Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Moldáviában az idei első győzelemért

2002.03.26. 11:02
Idei első győzelmére készül a magyar labdarúgó válogatott. Az ellenfél szerdán (magyar idő szerint 18 órakor) barátságos találkozón idegenben, a moldáv nemzeti tizenegy lesz. A magyar csapat idén kétszer lépett pályára, és mindkétszer vereséget szenvedett. Most ezen a nem túl kedvező statisztikán igyekeznek meg javítani legjobbjaink.
Idén eddig kétszer lépett pályára a Gellei Imre által dirigált labdarúgó válogatott. Az év elején egy négyes torna keretén belül Cipruson találkoztak legjobbjaink Csehország, majd Svájc válogatottjával. Sajnos mindkét összecsapás számunkra vereséggel végződött, így a négyes torna utolsó helyén végeztünk.

Ezen a mérlegen igyekszik most javítani a csapat. Az ellenfélen kívül minden bizonnyal az időjárással is meg kell majd küzdenie a chisinaui stadionban Dárdaiéknak. Egyes hírek szerint fagypont körüli hőfok, viharos szél és hóesés is várható szerdára.

Cipruson elsősorban a helyzetkihasználással akadtak gondok, ám Gellei Imre bízik benne, hogy ez már csak a múlt. A szövetségi kapitány bizakodására az ad okot, hogy a behívott támadók többsége - Kenesei, Tököli, Gera, Tóth Norbert - hetek óta húzóembereik csapataiknak.

Az egyetlen kivétel Fehér Miklós, aki még mindig a tartalékok sorát éli Portugáliában, ám így is kerettag lehet. A kapitány tisztában van vele mit mondott kinevezésekor - "Csak az lehet válogatott, aki állandó csapattag klubjában" - ám kíváncsi az egykori győri kedvencre, milyen állapotban van. Mint mondta, inkább most próbálja ki, mint ősszel - amikor már minden bizonnyal lesz klubja Fehérnek - a tétmeccseken. Csak halkan jegyezzük meg, Ferenczi sem kap szerepet hetek óta a Levszki Szófiában.

Eddig egy döntetlen
A mieink eddig egyszer, 1999-ben találkoztak a moldávokkal, akkor még Bicskei Bertalan kapitánysága idején 1-1-es döntetlenre voltak jók Sebőkék az Üllői úton. Ezen a mérlegen illene javítani, hiszen Magyarország a márciusi FIFA-világranglistán a 68., míg Moldova Kazahsztánnal holtversenyben a 101. helyen áll.

Az úgynevezett "labdaszerző" középpályások közül többekre nem számíthat Gellei, hiszen Lendvai, Fehér Csaba és Simek sérülés miatt nem állhat a rendelkezésére. A Cipruson bemutatkozó - és egyetlen gólunkat szerző - Gyepest pedig ezúttal átengedte az olimpiai csapat számára.

Ezek után vésztartalékként, az elmúlt hetekben bravúrt bravúrra halmozó Hapoel Terl-Aviv magyar légiósára, Halmai Gáborra is gondolt a kapitány. Ám az ötvennyolcszoros válogatott játékos tartja magát fél évvel ezelőtti elhatározásához, és nem akar többet a nemzeti mezben pályára lépni.