Árpád
-2 °C
4 °C

Elhunyt az Aranycsapat középcsatára

2002.02.14. 11:22

Már csak hárman maradtak.

Grosics, Puskás és Buzánszky. Az "Öreg", Hidegkuti Nándor is elköltözött az Aranycsapat tagjai közül.

Szépen, csendben.

A sors furcsasága, hogy a válogatott két újabb vereségét megélte, jeles győzelmekben az utóbbi időben már nem volt része. Hidegkuti 1922. március harmadikán született, édesapja világháborús hős, díszpolgár volt, megkapta a vitézi címet. Édesanyja gyárigazgató, majd később élmunkás.

Pályafutását a Herminamezei AC-ben kezdte, majd az MTK-ban folytatta. A válogatottban '45 szeptember harmincadikán mutatkozott be a legendás, technikailag tökéletesen képzett középcsatár, a románok elleni 7:2-es diadalból két találattal vette ki a részét.

Összesen hatvannyolcszor kapott helyet a nemzeti tizenegyben, 39 gólt lőtt.

Az 52-es helsinki olimpián győztes magyar csapat tagja volt.

Legemlékezetesebb mérkőzését 53. november huszonötödikén játszotta, amikor válogatottunk 6:3-ra nyert a Wembleyben. (Később az Évszázad Mérkőzése büszke címet érdemelte ki ez a találkozó.) Hidegkuti már az első percben eredményes, hogy aztán még kétszer vegye be a hazai pályán akkor már kilencven éve veretlen angolok hálóját. Hidegkuti a mezőny legjobbjának bizonyult.

Rá egy évre, a visszavágón a 7:1-es sikerből is kivette a részét, egy gólt lőtt.

Az '54-es világbajnoki döntőn is játszott, a negyeddöntőben Brazília, az elődöntőben a világbajnoki címvédő Uruguay ellen is gólt lőtt, a németek elleni első meccsen is kétszer volt eredményes, a fináléban - ugyancsak a németek ellen - azonban nem lőtt gólt. A tények ismertek: 3:2-re veszítettünk.

Hidegkuti ezek után még négy évig volt tagja a csapatnak - társaival ellentétben neki meg sem fordult a fejében, hogy elhagyja Magyarországot -, utolsó mérkőzését Mexikó ellen játszotta, 4:0-s győzelemmel köszönt el a címeres meztől.

Hidegkuti 59-től edzősködött, és páratlanul sikeres pályafutását a kispadon is folytatta. Az olasz Fiorentina együttesével KEK-et nyert 61-ben, a Győr edzőjeként bajnoki címet szerzett, 64-ben a BEK elődöntőjében bukott el. Ezek után volt a Tatabánya, az MTK és az Eger edzője is. Egyiptomban a hetvenes évek elején ő teremtette meg a sportág alapjait, hiszen hét évig ő irányította a szakmai munkát az Al-Ahly csapatánál.

Mindeközben nem törte meg, hogy fiatalon elveszítette gyerekeit - fia infarktust kapott, lányát a gyomorrák támadta meg -, a kór azonban pár éve térdre kényszerítette.

Súlyos betegséggel küszködött, de emelt fejjel viselte, hogy kórházban kell töltenie a napokat.

Szellemileg ép volt, a nyolcvanadik születésnapját viszont már nem ünnepelheti a régi társak körében. A sors már nem adta meg neki ezt az örömöt, két és fél héttel a jeles évforduló előtt, a Kútvölgyi kórházban a szíve felmondta a szolgálatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?