Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Színvak focista a vb-n

2002.02.13. 12:56
Matt Holland, az Ipswich Town ír válogatott játékosa színvak. Ez annyit tesz nála, hogy nem mindig sikerül megkülönböztetnie a zöld és a piros szint. Ennek ellenére tagja a világbajnokságra készülő ír válogatottnak.
Az Ipswich Town labdarúgócsapata, a legutóbbi négy fordulóban nem talált legyőzőre, ennek köszönhetően elmozdultak a kieső zónából. Az elmúlt hétvégén azonban a tavalyi UEFA Kupa-győztes Liverpool nagy verést mért hazai pályán az Ipswichre. Owenék hat gólt rúgtak, és egyet sem kaptak.

Matt Holland
A csapatnál azóta is kutatják a súlyos vereség okát. Többeknek feltűnt, hogy Matt Holland a csapat ír középpályása magához képest igen gyengén játszott, igen sűrűn eladta a labdát. Mostanra már az okát is tudják: Holland színvak!

Az ír válogatott elismerte, mint a színvakok többségének esetében számára komoly nehézségeket jelent a zöld és a piros szín megkülönböztetése. Különösen, ha eső vagy sár hatására ezek a színek még sötétebbek lesznek. Ekkor szinte már lehetetlen számára különbséget tenni.

Mick McCarthy, aki 1996 óta áll az ír válogatott élén, ennek ellenére számít játékosára a májusban kezdődő labdarúgó világbajnokságon. Érdekesség, hogy az ír csapat - amely legtöbbször zöld felsőben játszik - csoportjában szereplő Kamerun és Szaúd-Arábia többnyire zöld mezben szerepel, és a csoport negyedik tagjának, Németországnak is zöld színű a váltómeze. . .