Jolán
2 °C
4 °C

Százezrekre büntetik a kövér focistákat

2002.02.15. 08:58
Minden egyes felesleges kilóért 545 eurót kell fizetniük a Standard Liege játékosainak. A belga első osztályban szereplő csapat futballistái sérelmezik a határozatot, mivel szerződésük szerint jóval kevesebb büntetést jár, ha nem tudják tartani ideális versenysúlyukat.
Sokatlan módját választotta játékosai fegyelmezésének a Standard Liege vezetősége. A belga első osztályban szereplő labdarúgó egyesület, amely egykor KEK-döntőig jutott, az utóbbi időben régi híréhez méltatlanul szerepel hazája pontvadászatában: mindössze hatodikok a tizennyolc fős mezőnyben. A klub illetékesei szerint a csapat gyengébb szereplésének oka egyértelműen a játékosok súlyában keresendő.

Fizzessenek a kövérek

Alphonse Constantin klubigazgató máris döntött, és "precendens értékű törvényt alkotott": a játékosoknak fizetniük kell a felesleges kilókért. Méghozzá nem is keveset, kilónként 545 eurótól - azaz 130 ezer forinttól - kell megválnia a túlsúlyos játékosoknak. A döntés a labdarúgók körében hatalmas megdöbbenést keltett, elmondásuk szerint szerződésükben nincs szó ilyen súlyos büntetésről.

A játékosok igazságtalannak érzik a döntést

Harald Meyssen a csapat 32 éves középpályása osztja társai felháborodását: "Mint minden klubnak Belgiumban, úgy a Standardnak is van belső szabályzata. Az előírások szerint a túlsúlyért 12 euro, míg verekedésért 200 eurót, késésért pedig 5 eurót kell fizetnünk. Ezzel sincs semmi baj, ezeket a szabályokat elfogadtuk, ám másfajta büntetéseket egyikünk szerződése sem tartalmaz."

A csapat igazgatója hajthatatlan: a játékosok túlságosan kövérek - ezzel együtt kevesebbet futnak -, és méltatlanul gyengén szerepelnek a bajnokságban, tehát fizetni fognak! (Feltehetően ez nem valós fizetés lesz, hanem a keresetekből, a prémiumokból vonják le az összeget.)

Nyilván, ha mindez nem tetszik, akkor a bíróságon kereshetik igazukat a futballisták, ám alighanem egyszerűbb módja az ellenszegülésnek, ha elhagyják az egyesületet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?