Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kabát, a bolgár sztár

2002.03.26. 13:35
Kabát Péterről jó véleménnyel vannak a bolgár lapok, sorsdöntő gólokat szerez, többnyire csapata legjobbja. Már megszokta, hogy kevesebbet passzolnak neki, elégtétel azonban számára, hogy a közönség - góljai után - skandálja a nevét. Előfordulhat, hogy marad a bajnoki címvédőnél.
Kabát Péter a nyáron szerződött el a Dunaferr érintésével a török Göztepe csapatához, ám mivel az újonccsapat nem fizette ki a járandóságát, ezért hátat fordított a gárdának, és a Levski Szófiához igazolt.

Két forduló - két gól

A Levski Bulgáriában a legnépszerűbb csapat, a bajnoki cím védője, és a cél egyértelmű: meg kell védeni az első helyezést. A klub - a hírek szerint Izraelben élő - orosz tulajdonosa, Michael Csornij alighanem ennek érdekében szerződtette a magyar játékost, és Kabát a középpályán csapata egyik legjobbja.

Eddig három alkalommal lett a forduló legjobb játékosa, az elmúlt két fordulóban egyaránt eredményes volt, a CSZKA elleni házirangadón két gólpasszt adott. A közönség rendszerint kórusban skandálja a nevét. Az Index a válogatott edzőtáborában a benyomásairól kérdezte.

Kivették a kezéből a labdát egy szabadrúgásnál

"Lassan kezdem megszokni az itteni életvitelt, egyre kevesebben bélyegeznek amiatt, hogy én itt játszom. Kezdetben az is igen zavart, hogy nekem nem passzoltak a társak, mert külföldi vagyok. Úgy érzem azonban, hogy most már kivívtam a társak megbecsülését."

Felvetésünkre, miszerint ettől függetlenül az egyik szabadrúgásnál kivették a kezéből a labdát, csak annyit mondott: előfordul az ilyesmi. "Nekem kétszer annyit kell teljesíteni, mint a bolgároknak, de mindez nem zavar" - összegzett.

A pénz az elsődleges

Megjegyezte azt is, hogy elégtételt jelentett ezzel az esettel kapcsolatosan számára, hogy a közönség szinte a kezdetektől elfogadta, az utcán megállítják, és gratulálnak neki. Nyelvi nehézségei mindettől függetlenül kézzelfoghatóak, mert hiába beszél angolul, a városban csak kevesen értik meg, mit akar.

A jövővel kapcsolatban kifejtette: vannak kérői szép számmal rangosabb bajnokságokból is, de korántsem biztos, hogy elmegy a városból, mert jól megfizetik - számára ez az egyik elsődleges szempont -, bajnok lehet, a Bajnokok Ligájában indulhat. Mindemellett az új edző, a szerb Muszlin is ragaszkodik hozzá. Neki pedig mindez mindennél fontosabb. Érdekesség, hogy a német Rüdiger Abramczykot annak ellenére eltávolították, hogy a csapat tíz ponttal vezeti a bolgár bajnokságot.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

A rendszeres bundapletykákkal kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy őt eddig még egyszer sem vesztegették meg, bár azt nem tagadja, hogy a meccseken vannak furcsaságok - ilyen például, amikor az összefonódások miatt az ellenfél trénere a segítőjét ülteti a padra -, de ezekből keveset értenek. Ő csak azzal törődik, hogy minél jobb formában legyen.

Kabáttal ellentétben Ferenczi Istvánnak nem sikerült eddig a szófiai kirándulás, mert eleinte ugyan ott volt a kezdőcsapatban, mostanság viszont rendre csak a kispadon kap helyet. Ráadásképpen a helyettese, bolgár Kusev a Pleven elleni meccsen háromszor is a kapuba talált.