Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Túlio első újpesti góljai

2002.02.08. 17:22
Miután péntek reggel aláírta fél évre szóló szerződését Túlio, az Újpest labdarúgó-csapatának légiósa, kijelentette, hogy szeretné megszerezni a magyar gólkirályi címet. A tizenötszörös brazil válogatott játékos, aki 20 millió forintért szerződött a lila-fehérekhez, megszerezte elő magyarországi góljait: a csapata kétkapus tréningjén háromszor volt eredményes.
Csütörtök délután megérkezett Budapestre, péntek reggel aláírta szerződését, majd a délelőtti első edzést lezáró kétkapus játékban háromszor is eredményes volt Túlio, az Újpest futballcsapatának frissen igazolt légiósa. Ez természetesen nem jelent túl sokat, ám az szemmel látható volt, hogy huszonnégy órás repülőút után is meglehetősen jó erőben mozgott.

Fél évre érkezett- húszmillióért

A brazil játékos egyébként szerződése szerint fél évig lesz az újpestiek labdarúgója. A csatár a klubnak 20 millió forintjába került, de ez az összeg már tartalmazza a játékos szerződtetésével kapcsolatos valamennyi kiadást. Az újpestiek a szerződés lejárta után opcióval rendelkeznek, amely azt jelenti, hogy ha elégedettek lesznek a játékossal a vezetők, akkor lehetőségük lesz hosszabb távra is megszerezni a játékjogát.

Gyulay Zsolt, a futballklubot működtető kft. ügyvezető-igazgatója is sokat remél az új szerzeménytől: "Azt várjuk tőle, hogy nem csak a pályán, hanem azon kívül is a csapat vezéregyénisége legyen. Szeretnénk, ha minden tekintetben példát mutatna fiatalabb játékosainknak. A jövőben törekedni fogunk arra, hogy külföldről kizárólag nemzetközi szinten is jegyzett klasszisokat igazoljunk."

Túlióról

A harminckét éves csatár 15 alkalommal szerepelt a brazil nemzeti tizenegyben, ahol 10 gól szerzett. A válogatottal a legjobb eredménye 1995-ben, a Copa Americán elért ezüstérme volt. A '95-ös év egyébként is kiemelkedően zártas: csapatával a Botafogóval bajnoki címet, míg a mesterlövészek versényében pedig gólkirályi címet szerzett.

Túlio eddigi pályafutása során csak egyszer már játszott Európában, még 1992-ben töltött két szezont a Sion csapatánál. Brazíliában több neves együttesben rúgta a labdát- a Botafogónak háromszor is tagja volt- legutóbb a Santa Cruz gárdájában játszott.

Gólkirályi címre pályázik

A játékos elmondás szerint kettős cél vezérli a fél év során: Magyar Kupa-győzelemhez szeretné segíteni csapatát, illetve elhódítani a gólkirályi címet. A gólkirályi címhez a jelenleg 18 gólos Tököli Attilát kellene megelőznie, míg a kupagyőzelemhez előbb a negyeddöntőben a Sopront kell kiütniük, majd az elődöntőt és döntőt kell sikerrel megvívniuk.

Ez korántsem ígérkezik lehetetlen feladatnak, mivel az újpestiek a télen alaposan megerősödtek: Túlio mellett januárban szerződött a lila-fehérekhez két cseh labdarúgó: a 17-szeres válogatott Radek Sloncik és a 9-szeres válogatott Lubos Kozel.