Gusztáv
3 °C
7 °C

Spanyol uralom a BL-ben

2002.03.20. 22:54
A Bajnokok Ligája küzdelmeiben a legjobb nyolc között már hat hely elkelt, így a szerdai négy találkozó a fennmaradó két helyről volt hivatott dönteni. Erre a két pozícióra végül a Panathinaikosz és a Bayer Leverkusen ért oda, így a Real Madrid, a Manchester, a Bayern, a Deportívo, a Barcelona, és a Liverpool mellett ők várhatják a negyeddöntők pénteki sorsolását. Ez azt is jelenti, hogy a nyolc között három spanyol, két-két angol és német, valamint egy görög csapat van.
A Real továbbvitte a Panathinaikoszt

A C-csoportot már hetekkel ezelőtt megnyerő Real Madrid a második helyre aspiráló Panathinaikoszhoz látogatott - nem éppen a legerősebb összeállításában. A két gárda nem sok időt töltött egymás feltérképezésével, hiszen Liberopoulos révén a hazaiak már a 9. percben előnybe kerültek, amit Morientes nem egészen két perc múlva egalizált. Ez az eredmény mindkét félnek megfelelt, így ebben a félidőben már nem is változott az eredmény.

A második negyvenöt perc sem úgy indult, hogy új gólrekord születik a BL-ben. A 64. percben aztán Karagounis átadásából Goumas növelte a hazaiak előnyét, ezzel végleg eldöntve a továbbjutás kérdését. Persze a Real nem lenne a Real, ha ezt annyiben hagyta volna - elvégre egy százéves ünnepeltet ne verjenek meg csak úgy - és a 80. percben Garcia Portillo lőtt 25 méterről Nikopodilis hálójába.

A Sparta az utolsó fordulóban előzött

A kvartett másik összecsapásán a már kiesett Sparta Praha azt a Portót fogadta, melynek csak úgy volt esélye, ha nyer Prágában, a Real pedig Görögországban. Nem tudni a portugálok mit tudtak a másik pályán történtekből, ám az első félidőben nem tudtak előnybe kerülni.

Mindenki úgy gondolta, hogy a második félidőben aztán mindent egy lapra téve támadnak majd a vendégek, de nem ez történt. Ugyanolyan álmosan folyt a játék, egészen a 63. percig, amikor Sionko révén előnybe került a Sparta. Ennek a gólnak köszönhetően azonban, a játéknap elején még a továbbjutásról álmokat szövögető Portó visszacsúszott a csoport negyedik helyére. Ez annyira megzavarhatta Capuchoékat, hogy tíz perccel később már kétgólos volt a hazaiak előnye. Ezúttal Jarosik volt eredményes.

A csoport végeredménye:
A szerdai eredmények:
Panathinaikos - Real Madrid 2-2
Sparta Praha - Porto 2-0

1. Real Madrid 16
2. Panathinaikos 8
3. Sparta Praha 6
4. Porto 4

A Depor még ráfizethet a taktikázásra

A "D" jelű négyesben is egy spanyol csapat biztosította már a záró kör előtt a továbbjutását, így ők már kényelmesen figyelhették a többieket. Ezek után nem volt meglepő, hogy a hispániában vendégszereplő németek kezdtek aktívabban és az első negyedóra végén egy percen belül, kétszer is az oldalhálót találták el. Gólt azonban nem sikerült szerezniük a messze nem a legjobb összeállításában pályára lépő Depor ellen.

A 26. percben Bastürck elől csak nagy bravúrral tudott hárítani Nuno Simoes kapus, ám hét perccel később már a bravúr sem segített. Egy balról érkező beadást Ballack mindenkinél magasabbra ugorva hat méterről bólintotta a kapuba. A Deportivó ebben a félidőben meg sem közelítette azt a teljesítményét, mellyel múlt héten Londonban diadalmaskodni tudott.

A második félidőből még tíz perc sem telt el, amikor egy kapu előtti kavarodás után Schneider növelte kétgólosra a vendégelőnyt. Irureta edző ekkor elégelte meg csapata roppant gyenge teljesítményét és sorozatos cserékre szánta el magát. És hogy mennyire jól döntött, azt igazolta Diego Tristan, aki alig töltött nyolc percet a pályán, máris szépíteni tudott.

Az öröm azonban nem tarthatott sokáig, hiszen a szintén csereként beállt Neuville a 87. percben bebiztosította a németek csoportgyőzelmét. Így viszont a Depor a legjobb nyolc között összetalálkozhat a Real Madriddal, vagy Barcelonával is. A Bayern Leverkusen pedig két katasztrofális vereség után (Torinóban 4-0, Londonban 4-1) első idegenbeli sikerének köszönhetően a csoport élén végzett.

Juventus: Legalább a búcsú szép volt

A csoport másik találkozóján a már kiesett Juventus a "B" csapatával szerepelt, ám az Arsenal - melynek csak győzelemmel voltak továbbjutási esélyei - az első játékrészben nem tudott gólt szerezni. Pedig az Ágyúsok alaposan belekezdtek, ám a Juve védelme sorra verte vissza az angol rohamokat.

A kemény összecsapás ellenére azonban az első játékrészben csak a "két szokásos" sárga lapot osztotta ki a játékvezető, azaz Vieira és Davids gazdagodott egy színes kártyával, mindketten a másik ellen elkövetett durva belépő után.

A folytatásban sem tudott mit kezdeni az angol támadósor a "zebrák" védelmével. Pedig a félidő elején felcsillant a remény, de Henry - egy héten belül másodszor a BL-ben - büntetőt rontott. Negyedórával a vége előtt egy gyors ellenakció után aztán Zalayeta révén előnybe került a Juventus. Az angolok ezután feladták, már csak a megváltó hármas sípszót várták. Az olaszok pedig győzelmük ellenére is a csoport utolsó helyén végeztek.

A csoport végeredménye:
A szerdai eredmények:
Deportivo La Coruńa - Bayern Leverkusen 1-3
Juventus - Arsenal 1-0

1. Bay. Leverkusen 10
2. Dep. La Coruńa 10
3. Arsenal 7
4. Juventus 7

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!