Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Végső búcsú Hidegkuti Nándortól

2002.03.04. 13:45
Az Óbudai temetőben végső nyughelyére helyezték az Aranycsapat legendás középcsatárát, Hidegkuti Nándort. A nyolcvanéves korában elhunyt egykori labdarúgó temetési szertartásán beszédet mondott Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, Schmitt Pál, a MOB elnöke, Bozóky Imre, az MLSZ elnöke, Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, valamint Danszky József az MTK egykori labdarúgója.
Az Aranycsapat legendás középcsatára, Hidegkuti Nándor március harmadiki nyolcvanadik születésnapját már nem élhette meg. Egy nappal az évforduló után szülőföldjén, az Óbudai temetőben helyezték örök nyugalomra. Az Aranycsapat élő tagjai közül valamennyien végső búcsút vettek az Öregtől, aki hatvannyolc válogatott meccsen harminckilenc gólt ért el, az Évszázad Mérkőzésén a Wembleyben - Magyarország-Anglia 6:3 - három gólt ért el. A világbajnokságon a brazilok ellen is betalált, a címvédő Uruguay elleni csukafejese "halhatatlan" az emlékekben.

Koszorúk Egyiptomból és Firenzéből
Hidegkuti edzői sikereinek helyszíneiről, Egyiptomból és Firenzéből is többen érkezetek a csatár temetésére. Koszorút helyezett el a sírnál az egyiptomi szövetség képviselője, valamint a Hidegkuti által KEK győzelemre segített Fiorentina nevében az olasz követség egyik tagja.

Az Aranycsapat elhunyt tagjai közül kevesen kapták meg az őket megillető tiszteletet, a svájci világbajnokság, gólkirálya, Kocsis Sándort Barcelonában temették el - szinte senki sem tudott róla. (Halálának körülményei azóta is tisztázatlanok.) A sort nyitó Zakariás József is titkolózás közepette tette meg utolsó útját, ennek ellenére százak kísérték el.

Hidegkuti temetésére azonban már reggel fél tíztől megindultak a rajongók, a futballszurkolók, hosszú sorokban kígyózott a tömeg. Vidékről is több százan érkeztek Óbudára."Nekem megvan az angolok elleni felvétel, annyiszor megnéztem már a videón, hogy rojtos a szalag" - mondja a temetőbe menet egy korosodó úr. "A Nándi eleganciája, játékintelligenciája mindmáig lenyűgöz, pedig higgye el, láttam már néhány futballmeccset szerte a világon."

A magyar labdarúgás színe-java is ellátogatott Óbudára, hogy búcsúzzon az egykori klasszis csatártól. Eljött - a teljesség igénye nélkül - Albert Flórián, Mészöly Kálmán, Palotai Károly, Várhidi Pál, Szusza Ferenc, a fiatalabbak közül pedig Kereki Zoltán, Róth Antal.

Szusza és Sándor "Csikar" rosszul lett
A szertartás közben rosszul lett Szusza Ferenc és Sándor Károly. Az Újpest huszonnégyszeres válogatott játákosának és az Aranycsapat jobbszélsőjének, a legendás "Csikarnak" a jelenlévő mentőautóban nyújtottak segítséget az orvosok. Információink szerint a két egykori klaszis játékos állapota megnyugtató.

Tiszteletét tették a sport és az állami vezetők is: Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János az Országgyűlés elnöke, Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter, Schmitt Pál, a MOB elnöke valamint az MLSZ vezérkara: Bozóky Imre elnök, Puhl Sándor alelnök, Berzi Sándor főtitkár.

Elsőként Deutsch Tamás sportminiszter szólt az egybegyűltekhez. A politikus rendíthetetlen tisztességét és példás emberségét emelte ki, amely a legnehezebb időkben is segítette az Aranycsapat játékosát. Pedig alaposan megviselték a történelem viharai Hidegkutit: nem engedték meghosszabbítani szerződését edzői sikerinek színhelyén, Firenzében, és nem engedték ki hozzá egyszerre két gyermekét sem.

Bozóky Imre az MLSZ elnöke a nagyszerű csatár pályafutásáról emlékezett: "Mindenki tisztelte az Öreget, és aligha a véletlen műve volt, hogy éppen ő lőtt három gólt az angolok elleni mérkőzésen, és az sem volt véletlen, hogy a FIFA életműdíjjal, és Fair Play díjjal tüntette ki a visszavont csatárként a futball taktikáját is forradalmasító játékost"- mondta az MLSZ elnöke.

Schmitt Pál a MOB elnöke, a NOB tagja az olimpiai család nevében búcsúzott Hidegkutitól. A sportvezető elsősorban emberségét emelte ki, mint mondta "sohasem táplált haragot és gyűlöltet senki iránt". Mindig számíthatott rá az olimpiai bizottság is, ahová hívták mindig ott volt. Végül a MOB elnöke tolmácsolta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság leköszönt és jelenlegi elnökének, Juan Antonio Samaranchnak és Jacques Roggének együttérző üzenetét.

Danszky József, az MTK nevében, mint családtagtól búcsúzott tőle. Nem tanítható amit tudtál, és ha tudásodat nem is, de személyiségedet tovább tudjuk adni. És bízunk benne, hogy aki ezentúl belép a Hungária-körúti Hidegkuti stadionba, az mindig úgy fog rád emlékezni, ahogy mi is tesszük.

Buzánszky Jenő azt az ajándék cipőt helyezte a ravatalra, melyet a barátok az "Öreg" 80. születésnapjára készíttettek. Köszönet mindenkinek, aki eljött, köszönet az orvosoknak, akik mindent megtettek egészségéért. A pályán zseni-az életben ember tudott maradni. Korszakát megelőző zseniális játékával megmutatta, hogyan lehet egyszerre irányítani és gólokat szerezni. Emlékek nélkül nem igaz ember az ember. Búcsúzunk attól a Hidegkuti Nándortól, aki példát mutatott futball, emberi és hazaszeretetből.
A földön egy csillaggal kevesebb, az égen eggyel több ragyog mostantól. Ezentúl az égi futballpályán fogsz maradandót alkotni.

A beszédek után Lipp László, azaz László atya a római katolikus egyház szertatása szerint megadta végtisztességet Hidegkutinak. Előbb rövid beszédben emlékezett az elhunytról, majd közös imára hívta fel a jelenlévőket. A szertatás végén Verdi "A végzet hatalma" dallamai mellett végső nyughelyére helyezték az Aranycsapat legendás középcsatárát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!