még nem tudni, hogy igénybe veszik-e a konstrukciót.

Dunaferr: sok a buktató

Gróf András ügyvezető arra figyelmeztet, hogy bár első hallásra valóban kedvező lehetőségnek tűnik, de sok buktatója is lehet a konstrukciónak. Több, tisztázni való kérdés is felmerül, így döntő fontosságú kérdés, hogy az alaptőkének, a vagyonnak, vagy a csapatok értékének húsz százalékát veszik-e majd figyelembe.

Videoton: nemzetközi szintű csapathoz pénz kell

Szigli István sportigazgató a megfelelő nagyságú tőkebevonás eszközének tartja a lehetőséget. Mivel középtávon nemzetközi szintű csapatot kívánnak kialakítani Székesfehérvárott, ezért minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy ehhez a megfelelő anyagi alapot megteremtsék. Az egyesület egyébként rendezett anyagi helyzettel rendelkezik, ezért az átvilágítás esetén nincs mitől tartaniuk.

FTC: visszás helyzetet teremthet

Szeiler József ügyvezető igazgató üdvözli az állam részvételét a futballban, de hangsúlyozta, hogy ezt csak a létesítmények rekonstrukciójában tudja elképzelni. Ugyanakkor emlékeztetett a tényre: a Ferencvárost és az MTK-t sokan támadták a vélt közös tulajdonos miatt, most pedig egy bank akár mind a tizenkét egyesületben tulajdonos lehet. Ráadásként a húsz százalékos tulajdonrész értéke egy esetleges tőkeemelés esetén jelentősen megnőhet. Szeiler szerint várhatóan nem érinti a befektetés a zöld-fehéreket.

UTE: már kapcsolatban állnak a bankkal

Gyulay Zsolt ügyvezető igazgató mindenképpen rendkívül jó ötletnek tartja, és szeretnék igénybe venni a lehetőséget. Az újpestiek már kapcsolatban állnak a Magyar Fejlesztési Bankkal, de csak mint hirdetővel. Gyulay szerint ez a befektetéssel nincs közvetlen kapcsolatban, de a megegyezést jelentősen segítheti.

Kispest-Honvéd: a csapatok értékét vegyék figyelembe

Koncz Lászó tulajdonos-ügyvezető az elképzelést jó ötletnek tartja, ám véleménye szerint nem mindegy, hogy minek a húsz százalékát veszik figyelembe. Ha az alaptőkét - ez Kispesten 53 millió forint, melynek húsz százaléka 10,6 millió - akkor nem jelent túl nagy segítséget a kluboknak. Viszont ha a csapatok valós piaci értékét nézik, amely elérheti az 1 milliárdot is, akkor a befolyó 150-200 millió már valóban jelentős segítséget jelenthetne.

Debrecen: a befektető profitot remél

Ifj. Makray Balázs igazgató nagy lehetőséget lát a kormányhatározatban, de hangsúlyozta: a részletes feltételek ismerete nélkül nehéz megállapítani, mely csapatok vehetik igénybe. Egy biztos: a bank vissza szeretné kapni a pénzét, lehetőleg minél nagyobb profittal, ezért csak vélhetően azoknál gárdáknál fektet be, amelyek megfelelnek a szigorú előírásoknak.

Matáv-Sopron: komoly segítséget jelenthet a kluboknak

Vörös Sándor, a csapatot működtető rt felügyelő bizottságának elnöke örvendetesnek tartja a kormány határozatát, amely a stadionrekonstrukciós program mellett komoly segítséget jelenhet az egyesületek gazdadasági megerősödésében. Az érdemi döntést, hogy élnek-e a lehetőséggel, a konkrét feltételek ismeretében az rt vezetősége fogja meghozni.

Győri ETO: erősödhet a befektetői bizalom

Peczár László ügyvezető szerint a kormány pozitív hozzáállása a befektetői bizalom megerősödését jelentheti a labdarúgásban. Győrben egyelőre az új tulajdonos egyelőre még csupán a klub teljes anyagi átvilágítását végzi, ezért egyelőre nincs szó üzletrész-eladásáról. Az átvilágítás befejezésével azonban várhatóan nem lesz akadálya a tárgyalásoknak.

Haladás: kidolgozott terveink vannak

Szegner Zsolt ügyvezető igazgató szerint a régi sportfinanszírozás összeomlása után is szükség van az állami szerepvállalásra a magyar futballban, mivel több csapat költségvetése egy negyedosztályú osztrák klubbal sem vetélkedhet. A szombathelyiek kapcsolatban állnak a liga közgazdászaival, és már konkrét elképzelésekkel várják az MFB esetleges ajánlatát.

Vasas: van benne fantázia

Iványi Károly ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a magyar futball történetében először hirdettek meg teljes, az egész sportágat átfogó reformot. A Bozsik-program, mely az utánpótlás megújhódását szolgálja, a stadionrekonstrukciós valamint a reorganizációs program, melynek keretében tőkéhez juthatnak az egyesületek "a torta mindhárom szeletét tartalmazza". Ha a tulajdonosi körben jelen lévő érdekeltségi viszonyok is megváltoznak, akkor lehetőség nyílik arra, hogy ezentúl nagy pénzek ne áramoljanak ki a futballból.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?