Előd
9 °C
17 °C

Megbotozták a török szurkolókat

2002.03.14. 12:53
Törökország hivatalos tiltakozást tervez eljuttatni Olaszországnak a szerdai, AS Roma-Galatasaray Bajnokok Ligája labdarúgó-mérkőzés után történt atrocitások miatt. A találkozót követően a két csapat játékosai, illetve vezetői összeverekedtek egymással, és a botrányos jelenetek odáig fajultak, hogy a rohamrendőrségnek kellett közbeavatkoznia.
Török részről azt kifogásolják, hogy a rendfenntartók kizárólag a Galatasaray küldöttségének tagjaival szemben használtak gumibotot. Abdurrahman Albayrak, az egyik illetékes az NTV televíziós csatornának úgy nyilatkozott, hogy három futballista, Mondragon, Perez és Emre meg is sérült a túlságosan kemény fellépés következtében.

Ismail Cem török külügyminiszter szókimondóan fogalmazva azt mondta, hogy az eset Mussolini fasiszta Olaszországára emlékeztette. A külügyi tárca vezetője arról is beszámolt, hogy a rendőrök közbeavatkozása után nem sokkal telefonon kérte az ankarai olasz nagykövetet: tegyen lépéseket, hogy azonnal vessenek véget a botránynak.

A török külügyminiszter bejelentette, hivatalosan fognak tiltakozni. Azt követelik, hogy a felelősöket büntessék meg. A Reuters szerint a verekedésben több rendőr is megsérült.

- Nagyon nehezen tudtam a játékosaimat az öltöző felé terelni - mondta Fabio Capello, az olasz csapat vezetőedzője. - Rendkívül idegesek voltak, így csak annyit tehettem, hogy néhányukat kihúztam a tömegből.

A török lapok nagy terjedelemben számoltak be az eseményekről. A Hürriyet az okokról azt írta, "miután az olaszok nem tudták legyőzni a Galata-játékosokat, hát megverték őket".

A találkozó 1-1-es döntetlennel fejeződött be. Mivel a csoport másik találkozóján, a Barcelona-Liverpool összecsapáson (0-0) sem bírtak egymással a csapatok, ebben a csoportban továbbra is nyílt a küzdelem a továbbjutást illetően.

A csoport állása:
Az utolsó forduló párosítása kedden:
Galatasaray - Barcelona
Liverpool - AS Roma

Az állás:
1. AS Roma 7 pont,
2. FC Barcelona 6,
3. Galatasaray 5,
4. FC Liverpool 4