Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Büntetőkkel nyerte a Siófok a teremtornát

2002.02.02. 18:29
A műfüves teremlabdarúgó bajnokság dunaújvárosi döntőjében felborult a papírforma, hiszen a Haladás és a Siófok játszotta a döntőt. Végül a másodosztályú Siófok három másodperccel a lefújás előtt - öngóllal - egyenlített, a büntetőpárbajban pedig a maga javára fordította a finálét. A teremtorna történetében először vihette haza a serleget második vonalbeli együttes.
A lebonyolítási rend szerint a hat csapatot két csoportra osztották, és az első helyezettek kerültek a fináléba. Kétségtelen, hogy első látásra a Haladás-csoportja volt a könnyebb, hiszen a nagypályán leggyengébb rangsorolt első osztályú csapat mellé két második vonalbeli - a REAC és a Kaposvár - került. A Fradit a Siófokkal és Debrecennel hozta össze a sors.

Furulyás és Szeiler menesztésével kezdődött

Az első meccsen a nagy reményekkel - nem titkoltan győzelmi szándékkal - érkező REAC szinte egy percig sem hagyott kétséget afelől, hogy jobb a Kaposvárnál. 3-0 lett a vége. A másik trió küzdelme rögtön rangadóval indult, hiszen a Ferencváros a Debrecennel találkozott, vagyis ez volt az egyetlen olyan találkozó, amelyiken a két élvonalbeli gárda játszott.

A Fradi szurkolótábora kezdetben korántsem a meccsel foglalkozott, hiszen Furulyás és Szeiler távozását követelték. Aztán az újonnan megszerzett Szili - tavaly a Vasassal az első lett, és a torna legjobbjai is - vezetéshez juttatta a zöldeket. Kiss még egyenlített, ám Horváth és Balogh következett, a Loki erejéből pedig csak a szépítésre futotta.

Csank megfricskázta a Fradit

Eredmények:
A-csoport:
Kaposvár-REAC 0-3
Haladás-REAC 2-1
Haladás-Kaposvár 1-0

B-csoport:
Debrecen-Ferencváros 2-3
Siófok-Ferencváros 2-2
Siófok-Debrecen 3-1

Helyosztók:
5. helyért: Kaposvár-Debrecen 4-1
3. helyért: Ferenváros-REAC 5-2
Döntő: Siófok-Haladás 2-2, büntetőkkel 2-1
Ezek után a Haladás megleckéztette a REAC-ot, majd két pikáns meccs jött a sorban. Előbb Csank korábbi csapata - Fradi - ellen 2-2-t ért el a Siófokkal - kétgólos hátrányból egyenlített a fővárosi társulat -, majd Keszei korábbi csapata ellen - Haladás - kikapott a Kaposvár élén. (Talán ez volt a legszínvonaltalanabb összecsapás.) A Haladás ezzel a sikerével már biztos résztvevője volt a finálénak.

Az utolsó meccsen amennyiben a Siófok két vagy több góllal veri a Debrecent, akkor a Balaton partiak játszanak a szombathelyiekkel, nem pedig a Ferencváros. A Siófok két gyors góllal kezdett, de Bajzát szépített, és ez az eredmény azt jelentette volna, hogy a Fradi a döntős. Böőr azonban - alighanem - Csank János legnagyobb örömére a saját kapujába talált, ezzel pedig a Fradi csak a harmadik helyért játszhatott.

Bronzérmes a Ferencváros

A kisdöntőben a zöld-fehérek ismét hátrányba kerültek, ám ezúttal remek játékkal fordítottak - szem elé helyezték a szépséget is, Gera nagyszerű gólt lőtt - és megérdemelten lettek bronzérmesek.

A fináléban a Haladás jutott előnyhöz, ám Kovács Péter büntetőből egyenlített, hogy aztán Leandro ismét az élvonalbeli együttesnek szerezzen vezetést. A Siófok támadott, a Haladás biztosan őrizte az előnyét, és alighanem meg is tartotta volna, ha nincs egy fatális hiba.

Filipovics végzetes hibája

Három másodperccel a vége előtt, amikor már a Csank-tanítványok is a végét várták Filipovics - gyaníthatóan időhúzási célból - a palánkra bombázott egy labdát, amelyik megtréfálta a torna legjobb kapusának választott Takácsot, és a hálóba perdült. Hihetetlen jelenet - egyszersmind döbbenetes fegyelmezetlenség - volt. Filipovics és valamennyi Haladás-játékos a fejét fogta.

A büntetőpárbajban Schultz a Siófokot juttatta vezetéshez, ezt Alex a második párban "eltüntette", ám a következő két pár tagja egyaránt hibáztak. Ezek után Szentes Lázár megadta a javításra az esélyt Filipovocsnak, de a szerb csatár nem élt vele, mellé lőtt. A másik oldalon László nem hibázott, és a Siófok története során harmadszor lett a legjobb. Igaz először másodosztályúként. (Csank János másodszor segítette első helyhez csapatát.) A győztes hatmillió forintot kapott, a szombathelyiek - elsősorban Filipovics hibájának köszönhetően - négyet vihettek haza.

Gera a legjobb

Filipovics a gólkirályi címmel - Kovacsiccsal együtt - vigasztalódhatott. A torna legjobb játékosa Gera Zoltán lett, a legszebb magyar focistát is kiválasztották, a nagyatádi idegenvezető, Beck Henrietta nem talált legyőzőre ebben a kivételes versenyben.