Ágnes
-5 °C
2 °C

Deutsch kevesli a focira szánt 10 milliárdot

2002.01.14. 16:30
"A sportfejlesztésre szánt állami pénzekből több mint 10 milliárd forintot kap a magyar labdarúgás az 1999-2002-es időszakban" - mondta Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter hétfői sajtótájékoztatóján. A miniszter szerint idén is tovább folyik az olimpiai-, a futball Eb-, és az atlétikai vb pályázatának előkészítése, bár az eseményeknek helyt adó Népstadion felújításáról még nem született végső döntés.
"Magyarországon minden második sportoló labdarúgó, de csak minden ötödik forint jut erre a sportágra, ráadásul ennek a döntő része a stadionrekonstrukciós program fedezete"- jelentette ki Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter hétfői sajtótájékoztatóján. A sportminiszter adatokkal is szolgált, mely szerint az 1999-2002-es időszakban a sportfejlesztésre szánt költségvetési források összege 50,51 milliárd forintot tesz ki, ebből a futball 10,02 milliárddal részesül.

A sportminiszter szerint a német városok esélyesebbek

A miniszter kitért arra is, hogy idén tovább folytatódnak a megkezdett sportprogramok. Az utánpótlásképzéssel foglalkozó Héraklész-programba az eddigi 13 mellé további négy-öt sportágat vonnak be. Végzi munkáját az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottság, továbbá zajlik a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság, illetve a 2005-ös szabadtéri atlétikai vb pályázati anyagának elkészítése. Utóbbival kapcsolatban Deutsch elismerte: Budapestnél esélyesebb a rendezésre a pályázaton induló, később kijelölendő német város (Stuttgart, München és Berlin vetélkedése még nem dőlt el).

Népstadion: felújítják vagy lebontják?

Az esetleges magyarországi sportesemények otthona természetesen a Népstadion lenne. Ám a létesítmény már igencsak felújításra szorul, sőt még a lebontása is többször szóba került. A miniszter szerint mindenképpen teljes felújításra kerül sor, viszont még nem döntöttek, hogy ehhez le kell-e bontani a jelenlegi létesítményt. Az újjáépítésre nemzetközi pályázatot szándékoznak kiírni, amelyben fontos szempont lesz, hogy - amennyiben a vb-re 2005-ben Budapesten kerül sor - pontos határidőre, 2005. június 30-ra el kell készülnie az új arénának.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!