Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Nyolc stadionos EB-pályázat

2002.03.05. 14:26
Miskolc, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Kaposvár mellett Budapest két stadionnal lenne a házigazdája az Eb-nek - derült ki a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság előkészítéséről, a szóba jöhető városok kijelöléséről, és a kontinensvetélkedő logójának bemutatásáról tartott sajtótájékoztatón.
Deutsch Tamás sportminiszter szerint a magyar labdarúgás elmúlt száz éve az aranyfedezete annak, hogy magyar sikerrel záruljon a pályázat. "És hiába szomorúak jelenleg a magyar szurkolók a bajnokság színvonala és a válogatott teljesítménye miatt, nem a jelen hiányát szeretnénk elfedni azzal, hogy a múltba nyúlunk vissza. Minden törekvésünkkel a jövő felé fordulunk" - tette hozzá.

Deutsch: Esélyesnek számítunk

Deutsch szerint a pályázat mintegy 500 milliárd forintot mozgatna meg, melyben nem csak a pályák építése, rekonstrukciója, hanem a gazdaság más területein is várható fejlesztések és új munkahelyek létesítése is szerepel. A kormány heteken belül megadja a pályázat benyújtásához elengedhetetlenül szükséges garanciákat. A miniszter szerint a magyarok mellett az osztrák-svájci közös valamint az orosz pályázat a legesélyesebb a végső sikerre.

Mi lesz az új stadionnal
Bozóky Imre, az MLSZ elnöke az Index érdeklődésére elmondta, hogy az új stadion a kontinensvetélkedő után sem maradna kihasználatlanul, hiszen Budapesten vannak élvonalbeli csapatok, melyek pályája finoman fogalmazva is hagy kívánnivalót maga után. Így ebben az esetben akár ezek a csapatok is bérelhetik a vadonatúj létesítményt az államtól.
Az MLSZ-elnök szerint az 1999-es, vesztes pályázatból is sokat tanultak, és úgy érzik, ezúttal Ausztria nélkül is sikeres lehet a megmérettetésünk. A szövetség elnöke elmondta, hogy április 25-én az UEFA kongresszusán mutatják be az összes pályázatot, melyeket hivatalosan május 31-ig kell benyújtani. Szeptember 23-a és 27-e között érkezik Magyarországra az UEFA szemlebizottsága, majd december 12-én, vagy 13-án dönt az UEFA végrehajtó bizottsága a 2008-as kontinensvetélkedő helyszínéről.

Új stadion - csak ha nyerünk

Bozóky mondandója zárásaként megnevezte azokat a városokat, melyek házigazdái lehetnek Európa vezető futballcsapatainak. Ennek értelmében Budapest két stadionnal, valamint Miskolc, Szeged, Debrecen, Székesfehérvár, Győr és Kaposvár lennének a helyszínek. A fővárosban a Népstadion mellett a Fehér úton egy új stadion lenne a másik helyszín, ezt azonban csak akkor építenék fel, ha Magyarország nyeri a rendezésért folyó versenyt.


Csonka Gábor, a Stadion Invest vezérigazgatója elmondta, minden város esetében alapfeltétel volt, az önkormányzatok rendezési szándékát támogató közgyűlési határozattal. Ezen kívül, fontos szempont volt a közlekedés - a közúti, a légi, a vasúti, sőt még a vízi közlekedés is-, a szállás lehetőségek, melyeknek magukban kellet foglalni, hogy az adott térségben valamennyi csapatnak legyenek edzési lehetőségei. Ezeken kívül a szórakoztatási lehetőségek, a közbiztonság és az egészségügy helyzete volt fontos támpont.

Makray Balázs, az Eb 2008 kft. igazgatója
Makray Balázs, az Eb 2008 kft. igazgatója elmondta, hogy a pályázat hivatalos szövegét ötven példányban kell írásban eljuttatni az UEFA-hoz. Áprilisban pedig az európai szövetség ülésén, egy napig, egy 40 négyzetméteres területen egy bemutatón kell megnyerni az érdekelteket. Szeptemberben öt napra érkezik hozzánk az UEFA küldöttsége, mely egy tervezői tanulmányt tekint meg, a decemberi végleges döntés előtt.

A pályázók
Magyarország mellett egyedüliként csak Oroszország pályázik, ezen kívül Ausztria Svájccal, Skócia Írországgal, Törökország Görögországgal, Horvátország Bosznia-Hercegovinával és a négy észak-európai állam (Svédország, Dánia, Norvégia, Finnország) közösen pályázik a házigazdaságra.
Makray zárásként a lehetséges csoporthelyszíneket közölte. Eszerint Miskolc Debrecennel, Szeged Budapesttel, Győr a másik fővárosi helyszínnel, Székesfehérvár pedig Kaposvárral lenne a csoporttalálkozók helyszíne. A hivatalos embléma bemutatása után tájékoztató zárásaként a pályázaton nyertes városok polgármesterei átvették az Eb hivatalos logójával ellátott zászlót.

A nyolc leendő EB helyszín
Budapest - Népstadion (50 ezer nézőt befogadni képes stadion) ; Budapest - leendő új stadion a Fehér úton (40 ezer néző); Debrecen (40 ezer néző); Győr (30 ezer néző);Kaposvár (30 ezres); Miskolc (30 ezres); Székesfehérvár (40 ezres); Szeged (30 ezres)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!