Orsolya
10 °C
21 °C

Kabát, a bolgár sztár

2002.03.26. 13:35
Kabát Péterről jó véleménnyel vannak a bolgár lapok, sorsdöntő gólokat szerez, többnyire csapata legjobbja. Már megszokta, hogy kevesebbet passzolnak neki, elégtétel azonban számára, hogy a közönség - góljai után - skandálja a nevét. Előfordulhat, hogy marad a bajnoki címvédőnél.
Kabát Péter a nyáron szerződött el a Dunaferr érintésével a török Göztepe csapatához, ám mivel az újonccsapat nem fizette ki a járandóságát, ezért hátat fordított a gárdának, és a Levski Szófiához igazolt.

Két forduló - két gól

A Levski Bulgáriában a legnépszerűbb csapat, a bajnoki cím védője, és a cél egyértelmű: meg kell védeni az első helyezést. A klub - a hírek szerint Izraelben élő - orosz tulajdonosa, Michael Csornij alighanem ennek érdekében szerződtette a magyar játékost, és Kabát a középpályán csapata egyik legjobbja.

Eddig három alkalommal lett a forduló legjobb játékosa, az elmúlt két fordulóban egyaránt eredményes volt, a CSZKA elleni házirangadón két gólpasszt adott. A közönség rendszerint kórusban skandálja a nevét. Az Index a válogatott edzőtáborában a benyomásairól kérdezte.

Kivették a kezéből a labdát egy szabadrúgásnál

"Lassan kezdem megszokni az itteni életvitelt, egyre kevesebben bélyegeznek amiatt, hogy én itt játszom. Kezdetben az is igen zavart, hogy nekem nem passzoltak a társak, mert külföldi vagyok. Úgy érzem azonban, hogy most már kivívtam a társak megbecsülését."

Felvetésünkre, miszerint ettől függetlenül az egyik szabadrúgásnál kivették a kezéből a labdát, csak annyit mondott: előfordul az ilyesmi. "Nekem kétszer annyit kell teljesíteni, mint a bolgároknak, de mindez nem zavar" - összegzett.

A pénz az elsődleges

Megjegyezte azt is, hogy elégtételt jelentett ezzel az esettel kapcsolatosan számára, hogy a közönség szinte a kezdetektől elfogadta, az utcán megállítják, és gratulálnak neki. Nyelvi nehézségei mindettől függetlenül kézzelfoghatóak, mert hiába beszél angolul, a városban csak kevesen értik meg, mit akar.

A jövővel kapcsolatban kifejtette: vannak kérői szép számmal rangosabb bajnokságokból is, de korántsem biztos, hogy elmegy a városból, mert jól megfizetik - számára ez az egyik elsődleges szempont -, bajnok lehet, a Bajnokok Ligájában indulhat. Mindemellett az új edző, a szerb Muszlin is ragaszkodik hozzá. Neki pedig mindez mindennél fontosabb. Érdekesség, hogy a német Rüdiger Abramczykot annak ellenére eltávolították, hogy a csapat tíz ponttal vezeti a bolgár bajnokságot.

Az egyiknek sikerül, a másiknak nem

A rendszeres bundapletykákkal kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy őt eddig még egyszer sem vesztegették meg, bár azt nem tagadja, hogy a meccseken vannak furcsaságok - ilyen például, amikor az összefonódások miatt az ellenfél trénere a segítőjét ülteti a padra -, de ezekből keveset értenek. Ő csak azzal törődik, hogy minél jobb formában legyen.

Kabáttal ellentétben Ferenczi Istvánnak nem sikerült eddig a szófiai kirándulás, mert eleinte ugyan ott volt a kezdőcsapatban, mostanság viszont rendre csak a kispadon kap helyet. Ráadásképpen a helyettese, bolgár Kusev a Pleven elleni meccsen háromszor is a kapuba talált.