Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A portugálok kínlódnak az Eb-vel

2002.03.06. 11:28
Kedden hozta nyilvánosságra a 2008-as futball Eb szervező bizottsága a terveit, miszerint Magyarország ötszáz milliárd forintot feláldozva nyolc új stadiont épít, amennyiben elnyeri a rendezési jogot. A következő rendezőnél, Portugáliában ugyanakkor jóval szerényebb költségvetésű stadionok építési munkálatai is állnak.
1999. október tizenharmadikán, Aachenben döntöttek arról, hogy a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságot Portugália kapja meg. A második helyet az osztrák-magyar közös pályázat érte el, a spanyolok lettek a harmadikok. Ausztria ezek után sem tett le szándékáról, de már nem hazánkkal, hanem Svájccal szállt ringbe 2008-ért. Magyarország pedig - egyedül.

Jelentősen megmelkedtek a költségek

Ily módon a költségek is megnövekedtek - 500 milliárd forintra tehető -, kivált, mert az UEFA még szigorúbb előírásokat vezetett be a stadionokat illetően. Amíg 2004-re mindössze egy ötvenezres és egy harmincezres kellett, immár egy ötvenezres és négy negyvenezres az előírás. Emellett a stadionoknak teljes egészében fedettnek kell lennie, meghatározott számú parkolónak kell lennie. Ennek ellenére belevágunk. (Addig lezajlik a választás is.)

Mindeközben rossz hírek érkeznek Portugáliából. Abból az országból, ahol jelenleg kiváló a futball - ugrásszerűen nagyobb nézőszám, vagyis a viadal után sem fog kongani az ürességtől a stadion -, és ahol a GDP másfélszerese a magyarnak. A magyar kormány alighanem pillanatnyilag úgy számol, hogy uniós forrásokból is áll majd rendelkezésre az építkezésekhez néhány százmillió.

Portóban a bevásárlóközpont miatt van vita

Szóval, Portugália. Portóban, Lisszabonban és Coimbrában sem épül pillanatnyilag a stadion. Portóban Rui Rio polgármester az eredeti terveket megváltoztatva, negyedére kívánja csökkenteni a stadion mellett épülő bevásárlóközpont területét. A klub elnöke persze azonnal ellentámadásba ment át, saját pénzből nem fedezik a hiányzó összeget, noha a Porto évek óta résztvevője a BL-nek, vagyis nem a kolduló egyesületek közé tartozik.

A másik két említett városban ugyancsak a költségvetés módosításáról van szó. Lennart Johansson az UEFA svéd elnöke fel is hívta a portugálok figyelmét: mihamarabb rendezzék a dolgokat, különben felkészülhetnek a legrosszabbra: elveszik tőlük a rendezést.

Portugáliának tehát a jelek szerint elfogyott a pénze, márpedig jóval olcsóbb pályázatot nyújtott be, mint amilyen a 2008-as magyar. Nekik csak kibővíteni illetőleg felújítani kellett egy-két stadiont. Magyarországon ugyanakkor Kaposváron, Diósgyőrben harmincezres új stadion épül. Fehérváron és Debrecenben negyvenezres. Jelenleg a két helyszínen együttvéve megy ki nyolcezer néző egy meccsre. A másik két helyszínen még annyi se.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!