Gyöngyi
4 °C
14 °C

Várszegi kontra ISM

2002.02.14. 21:31
Várszegi Gábor, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. többségi tulajdonosának, a Fotex Rt.-nek elnök-vezérigazgatója közleményt juttatott el lapunkhoz. Az előzmény: Csonka Gábor a Stadion Invest Rt. vezérigazgatója Várszegi szerint nem a valóságnak megfelelően tájékoztatta a sajtót.
Csonka Gábor a következőket nyilatkozta az MTI-nek:

Az eredeti tervek szerint, 1.2-1.4 milliárd forintért, állami beruházás keretében kerül sor még ebben az esztendőben az FTC Üllői úti stadionjának korszerűsítésére. Még tavaly október 9-én kaptunk egy levelet a kft. ügyvezetőjétől, amelyben jelezte, hogy saját forrást is mozgósítanának a létesítmény fejlesztése és bővítése érdekében, s az ilyen felajánlásokat, nem tagadom, mi szívesen fogadjuk.

A múlt héten már majdnem szerződéskötésig jutottunk, azonban a labdarúgó kft. többségi tulajdonosai jelezték néhány nappal ezelőtt, hogy nincs közös szerep- és költségvállalásról. A vezérigazgató szerint nem fenyegeti veszély a rekonstrukciót, amire mindenképpen még ebben az esztendőben sor kerül.

Ezzel szemben Várszegi így vélekedik:

Az elmúlt időszakban több meglepő állítást tartalmazó állásfoglalás látott napvilágot az Üllői úti FTC-stadion rekonstrukciójának késlekedésével kapcsolatban. Mindezek miatt fontosnak tartom leszögezni, hogy a stadion állami tulajdon, a rendelkezésre álló pénz szintén az állami költségvetésből kikerülő összeg, tehát sem a Fotex Rt., sem az FTC soha nem lehetett abban a helyzetben, hogy a stadionnal kapcsolatos beruházás vonatkozásában bármilyen érdemi döntést hozzon.

Tavaly szeptemberben Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter Úr személyes találkozásunk alkalmával arról tájékoztatott, hogy az eredetileg előirányzott 1.6 milliárd forint csak az Üllői úti pálya egyik oldalának elkészítéséhez elegendő. Akkor jeleztem, hogy amennyiben rendelkezésére bocsátják az 1.6 milliárd forintot, akkor a Fotex Rt. elkészíti a stadion mindkét oldalát, mégpedig úgy, hogy a hiányzó összeget a Fotex Rt. bocsátja rendelkezésre.

Azóta eltelt közel öt hónap úgy, hogy egyetlen érdemi tárgyalás sem történt az ügyben, egyetlen terv sem készült, ugyanakkor a rekonstrukcióra szánt összeg 1.2-1.4 milliárd forintra zsugorodott. Mindez azt jelenti, hogy az inflációt is számítva az állam immár 250-450 millió forinttal kevesebbet fordítana csak az Üllői úti stadion felújítására.

Látva az érthetetlen késlekedést és az egész beruházás komolytalan kezelését, a Fotex Rt. úgy döntött, hogy a továbbiakban nem tartja fenn jó szándékú ajánlatát, és nem kíván részt venni a rekonstrukciós programban. A döntéssel meg kívántuk előzni azt, hogy a stadion felújításával kapcsolatos program irányítói akár a Fotex Rt.-re, akár az FTC-re háríthassák a felelősséget az Üllői úti stadion átépítésének indokolatlan késése miatt.

Határozottan elutasítunk tehát minden olyan próbálkozást, amely elhárítja az állami felelősséget, illetve igyekszik úgy beállítani a történteket, mintha a stadionrekonstrukció sikeres lebonyolítása a legkisebb mértékben is a Fotex Rt., vagy az FTC részvételétől függene.

Szeiler sem érti

Szeiler József, a Ferencváros Labdarúgó és Sport Kft. ügyvezető igazgatója meglepőnek tartja Csonka nyilatkozatát, hiszen mindez különösen annak fényében furcsa, hogy időközben az eredetileg 500 milliós állami támogatással kalkulált UTE-stadiont már át is adták, és bevallottan az előirányzott pénz többszörösét költötték arra a létesítményre. . .