Szilárda
-4 °C
3 °C

Az első hazai győzelemre várva

2002.04.17. 11:41
Idén negyedszer lép pályára a magyar labdarúgó válogatott, az ellenfél ezúttal Fehéroroszország csapata lesz. A mérkőzést Debrecenben rendezik, és korábbi hírekkel szemben a Duna TV élőben közvetíti a találkozót.
Gellei Imre szövetségi kapitány együttese eddig három mérkőzést játszott tavasszal: egyszer győzött, kétszer pedig vereséget szenvedett. A ciprusi torna kudarca - kikaptunk a csehektől és a svájciaktól- után legutóbb Moldáviában javított mérlegén a nemzeti tizenegy, és közepes teljesítménnyel megszerezte első tavaszi győzelmét.

A hasonló folytatás a beloruszok ellen is elvárható lenne, de a sikerhez a moldáviainál sokkal jobb játékkal kell előrukkolniuk Liszeséknek.

Pető helyett Gyepes kezd

A kapitány döntése értelmében a korábbi mérkőzésekhez hasonlóan ezúttal is a légiósoké lesz a főszerep. Király Gábor helye a kapuban megkérdőjelezhetetlen, a védelemben a Kuttor Attila-Juhár Tamás belső védőpárost a kijevi Bodnár Lászó és cottbusi Mátyus János fogja segíteni.

A középpályán Dárdai Pál és Lisztes Krisztián mellett a Levszki Szófiában egyre jobban játékba lendülő Kabát Péter kap szerepet a jobb oldalon. Egyedül a negyedik középpályás személye volt kérdéses: Gellei Imre végül a sérült Pető Tamás helyére Gyepes Gábort jelölte a kezdő tizenegybe.

A csatársorban - moldáv mérkőzéshez hasonlóan - a zalaegerszegi Kenesei ékpárja a korábban sérüléssel bajlódó, ám az utóbbi időkben nagyszerű formába lendült, és pazar gólokat szerző ferencvárosi Gera Zoltán lesz.

Fehérorszország, a meglepetéscsapat

Nem lesz könnyű dolga nemzeti tizenegyünknek, ugyanis az ellenfél a világbajnoki selejtezőkön meglepőn jól szerepelt. Egészen az utolsó fordulóig versenyben voltak a pótselejtezőt érő második helyért. Pedig meglehetősen komoly vetélytársakkal - Norvégia Lengyelország, Ukrajna - kellett felvenniük a versenyt.

Figyelemre méltó volt, hogy Norvégia két meccsen mindössze egy pontot tudott szerezni ellenük, és legyőzték - méghozzá 4-1-re! - a lengyel válogatottat is. Az ukránoktól hazai pályán a valamint a Walesben elszenvedett vereség azonban megpecséltelte a csapat sorsát.

A fehérorosz "sikercsapat" szövetségi kapitánya, Eduard Malofejev ismert név a szakmában. A nyolcvanas évek közepén ő irányította szovjet válogatottat, egészen a mexikói világbajnokságig (akkor a Dinamo Kijev trénere, Lobanovszkij vette át a csapatot).

A kapitány a nemzetközi porondon nem jegyzett gárdából európai középcsapatot formált. A játékosok jelentős része Oroszországban futballozik, de akad néhány nyugati légiós is, így a Stuttgartban futballozó Hleb, a Stoke védője, Stanyuk illetve a válogatottban debütáló, az AC Milan kerettagságáig jutó Kutuzov.

A középpályán a Dinamo Kijevben játszó légiósok, Belkevics és Hackevics a legismertebbek. A duó a selejtezők alatt a hátán cipelte a válogatottat - egészen a sorozat hajrájáig, amikoris a két kijevi összekapott Malofejev szövetségi kapitánnyal. Az edző pszichés okokra hivatkozva rövid időre pihentette is a két ászt.

A fehéroroszok kedden érkeztek meg a mérkőzés helyszínére, a szövetségi kapitány - aki egyébként győzelmet vár - csak szerda délben jelöli ki a kezdőcsapatot.

Magyarország-Fehéroroszország
Debrecen, 17.30 óra
Magyarország: Király 32/0 -- Bodnár 7/0, Kuttor 16/0, Juhár 10/0, Mátyus 33/3 (Füzi 6/0) -- Kabát 9/0 (Böőr 3/0), Gyepes 2/1, Lisztes 31/3, Dárdai 25/1--Gera 2/0, Kenesei 4/1
Fehéroroszország: Tumilovics 18/0 - Luhvics 21/0, Osztrovszkij 33/1, Stanyuk 31/1 - Hackevics 25/3, Hleb 1/0, Romascsenko 23/2, Gurenko 51/2, Belkevics 38/7 - Kutuzov 0/0, Kacsuro 28/4
-

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!