Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86%

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1%

Sorsoltak a 2004-es Eb-re

2002.01.25. 12:50
Péntek délben Portóban elkészítették a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportbeosztását. A magyar válogatott San Marinóval, Lettországgal, Lengyelországgal és Svédországgal került egy ötösbe. A lengyelek és a svédek kijutottak a vb-re, őket tehát Japánban behatóbban tanulmányozhatjuk.
Harminc éve, 1972-ben jutott ki a magyar labdarúgó válogatott utoljára az Európa-bajnokságra, akkor negyedik lett. Azóta a mainál sokkal jobb képességű együtteseink is rendre elvéreztek a selejtezőkben. Nem véletlenül kívánta hát a magyar vezetés az osztrákokkal karöltve megrendezni a 2004-es csúcstalálkozót, de a portugálok vívták ki a jogot. Így maradt megint a selejtezés, és a remény, hogy ha netán könnyű ellenfeleket kapunk, akkor továbbjuthatunk.

A hatvanéves Eusebio sorsolta a csoportokat

Eusebio
Ilyenkor szóban nagyon erősek vagyunk, a pályán azonban maradt az elmúlt években a keserű valóság, nemhogy a pótselejteztőt jelentő második helyre, de még a harmadikra sem sikerült odaérnünk. A mieink - kisebb szerencsével - a harmadik kalapba kerültek, hiszen részint ezúttal a lebonyolítás során először tíz ötös csoportot alakítottak ki, részint mert Ciprust sikerült az összevetésben minimális különbséggel megelőznünk.

Pénteken negyed egykor aztán Portóban elkezdődött a procedúra, és ahogyan az utóbbi időben már szokás, elsőként a leggyengébb együtteseket osztották be. A sorsolást a hatvanéves portugál klasszis, Eusebio végezte, és mit mondjuk: köszönettel tartozunk neki.

A svédeket és a lengyeleket is vertük már Eb-selejtezőn

Kellenek gridgörlök az F1-be?

  • 562
    nem
  • 131
    igen
A magyar válogatott ugyanis az eddig mind a 26 Eb-selejtezőjét elveszítő San Marinóval játszik, a már barátságos meccsen 3-1-re legyőzött Lettországgal. Ugyancsak a négyes csoportba került a vb-re Európából elsőként kijutó Lengyelország, valamint a vb-kvalifikáció során a törököket megelőző svédek.

A svédekkel hat éve egy kvintettbe kerültünk, felemás eredménnyel: itthon nyertünk, Svédországban kikaptunk. A lengyelekkel legutóbbi meccsünkön Debrecenben gól nélküli döntetlent értünk el. Érdekesség, hogy a két vb-bronzérem ellenére a piros-fehérek még egyszer sem jutottak ki a kontinensbajnokságra. A 88-as kvalifikáció során egy csoportba kerültünk, Détári akkor lőtte azt az emlékezetes gólt a szögletzászló közeléből, 5-3-ra nyertünk, de a visszavágón kikaptunk.

Gellei: Lehet esélyünk a továbbjutásra
Két világbajnoki résztvevôvel kerültünk egy csoportba, ezt a két csapatot alaposan fel kell térképeznünk addigra, mire szembekerülünk velünk - mondta a sorsolás után Gellei Imre. - Nagyon komoly ellenfeleink vannak, de összefogással, közös munkával lehet esélyünk a továbbjutásra. Rengeteget kell dolgoznunk a selejtezôk kezdetéig ahhoz, hogy ez így legyen, de így is teszünk, hiszen ez a dolgunk."
A kilences és a tízes tűnik a legerősebb csoportnak

A szakemberek szerint nekünk mindegy ki az ellenfél, mégis azt lehet hinni, nem kerültünk túl nehéz csoportba. A legerősebb ötös kétségkívül a tízes, de a kilences is meglehetősen kiegyensúlyozott.
A csoportbeosztás

1. Málta, Ciprus, Izrael, Szlovénia, Franciaország
2. Luxemburg, Bosznia-Hercegovina, Norvégia, Dánia, Románia
3. Moldova, Fehéroroszország, Ausztria, Hollandia, Csehország
4. San Marino, Lettország, MAGYARORSZÁG, Lengyelország, Svédország
5. Feröer-szigetek, Litvánia, Izland, Skócia, Németország
6. Örményország, Észak-Írország, Görögország, Ukrajna, Spanyolország
7. Liechtenstein, Macedónia, Szlovákia, Anglia, Törökország
8. Andorra, Észtország, Bulgária, Horvátország, Belgium
9. Azerbajdzsán, Wales, Finnország, Jugoszlávia, Olaszország
10. Albánia, Grúzia, Svájc, Oroszország, Írország

Lisztes szerint csoportelsők is lehetünk
Mezey György, a hazai edzőképzés elsőszámú irányítója:
- A többi csoporthoz viszonyítva a miénk tűnik a legkönnyebbnek. San Marinónak örülök, de általában is: ezekkel az ellenfelekkel szemben végig versenyben lehetünk a továbbjutásért.

Dárdai Pál, a Hertha BSC válogatott középpályása:
- Nem panaszkodhatunk, elkerültük az igazán nagycsapatokat, a franciákat, németeket, angolokat, olaszokat, spanyolokat, hollandokat, melyek ellen minimális esélyünk lett volna. Csoportellenfeleink közül itthon valamennyit legyőzhetjük, ha ez sikerül és Lengyelországban vagy Svédországban is szerzünk pontot, akkor a végén odaérhetünk az első két hely valamelyikére.

Lisztes Krisztián, a Werder Bremen válogatott középpályása:
- A lehető legkönnyebb ellenfeleket kaptuk, szinte mindegyik kalapból a gyengébb együttesek kerültek hozzánk. A lengyelek és a svédek előrébb tartanak, de a hátrányunk a selejtezők őszi rajtjáig behozható. Ha itthon minden meccset megnyerünk, akkor lehetünk csoportelsők is.