Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért kapott három év börtönt a diósgyőri futballvezér?

2002.04.19. 11:25
A Miskolci Városi Bíróság első fokon három év börtönbüntetésre és egymillió forint pénz-mellékbünetésre ítélte Kövy Zoltánt a Diósgyőr Football Club egykori ügyvezető igazgatóját. Jóllehet a csapatot működtető kft létrehozásában már nem vállalt szerepet Zombor Péter, ettől függetlenül két év felfüggesztettet ő is kapott. A magyar futballban ilyen példátlanul súlyos ítéletet még nem hoztak. Az Index az érintetteket kérdezte, akik nem tagadták, olykor úgy érezték magukat, mintha A tanú című filmben lennének.
Kövy Zoltán öt pontban - jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése, adócsalás, okirat-hamisítás, nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség megsértése - is bűnösnek találták, és a bíróság sajtótitkára, dr. Szabó József szerint leginkább azért kell bűnhődnie, mert 50 millió forintra tehető tb-járulékot nem fizetett be.

Kövy: nem okoztam kárt

Kövy ugyan igazolta, hogy nem önhibájából, és nem szándékosan nem fizetett - "nem tettem zsebre" -, hanem egyszerűen azért, mert ha volt is szabad pénzeszköze a klubnak, azt a játékosokra, az utánpótlásra és a személyzetre költötte.

A bíróság azonban hajthatatlan volt. A hűtlen kezeléssel kapcsolatosan azt is igazolta, hogy nem okozott kárt, ám az ügyészség azzal érvelt, hogy nem tett eleget a kft tulajdonosai által kiszabott - tíz hónapra kapott hatmilliót - járandóságának. "Napi 18 órában dolgoztam, négy évig nem voltam szabadságon, messzemenően a csapat érdekeit tartottam szem előtt, összesen 600 millió forintot szedtem össze a klubnak" - értékelt kérdésünkre.

Nem Tornyi vitte csődbe a csapatot

Kövy érthetetlennek tartja, hogy ő miért bűnhődik ilyen súlyosan, hiszen az országban 22 milliárd adósságot hoztak össze. Az övé ehhez képest elenyésző. "Ha a városban az áskálódás helyett valóban a futballal foglalkoztak volna, akkor még rég BL-döntőt kellene játszania a csapatnak" - összegzett.

Kövy tévesnek tartja azt a beállítást, ami még manapság is szóbeszéd, hogy ő teljesíthetetlen szerződéseket kötött - Tornyi Barnabással vagy a válogatott játékosokkal -, nem ezért alakult ki a csődhelyzet - magyarázta. Egy-két ígéret nem úgy teljesült, de az általunk okozott 60 milliós hiány eltörpül a 300 millió mellett, ennyivel szűnt meg ugyanis a kft. A Kövyt váltó két ügyvezető ellen is folyik a nyomozás.

A politika a háttérben

Kérdésünkre, miszerint miért most került terítékre az ügy, nem tudott, és nem is szeretett volna válaszolni. Azt sem kívánta kommentálni, hogy politikai szándék rejlik-e mögötte.

Az egyesület korábbi elnöke, dr. Zombor Péter két évet kapott két évre felfüggesztve valamint félmilliós pénzbüntetést, noha ő 94-től 97-ig társadalmi munkában végezte feladatát, vagyis nem kapott fizetést. Zombor 18 millió forintot mulasztott el befizetni, és ő is igazolta, hogy mindezt nem szándékosan, és nem önhibából tette - elítélték. (A két említett körülmény bizonyítása esetén a tett nem bűncselekmény.)

Sem a tanúkat, sem a szakértőket nem hallgatták meg

Zombor panaszkodott, hogy hiába kért szakértői véleményt, a bíróság nem tartotta szükségesnek - elmondása szerint célszerűtlennek ítélték - a tanúit ugyanilyen indokkal nem hallgatták meg.

Helyt adtak az elfogultságnak

"Komolyan mondom, olykor úgy éreztem magam, mintha A tanú című filmben lennék, amikor a vádirat megegyezik az ítélettel." - panaszkodott, és utalt arra, hogy szerinte z egy koncepciós per volt. Zombor kijelentette, igazát bizonyítandó akár Strasbourgig is elmegy. Ennek első lépéseként elfogultsági kérelmet nyújtott be a városi bíróság ellen, ennek helyt is adtak, és Nyíregyházán tárgyalják tovább az ügyét.

Indulhat a lavina?

"Kíváncsi vagyok, hogy az országban mekkora lavina indulna el, ha valamennyi egyesületi elnöknek a szemére vetnék, hogy miért nem fizetett be csődhelyzetben pár millió tb-t. - teszi fel végezetül a költői kérdést. Zombor szerint életveszélyt okozó testi sértésért szoktak ilyen büntetést kiszabni. Pedig az ő esetében számtalan enyhítő körülményt is figyelembe vettek. A tárgyalás következő fordulója egyelőre még nincs kitűzve.