Erzsébet
1 °C
4 °C

Vesztegetési botrány a FIFA kongresszusa előtt

2002.02.28. 12:16
Joseph Blatter a négy évvel ezelőtti franciaországi futball világbajnokság lépett elő főtitkárból a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökévé. Idén tisztújításra kerül sor, és Blatter pozíciói jelentősen meggyengültek, részint mert a FIFA rossz üzleti döntéseknek köszönhetően 35 millió eurós veszteséget szenvedett, részint mert - közvetve -vesztegetéssel vádolják.
A futball történetében sohasem folyt annyira kiélezett harc a FIFA elnöki posztjáért, mint négy évvel ezelőtt. A svájci Joseph Blatter a főtitkári posztról szeretett volna előrelépni, míg a svéd Lennart Johansson az UEFA elnöki pozícióját cserélte volna fel.

Addo elutasította az ajánlatot

Végül Blatter lett a befutó, elsősorban azért, mert az afrikai államok rá szavaztak. Johansson korábban biztos volt abban, hogy az európai államokon kívül a fekete kontinens szavazóit is maga mellett tudhatja. Tévedett, és ez a tévedés a győzelmébe került. Akkor azt lehetett hinni, hogy Blatter alighanem azzal fordította a maga javára versengést, hogy világbajnokságot ígért az afrikaiaknak.

A napokban azonban kiderült, hogy egyéb tisztázatlan események is voltak. A szomáliai Farah Addo, az afrikai szövetség második embere ugyanis egyik nyilatkozatában elmondta: százezer dollárt ígértek neki, hogy Blatterre szavazzon. Ő elutasította az ajánlatot, de tudomása szerint két szomáliai kollégája nem. Az "áruló" nem nevezte meg, hogy kitől érkezett volna a pénz.

34 millió eurós veszteség

Blatter cáfolta ezeket a vádakat, rosszindulatú találgatásoknak minősítette az esetet. Blattert a rossz pénzügyi intézkedések miatt is támadják, hiszen az ISL nevű a vb közvetítési jogait birtokló médiacég csődje a FIFA-t is igen érzékenyen érintette, hiszen a krach összességében 51 millió svájci frank (33,4 millió euro) veszteséget okozott a szervezetnek. Ettől a működés nem vált instabillá.

Blatter azonban nagyobb politikus annál, mintsem hogy egyszerűen visszavonuljon. Ősi riválisának, Johanssonnak ugyanis megígérte: mellette áll a következő - közelgő - választáson. Szakemberek szerint mindez tudatos, hiszen hibája beismeréséből tőkét kovácsolhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?