Károly, Karola
-4 °C
2 °C

Két hazai győzelem a BL szerdai termése

2002.04.03. 22:53
A hazai csapatok egygólos sikerét hozta a Bajnokok Ligája két szerdai negyeddöntője. A Liverpool hiába támadott többet a Bayer Leverkusennél, csak Hyypia tudott eredményes lenni. Athénban pedig a Panathinaikosz csak Basinas büntetőből szerzett góljával tudta legyűrni a Barcelonát.
Liverpoolban két jó formában lévő csapat csapott össze a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Mindkét gárdának jól sikerült a bajnoki főpróbája, hiszen a németek a Kaiserslautern, míg a házigazda a Charlton ellen nyert két góllal. A németek már azt is nagy bravúrként könyvelték el, hogy Európa nyolc legjobb csapata között emlegetik őket, míg a Pool nem titkoltan a nyolcvanas évek elejét szeretné visszahozni az Anfield Roadra, amikor sorra nyerték a BEK-trófeákat.

Remekül megszervezett német védelem

Owenék a megszokott vehemenciával estek a Bayer-nek, ám úgy tűnt a németek megszervezték védelmüket, így nem alakulhatott ki komoly helyzet Butt kapuja előtt. Ballack és társai a megszerzett labdát megbecsülték, és okos passzokkal próbálták kihozni kapujuk előteréből.

A Lautern szinte kettős falat állított fel a térfelén, így többször előfordult, hogy az angolok hátvédjei a saját térfelükön adogattak, miután elől senkit nem tudtak megjátszani. Óriási küzdelem folyt a pályán, minden egyes labdáért hatalmas csata folyt, a játékosok olykor méterekről csúsztak be egymásnak.

Vezetés az utolsó percben

Amikor már úgy tűnt a németek kihúzzák kapott gól nélkül az első félidőt, megszerezte a vezetést a Liverpool. Riise ívelt be jobbról szögletet, az ötös túlsó oldalán Owen vette mellre a labdát, majd erőből középre lőtte, Hyypia pedig két méterről helyezett a kapuba.

A második negyvenöt percre még nagyobb sebességre kapcsolt a Liverpool. A vendégek előrébb tolták védekezésüket, így az angolok betudták lőni a védőfal mögé a labdát, melyből több veszélyes helyzet alakult ki már az első tíz percben is. Ám ezeket előbb Heskey, majd Riise kihagyta.

Hatalmas iram, gól nélkül

Ez a félidő felénél majdnem megbosszulta magát, hiszen egy gyors ellentámadás után Ballack szinte pontosan a tizenegyes pontról lőhetett, ám mellé szállt a labda. A németek ezután egyre bátrabban vezették támadásaikat, ám komoly lehetőség nem adódott elöttük.

A záró félórában mindkét együttes nagy erőkkel támadott, az angolok a még nagyobb előny, a németek az egyenlítés reményében. gólt azomnban már egyik alakulat sem tudott szerezni, így maradt az egygólos liverpooli siiker.

Liverpool - Bayer Leverkusen 1-0 (1-0)
Anfield Road, 45.000 néző, v.: Frisk (svéd)

Liverpool: Dudek - Carragher, Henchoz, Hyypia, Riise - Smicer (Berger, 76.), Gerrard, Hamann, Murphy - Heskey, Owen (Litmanen, 71.).

Leverkusen: Butt - Sebescen, Lucio, Ramelow, Placente - Schneider, Ballack, Bastürk - Neuville (Kirsten, 74.), Zé Roberto - Berbatov (Zvitkovic, 66.).

Gólszerző: Hyypia (44.)

Sárga lap: Lucio (25.), Ramelow (45.), Carragher (55.), Hyppia (73.)

A legjobb nyolc között a leggyengébbnek tartott alakulathoz, a Panathinaikoszhoz látogatott a Barcelona. A katalánoknál a sérüléséből felépült Rivaldo csak a kispadon kapott helyet. Ugyanakkor a hazaiak sem legerősebb összeállításukban léptek pályára, hiszen a lengyel Olisadebe szintén a cserék közt kezdte a találkozót.

Holland rohamok

A hispán alakulat vezetői úgy gondolják a bajnoki címről már lemaradtak, így a BL-ben kell maradandót alkotniuk. Ennek megfelelően támadólag léptek fel, főleg az Overmars-Kluivert páros jelentett veszélyt a hazaiak kapujára.

A játékrész legnagyobb helyzetét azonban mégis a görögök hagyták ki. Konstantinou nem sokkal az első félóra vége előtt észrevette, hogy Bonano kinn áll a kapujából és szinte a félpályáról ívelt kapura, ám a kapus visszaért, és a léc fölé tornászta a labdát.

Hiába Rivaldo, vezet a Panathinaikosz

A második félidőben inkább a mezőnyben folyt a játék, a kapuk ritkán kerültek veszélybe. Ezt unhatta meg a 72. percben Carles Rexach a Barca edzője, és Rochemback helyett pályára küldte Rivaldot. Nem sokat késett a válasz sem, hiszen a görögök részéről Vlaovicot Olisadebe váltotta.

Öt perccel később pedig megszerezte a vezetést a görög csapat. Abelardo szabálytalankodott a kilépő Kolkka ellen, a tizenhatoson belül. A büntetőt Basinas értékesítette, kinek ez volt az első gólja a BL idei sorozatában. Mint később kiderült ez a találat azonban a győzelmet is jelentette a görög együttesnek.

Panathinaikosz - Barcelona 1-0 (0-0)
Athén, 40.000 néző, v.: Hauge (norvég)

Panathinaikos: Nikopolidis - Henriksen, Fissas, Kyrgiakos, Saric - Basinas, Goumas, Kolkka - Liberopoulos (Boateng, 60.) - Vlaovic (Olisadebe, 75.), Konstantinou (Vokolos, 90.).

Barcelona: Bonano - Puyol, Abelardo, de Boer, Coco (Reiziger, 68.) - Gabri, Cocu (Xavi, 54.), Motta - Rochemback (Rivaldo, 72.) - Kluivert, Overmars.

Gólszerző: Basinas (79.)

Sárga lap: Coco (44.), Kyrgiakos (66.), Saric (68.), Bonano (79.), de Boer (85.)