Ágnes
-5 °C
2 °C

Miért kapott három év börtönt a diósgyőri futballvezér?

2002.04.19. 11:25
A Miskolci Városi Bíróság első fokon három év börtönbüntetésre és egymillió forint pénz-mellékbünetésre ítélte Kövy Zoltánt a Diósgyőr Football Club egykori ügyvezető igazgatóját. Jóllehet a csapatot működtető kft létrehozásában már nem vállalt szerepet Zombor Péter, ettől függetlenül két év felfüggesztettet ő is kapott. A magyar futballban ilyen példátlanul súlyos ítéletet még nem hoztak. Az Index az érintetteket kérdezte, akik nem tagadták, olykor úgy érezték magukat, mintha A tanú című filmben lennének.
Kövy Zoltán öt pontban - jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, számviteli fegyelem megsértése, adócsalás, okirat-hamisítás, nyugdíjjárulék fizetési kötelezettség megsértése - is bűnösnek találták, és a bíróság sajtótitkára, dr. Szabó József szerint leginkább azért kell bűnhődnie, mert 50 millió forintra tehető tb-járulékot nem fizetett be.

Kövy: nem okoztam kárt

Kövy ugyan igazolta, hogy nem önhibájából, és nem szándékosan nem fizetett - "nem tettem zsebre" -, hanem egyszerűen azért, mert ha volt is szabad pénzeszköze a klubnak, azt a játékosokra, az utánpótlásra és a személyzetre költötte.

A bíróság azonban hajthatatlan volt. A hűtlen kezeléssel kapcsolatosan azt is igazolta, hogy nem okozott kárt, ám az ügyészség azzal érvelt, hogy nem tett eleget a kft tulajdonosai által kiszabott - tíz hónapra kapott hatmilliót - járandóságának. "Napi 18 órában dolgoztam, négy évig nem voltam szabadságon, messzemenően a csapat érdekeit tartottam szem előtt, összesen 600 millió forintot szedtem össze a klubnak" - értékelt kérdésünkre.

Nem Tornyi vitte csődbe a csapatot

Kövy érthetetlennek tartja, hogy ő miért bűnhődik ilyen súlyosan, hiszen az országban 22 milliárd adósságot hoztak össze. Az övé ehhez képest elenyésző. "Ha a városban az áskálódás helyett valóban a futballal foglalkoztak volna, akkor még rég BL-döntőt kellene játszania a csapatnak" - összegzett.

Kövy tévesnek tartja azt a beállítást, ami még manapság is szóbeszéd, hogy ő teljesíthetetlen szerződéseket kötött - Tornyi Barnabással vagy a válogatott játékosokkal -, nem ezért alakult ki a csődhelyzet - magyarázta. Egy-két ígéret nem úgy teljesült, de az általunk okozott 60 milliós hiány eltörpül a 300 millió mellett, ennyivel szűnt meg ugyanis a kft. A Kövyt váltó két ügyvezető ellen is folyik a nyomozás.

A politika a háttérben

Kérdésünkre, miszerint miért most került terítékre az ügy, nem tudott, és nem is szeretett volna válaszolni. Azt sem kívánta kommentálni, hogy politikai szándék rejlik-e mögötte.

Az egyesület korábbi elnöke, dr. Zombor Péter két évet kapott két évre felfüggesztve valamint félmilliós pénzbüntetést, noha ő 94-től 97-ig társadalmi munkában végezte feladatát, vagyis nem kapott fizetést. Zombor 18 millió forintot mulasztott el befizetni, és ő is igazolta, hogy mindezt nem szándékosan, és nem önhibából tette - elítélték. (A két említett körülmény bizonyítása esetén a tett nem bűncselekmény.)

Sem a tanúkat, sem a szakértőket nem hallgatták meg

Zombor panaszkodott, hogy hiába kért szakértői véleményt, a bíróság nem tartotta szükségesnek - elmondása szerint célszerűtlennek ítélték - a tanúit ugyanilyen indokkal nem hallgatták meg.

Helyt adtak az elfogultságnak

"Komolyan mondom, olykor úgy éreztem magam, mintha A tanú című filmben lennék, amikor a vádirat megegyezik az ítélettel." - panaszkodott, és utalt arra, hogy szerinte z egy koncepciós per volt. Zombor kijelentette, igazát bizonyítandó akár Strasbourgig is elmegy. Ennek első lépéseként elfogultsági kérelmet nyújtott be a városi bíróság ellen, ennek helyt is adtak, és Nyíregyházán tárgyalják tovább az ügyét.

Indulhat a lavina?

"Kíváncsi vagyok, hogy az országban mekkora lavina indulna el, ha valamennyi egyesületi elnöknek a szemére vetnék, hogy miért nem fizetett be csődhelyzetben pár millió tb-t. - teszi fel végezetül a költői kérdést. Zombor szerint életveszélyt okozó testi sértésért szoktak ilyen büntetést kiszabni. Pedig az ő esetében számtalan enyhítő körülményt is figyelembe vettek. A tárgyalás következő fordulója egyelőre még nincs kitűzve.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!