Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Nem teremtenek divatot a kameruniak a vb-n

2002.03.08. 09:56
Már kilencven nap sincs hátra a május 31-én kezdődő koreai-japán közös rendezésű világbajnokságig. A FIFA illetékeseinek döntése értelmében a vb-k történetében először lesz a doppindellenörzés során vérteszt is. Szintén a nemzetközi szövetség határozata alapján, a kameruni válogatott nem játszhat az Afrika Kupán megcsodált ujjatlan mezében. Miközben a szervezők mindent megtesznek a biztonságos lebonyolítás érdekében, az argentin játékosok éppen saját szurkolóiktól féltik csapatukat.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szervezőbizottsága nem engedélyezi az idei Afrika Kupát megnyerő, és a tornán végig ujjatlan mezben szereplő kameruni válogatottnak ezt az újfajta módit a világbajnokságon. A testület nem indokolta meg a döntését, melyet nem fogadtak kitörő örömmel az afrikai országban.

Először lesz vérteszt a vb-n

Ugyancsak a FIFA határozata alapján, az eddig bevált gyakorlatoknak megfelelően minden mérkőzés után csapatonként két-két játékost sorsolnak ki doppingellenőrzésre. Az azonban újdonságnak számít, hogy az illetékesek előzetes bejelentés nélkül, az edzéseken is tesztelhetnek. Szintén újdonságnak számít, hogy a labdarúgás történetében először a világbajnokságon a vérteszt is a doppingellenőrzés része lesz. Ez elsősorban a "legnépszerűbb" teljesítménynövelő szer, az EPO kimutatását segíti.

A résztvevő 32 válogatottaknak, tíz nappal a május 31.-i kezdés előtt kell leadnia a tornán résztvevő 20 mezőnyjátékos és a 3 kapus nevét. Változtatásra az első találkozó előtt 24 órával lesz utoljára lehetőség, azonban erre csak orvosi igazolással van lehetőség. A testület ülésén arról is döntés született, hogy biztonsági okokból az edzésekre zárt kapuk mögött, kerül sor.

Az argentinok saját szurkolóiktól félnek

A végső győzelemre is esélyesnek tartott argentin válogatott két sztárja - Roberto Ayala és Kily Gonzalez - az országukban eluralkodott erőszakhullám megfékezésére kérik hazájuk kormányát. A spanyol Valenciában szereplő játékosok, úgy gondolják, ha arra van szükség, drasztikus eszközökkel is, de megkell fékezni a rendbontókat.

Véleményük szerint az emberek félnek kimenni a meccsekre és könnyen előfordulhat, hogy a sorozatos botrányok miatt, felfüggesztik a bajnokságot. Az országban kialakult katasztrofális gazdasági helyzet miatt az emberek a futballban keresik a boldogságukat, azonban a két játékos attól tart, a nagy lélektani nyomás a felkészülés rovására mehet.

A japán rendőrség is készül

A japán rendőrségen biztos nem fog múlni a labdarúgó-világbajnokság biztonsága. A biztonsági emberek ál-huligánok segítségével gyakorolják a rendbontók megfékezését. A gyakorlatok során a szurkolókkal történő összecsapástól kezdve, a pokolgépes merényletek megakadályozásáig minden eshetőségre felkészülnek.A japán szervezők 18.5 millió dollárt fordítanak a Dél-Koreával közösen rendezendő vb biztonságos lebonyolítására.