Salamon
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Új év, újoncok, régi eredmény

2002.02.12. 20:45
Idei első hivatalos találkozóját játszotta a magyar labdarúgó válogatott egy négyes torna keretében Cipruson. Gellei Imre együttese végig egyenrangú ellenfele volt a világsztárokkal teletűzdelt cseh csapatnak, azonban gólt nem sikerült szerezni a csehek két találata ellenében. Így a szerdai döntőben Lisztesék a svájciakkal játszanak a harmadik helyért, míg a csehek a ciprusiakkal találkoznak a döntőben.
A csehek kezdték a találkozót, és hiába volt többet a mieinknél a labda, az ötödik percben már Kolleréknél volt az előny. Baros a jobb oldalon Füzit becsapva adott középre, ahol a magyar védők feje fölött átszállt a labda. Azonban az ötös túlsó sarkán érkezett Kolousek, aki a ballal kapásból a léc alá bombázott.

Két perccel később Horváth lövését kellett Királynak - a magyar válogatott csapatkapitányának - bravúrral védenie. A 8. percben Bodnár 23 méterről eresztett meg életerős lövést, és a cseh Cech kapusnak minden tudására szüksége volt, hogy hárítani tudjon.

Ciprus büntetőkkel verte Svájcot
A mieink találkozója előtt rendezték a Ciprus-Svájc mérkőzést, ahol a rendes játékidőben nem bírtak egymással a csapatok és 1-1-es döntetlen született. Miután a hosszabbításban már nem született gól, így következhettek a tizenegyesek. Ebben végül a hazaiak bizonyultak jobbnak 4-2 arányban, így Ciprus bejutott a szerdai döntőbe, ahol a csehekkel találkozik.

Ciprus-Svájc 1-1 (1-1, 1-1 1-1) - 11-esekkel: 4-2
Gólszerzők: Konsztandinu (21.) illetve Yakin (31.)

A 24. percben Kuttor mellett Smicer indította remekül a gólhelyzetben kilépő Barosnak. A cseh csatár az elé vetődő Király felett átpörgette a labdát, amely azonban 1 méterrel a bal kapufa mellett gurult ki a pályáról. Félóra telt el a találkozóból, amikor a magyar csapat egy perc alatt három szögletet is lőhetett, ám egyik sem jelentett komoly veszélyt a cseh kapura.

A szünetben mindkét edző egy helyen változtatott. Gellei Imre Tököli helyett Keneseit küldte pályára, míg a cseheknél, Barost Stajner váltotta. Egy óra elteltével újoncot avatott a magyar csapat, Kabát helyett Bárányos állt be.

Nedved is befutott
Az 50. percben - miközben a pályán egyhangú mezőnyjáték folyt- felélénkült a díszpáholy, hiszen megérkezett Pavel Nedved a Juventus sztárja. Őt egyébként már kedd reggelre várta Karel Brückner kapitány, ám a Juventus sztárjának, Milánóból kellett vissza fordulnia Torinóban felejtett útleveléért...

Hiába játszott enyhe mezőnyfölényben a magyar együttes, a 65. percben egy villámgyors akció végén növelték előnyüket a csehek. Smicer jobbról adott középre, ahol érkezett a hórihorgas Koller - a Dortmund légiósával nem tudtak lépést tartani a magyar védők - és senkitől sem zavartatva 5 méterről helyezett a hálóba. (A mór megtette kötelességét, a mór elmehet. A gól után le is cserélték Kollert)

A 72. percben Halmosi és Gyepes személyében két újabb újonc lépett pályára a magyar válogatottban. Egy perccel később csak Király újabb bravúrja mentette meg a mieinket a góltól. A Hertha kapusa Horváth hatalmas lövését hárította bravúrral. Az utolsó negyedórában többet támadott a magyar csapat, komoly helyzetet azonban nem tudott kialakítani ellenfele kapuja előtt.

A mieink szerdán Svájc ellen mérkőznek a torna harmadik helyéért.

Magyarország - Csehország 0-2 (0-1)
Larnaca, 400 néző.
Játékvezető: Nikosz Szavva

Magyarország: Király - Bodnár, Kuttor, Juhár, Mátyus - Kabát, Pető, Lisztes, dr. Füzi - Tököli, Ferenczi
Szövetségi kapitány: Gellei Imre

Csehország: Cech - Grygera, Johana, Novotny, Mares - Smicer, Jarosik, Horváth, Kolousek - Baros, Koller
Szövetségi kapitány: Karel Brückner

Gólszerzők: Kolousek (5.), Koller (65.)
Csere: Grygera helyett Hübschman (38.) Tököli helyett Kenesei (a szünetben), Baros helyett Stajner (a szünetben) Kabát helyett Bárányos (60.), Koller helyett Lokvenc (66.), Füzi helyett Halmosi (72.), Pető helyett Gyepes (72.) Cech helyett Vaniak (76.), Kolusek helyett Poborsky (77.), Hováth helyett Baranek (84.)
Sárga lap: Jarosik (35.), Ferenczi (39.)

Gellei: A csehek gyorsabbak voltak
Gellei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a találkozó után azt sajnálta igazán, hogy együttese az első negyedórában megilletődötten játszott, és ezt a csehek kihasználták. Ezután csapata futott az eredmény után. A kapitány szerint ellenfelünk annak köszönheti sikerét, hogy sokkal gyorsabban járatták a labdát a mieinknél. A vereség ellenére hasznosnak ítélte meg a találkozót, mert előrelépni csak az ilyen mérkőzések, az ilyen ellenfelek után lehet.