Orsolya
10 °C
21 °C

Portugália nem vállalja a futball Eb megrendezését?

2002.02.06. 16:14
Komoly veszélybe került a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság portugáliai megrendezése. Több városban nincs elég pénz az új stadionok felépítésére. Elképzelhető, hogy Portugália Spanyolország segítségét kéri a kontinensviadal lebonyolításához, de a visszalépés sem kizárt.
Mindeddig úgy tűnt, hogy minden rendben halad a két év múlva sorra kerülő portugáliai futball Eb-vel kapcsolatosan, a héten azonban robbant a bomba. Előfordulhat, hogy a magyar-osztrák pályázatot is maga mögé utasító Portugália mégis alkalmatlan lesz a rendezésre, többletköltségek merültek fel ugyanis. A sportminiszter, Jose Lello szerint a kormány annyi támogatást ad, amennyit megígért, de többről szó sem lehet.

A futballklubok túlvállaták magukat

Az állam az Eb 603 millió eurós költségvetésének negyedét finanszírozza. Nehezíti a helyzetet, hogy a decemberi választások után több város élére is új polgármesterek kerültek, akik elődeik ígéreteit nem tekintik saját magukra kötelező érvényűnek.

A stadionrekonstrukciós program végrehajtásában komoly szerep jutna a futballkluboknak is, de azok szinte kivétel nélkül többet vállaltak, mint amennyit teljesíteni tudnak.

Lisszabonban és Portóban is leállhatnak az építkezések

Lisszabonban, Portóban és Coimbrában is rövidesen leállnak az építkezésekkel, ha nem sikerül megállapodni arról, hogy ki fizesse a számlákat.

Az Express című hetilap elemzése szerint "az előkészületek felügyelete kicsúszott az irányítók kezéből. Egy ilyen kis országnak minek kell nyolc új stadion? Lisszabonban és Portóban is 30, illetve 60 ezres arénák épülnek. Az Eb után a klubcsapatok képtelenek lesznek megtölteni őket".

Bozóky: Nem foglalkozunk a kérdéssel
Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke szerint nem valószínű, hogy a portugálok visszalépnek a 2004-es Európa-bajnokság rendezésétől.
- Szerintem időben megoldódnak a problémák, és kiváló házigazdák lesznek. Nem foglalkozunk komolyan a kérdéssel, mivel mi a 2008-as Eb-re készülünk, és két év alatt szinte lehetetlen biztosítani a feltételeket - mondta az MTI-nek.
Ha a portugálok mégsem tudnak otthont adni a kontinenstornának, akkor az UEFA a magyarokat és az osztrákokkal kérné fel a rendezésre, ugyanis a két ország közös pályázata lett a második a szavazáson.