Natália
1 °C
7 °C

Nem teremtenek divatot a kameruniak a vb-n

2002.03.08. 09:56
Már kilencven nap sincs hátra a május 31-én kezdődő koreai-japán közös rendezésű világbajnokságig. A FIFA illetékeseinek döntése értelmében a vb-k történetében először lesz a doppindellenörzés során vérteszt is. Szintén a nemzetközi szövetség határozata alapján, a kameruni válogatott nem játszhat az Afrika Kupán megcsodált ujjatlan mezében. Miközben a szervezők mindent megtesznek a biztonságos lebonyolítás érdekében, az argentin játékosok éppen saját szurkolóiktól féltik csapatukat.
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szervezőbizottsága nem engedélyezi az idei Afrika Kupát megnyerő, és a tornán végig ujjatlan mezben szereplő kameruni válogatottnak ezt az újfajta módit a világbajnokságon. A testület nem indokolta meg a döntését, melyet nem fogadtak kitörő örömmel az afrikai országban.

Először lesz vérteszt a vb-n

Ugyancsak a FIFA határozata alapján, az eddig bevált gyakorlatoknak megfelelően minden mérkőzés után csapatonként két-két játékost sorsolnak ki doppingellenőrzésre. Az azonban újdonságnak számít, hogy az illetékesek előzetes bejelentés nélkül, az edzéseken is tesztelhetnek. Szintén újdonságnak számít, hogy a labdarúgás történetében először a világbajnokságon a vérteszt is a doppingellenőrzés része lesz. Ez elsősorban a "legnépszerűbb" teljesítménynövelő szer, az EPO kimutatását segíti.

A résztvevő 32 válogatottaknak, tíz nappal a május 31.-i kezdés előtt kell leadnia a tornán résztvevő 20 mezőnyjátékos és a 3 kapus nevét. Változtatásra az első találkozó előtt 24 órával lesz utoljára lehetőség, azonban erre csak orvosi igazolással van lehetőség. A testület ülésén arról is döntés született, hogy biztonsági okokból az edzésekre zárt kapuk mögött, kerül sor.

Az argentinok saját szurkolóiktól félnek

A végső győzelemre is esélyesnek tartott argentin válogatott két sztárja - Roberto Ayala és Kily Gonzalez - az országukban eluralkodott erőszakhullám megfékezésére kérik hazájuk kormányát. A spanyol Valenciában szereplő játékosok, úgy gondolják, ha arra van szükség, drasztikus eszközökkel is, de megkell fékezni a rendbontókat.

Véleményük szerint az emberek félnek kimenni a meccsekre és könnyen előfordulhat, hogy a sorozatos botrányok miatt, felfüggesztik a bajnokságot. Az országban kialakult katasztrofális gazdasági helyzet miatt az emberek a futballban keresik a boldogságukat, azonban a két játékos attól tart, a nagy lélektani nyomás a felkészülés rovására mehet.

A japán rendőrség is készül

A japán rendőrségen biztos nem fog múlni a labdarúgó-világbajnokság biztonsága. A biztonsági emberek ál-huligánok segítségével gyakorolják a rendbontók megfékezését. A gyakorlatok során a szurkolókkal történő összecsapástól kezdve, a pokolgépes merényletek megakadályozásáig minden eshetőségre felkészülnek.A japán szervezők 18.5 millió dollárt fordítanak a Dél-Koreával közösen rendezendő vb biztonságos lebonyolítására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?