István, Vajk
17 °C
34 °C

Vesztegetési botrány a FIFA kongresszusa előtt

2002.02.28. 12:16
Joseph Blatter a négy évvel ezelőtti franciaországi futball világbajnokság lépett elő főtitkárból a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökévé. Idén tisztújításra kerül sor, és Blatter pozíciói jelentősen meggyengültek, részint mert a FIFA rossz üzleti döntéseknek köszönhetően 35 millió eurós veszteséget szenvedett, részint mert - közvetve -vesztegetéssel vádolják.
A futball történetében sohasem folyt annyira kiélezett harc a FIFA elnöki posztjáért, mint négy évvel ezelőtt. A svájci Joseph Blatter a főtitkári posztról szeretett volna előrelépni, míg a svéd Lennart Johansson az UEFA elnöki pozícióját cserélte volna fel.

Addo elutasította az ajánlatot

Végül Blatter lett a befutó, elsősorban azért, mert az afrikai államok rá szavaztak. Johansson korábban biztos volt abban, hogy az európai államokon kívül a fekete kontinens szavazóit is maga mellett tudhatja. Tévedett, és ez a tévedés a győzelmébe került. Akkor azt lehetett hinni, hogy Blatter alighanem azzal fordította a maga javára versengést, hogy világbajnokságot ígért az afrikaiaknak.

A napokban azonban kiderült, hogy egyéb tisztázatlan események is voltak. A szomáliai Farah Addo, az afrikai szövetség második embere ugyanis egyik nyilatkozatában elmondta: százezer dollárt ígértek neki, hogy Blatterre szavazzon. Ő elutasította az ajánlatot, de tudomása szerint két szomáliai kollégája nem. Az "áruló" nem nevezte meg, hogy kitől érkezett volna a pénz.

34 millió eurós veszteség

Blatter cáfolta ezeket a vádakat, rosszindulatú találgatásoknak minősítette az esetet. Blattert a rossz pénzügyi intézkedések miatt is támadják, hiszen az ISL nevű a vb közvetítési jogait birtokló médiacég csődje a FIFA-t is igen érzékenyen érintette, hiszen a krach összességében 51 millió svájci frank (33,4 millió euro) veszteséget okozott a szervezetnek. Ettől a működés nem vált instabillá.

Blatter azonban nagyobb politikus annál, mintsem hogy egyszerűen visszavonuljon. Ősi riválisának, Johanssonnak ugyanis megígérte: mellette áll a következő - közelgő - választáson. Szakemberek szerint mindez tudatos, hiszen hibája beismeréséből tőkét kovácsolhat.