A Kirch csődje ellenére is láthatjuk a foci vb-t

2002.04.09. 16:02
A Kirch-csoport fizetésképtelenné válásával komoly veszélyhelyzetbe kerültek a német és a nemzetközi labdarúgó közvetítések. A társaság hétfőn jelentette be csődjét, és ez nagy hatással van a német labdarúgó bajnokság, a Bundesliga, valamint a júniusi labdarúgó világbajnokság közvetítéseire is.
A 2002-es japán-koreai labdarúgó világbajnokság és a Forma 1-es futamok közvetítési jogait is birtokló német Kirch médiacsoport hétfőn jelentette be csődjét. Több szakember állítja, hogy a csődben szerepet játszott a német bajnokságban szereplő játékosok igen magas fizetése is.

Beckenbauer: Ez egy ördögi kör

Franz Beckenbauer
Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke szerint az utóbbi években hihetetlen mértékben nőtt a futballisták keresete. Azonban ha nem a német együttesek, akkor más fizeti ki a nagy összegeket, így ezek a játékosok továbbállnak, és csökken a meccsek nézettsége. Ahogy a "Császár" fogalmazott: - Ez egy ördögi kör.

A kieső jogdíjak több kiscsapat csődjét eredményezhetik. Azonban az állam segítségét nem várhatják a klubok, ezt a problémát "házon belül" kell megoldaniuk. Egy korábbi kezdeményezés folytán a liga már kérte az államot, hogy vállaljon kezességet abban az esetre, ha a Kirch fizetésképtelenné válik. Erre a lehetőségre is számítva, mintegy 200 millió eurós alap létrehozását javasolták - eredménytelenül.

A csőd oka: 6.5 milliárdos adósság
A Leo Kirch médiamágnás által öt évtized alatt felépített cégbirodalom többek között a Forma-1, a labdarúgó vb-k és a német futballbajnokság közvetítéseinek jogait birtokolja. A vállalkozást a 6.5 milliárd eurós adóssága tette fizetésképtelenné.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA is figyelemmel kíséri az eseményeket és máris intézkedéseket hozott a május 31.-június 30-i televíziós közvetítések zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Erre a dél-koreai rendezők miatt volt szükség, akik a felmerülő problémák ellenére azért továbbra is bizakodnak, hogy a KirchMedia csődje nem befolyásolja a labdarúgó világbajnokság döntőinek közvetítését.

A vb-közvetítés nincs veszélyben

A 6,5 milliárd eurós adóssággal rendelkező KirchMedia rendelkezik az idei, és a 2006. évi futball világbajnokság döntőinek közvetítési jogával is. A vb-közvetítését azonban nem fenyegeti veszély, ezt a feladatot a svájci székhelyű leányvállalat, a KirchSport veszi át.

"Minden szükséges óvintézkedést megtettünk a világbajnoksághoz kapcsolódó jogokat illetően" - szerepel a FIFA állásfoglalásában, amely egyben kitér arra is, hogy a KirchMedia átszervezése a nemzetközi szövetség támogatásával történik, ami egyben garanciája annak, hogy a közvetítések zavartalanul zajlanak majd.  • Bérelnék
  • Bankszámla