Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A portugálok kínlódnak az Eb-vel

2002.03.06. 11:28
Kedden hozta nyilvánosságra a 2008-as futball Eb szervező bizottsága a terveit, miszerint Magyarország ötszáz milliárd forintot feláldozva nyolc új stadiont épít, amennyiben elnyeri a rendezési jogot. A következő rendezőnél, Portugáliában ugyanakkor jóval szerényebb költségvetésű stadionok építési munkálatai is állnak.
1999. október tizenharmadikán, Aachenben döntöttek arról, hogy a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokságot Portugália kapja meg. A második helyet az osztrák-magyar közös pályázat érte el, a spanyolok lettek a harmadikok. Ausztria ezek után sem tett le szándékáról, de már nem hazánkkal, hanem Svájccal szállt ringbe 2008-ért. Magyarország pedig - egyedül.

Jelentősen megmelkedtek a költségek

Ily módon a költségek is megnövekedtek - 500 milliárd forintra tehető -, kivált, mert az UEFA még szigorúbb előírásokat vezetett be a stadionokat illetően. Amíg 2004-re mindössze egy ötvenezres és egy harmincezres kellett, immár egy ötvenezres és négy negyvenezres az előírás. Emellett a stadionoknak teljes egészében fedettnek kell lennie, meghatározott számú parkolónak kell lennie. Ennek ellenére belevágunk. (Addig lezajlik a választás is.)

Mindeközben rossz hírek érkeznek Portugáliából. Abból az országból, ahol jelenleg kiváló a futball - ugrásszerűen nagyobb nézőszám, vagyis a viadal után sem fog kongani az ürességtől a stadion -, és ahol a GDP másfélszerese a magyarnak. A magyar kormány alighanem pillanatnyilag úgy számol, hogy uniós forrásokból is áll majd rendelkezésre az építkezésekhez néhány százmillió.

Portóban a bevásárlóközpont miatt van vita

Szóval, Portugália. Portóban, Lisszabonban és Coimbrában sem épül pillanatnyilag a stadion. Portóban Rui Rio polgármester az eredeti terveket megváltoztatva, negyedére kívánja csökkenteni a stadion mellett épülő bevásárlóközpont területét. A klub elnöke persze azonnal ellentámadásba ment át, saját pénzből nem fedezik a hiányzó összeget, noha a Porto évek óta résztvevője a BL-nek, vagyis nem a kolduló egyesületek közé tartozik.

A másik két említett városban ugyancsak a költségvetés módosításáról van szó. Lennart Johansson az UEFA svéd elnöke fel is hívta a portugálok figyelmét: mihamarabb rendezzék a dolgokat, különben felkészülhetnek a legrosszabbra: elveszik tőlük a rendezést.

Portugáliának tehát a jelek szerint elfogyott a pénze, márpedig jóval olcsóbb pályázatot nyújtott be, mint amilyen a 2008-as magyar. Nekik csak kibővíteni illetőleg felújítani kellett egy-két stadiont. Magyarországon ugyanakkor Kaposváron, Diósgyőrben harmincezres új stadion épül. Fehérváron és Debrecenben negyvenezres. Jelenleg a két helyszínen együttvéve megy ki nyolcezer néző egy meccsre. A másik két helyszínen még annyi se.