Idegenben jutott előnyhöz a Real Madrid

2002.04.23. 22:49
A Bajnokok Ligája keddi, első elődöntőjében a Real Madrid nagy lépést tett a fináléba kerülés felé, hiszen az ősi rivális, Barcelona otthonában is nyerni tudtak. A bravúr történelmi, hiszen a Real-drukkereknek tizenkilenc évet kellett várni erre a sikerre. Zidane és McManaman zsenialitása volt a siker garanciája.
Kedden előfordult az, ami eddig még soha: a két ősi spanyol rivális, a Barcelona és a Real Madrid a Bajnokok Ligájában is megmérkőzött egymással. Ez a meccs lázban tartotta egész Spanyolországot. A vendég Real edzője, Vicente Del Bosque egyenesen isteni áldásnak tartotta, hogy ez az összecsapás, már az elődöntőben létre jöhetett.

Csak kapufáig jutott a Barcelona

Az esélyekről is nagyon sok szó esett, ám talán a Barca korábbi játékosa és edzője, a holland Johann Cruyff értékelt a legjobban: képtelenség sanszokról beszélni, még ha a Madrid papíron jobb is. A Barca igyekezett bebizonyítani, hogy ezen az estén mindez nem érvényes. A két éve mobiltelefonokkal valamint öngyújtókkal megdobált korábbi Barca-sztár, portugál Figo ezúttal sem lépett pályára - sárga lapjai miatt hiányzott -, Rivaldo sérülés miatt maradt távol.

Fantasztikus iramban kezdődött a találkozó, az első húsz perc alatt szinte percenként alakultak ki a helyzetek. Előbb Kluivert veszélyeztetett kétszer, másodszor zseniális labdaátvétel után lőtt az elvetődő kapusba. Lius Enrique szöglet után a kapufát találta el fejjel. A Realnak mindössze egyetlen helyzete volt, igaz az meglehetősen nagy.

Zidane megadta az alaphangot

Hierro labdájával Raúl lépett ki a védők közül, ám némiképp elhamarkodottan húsz méterről próbálta Bonano mellett ellőni a labdát, de nem sikerült neki. Ezek után a helyzetek elmaradtak, az iram azonban korántsem esett vissza. A Barca fölényben volt, de közhelyes kifejezéssel élve ekkortájt a játék küzdő jellege dominált. Számos kisebb sérülés is akadt.

A második félidőből aztán tíz perc telt el és előnyhöz jutott a Real. Raúl adott kiváló ütemű keresztlabdát Zidane-nak, aki mielőtt a védő beérte volna nagyszerűen tekerte a labdát Bonano felett, aki csak érinteni tudta a játékszert. Ezek után megintcsak elképesztő iramot diktáltak a katalánok. Előbb Luis Enrique fejelt hat méterről centikkel mellé, majd Kluivert és Saviola következett. Nem telt el perc esemény nélkül. Eközben a Real kontrázott, és az egyik ellentámadás végén Guti az ötösről - ziccerben mellélőtt.

A kilencedik trófeáért hajt a Real

A hazaiak az utolsó negyedóráig jottányit sem vettek vissza a tempóból, Helguera veszélyhelyzetben akrobatikus mozdulattal mentett, majd visszaestek. Overmarsnak ugyan volt egy nagy lövése, Geovanni bombájánál végezetül még egy nagyot hárított a kapuból a Casillast kiszorító Cesar, ám a királyi gárda kontrái sokkal inkább veszélyesek voltak, mint a hazai támadások. Már a hosszabbításban a csereként beállt McManaman egy újabb íveléssel végképp eldöntötte a meccset, talán már a továbbjutást is.

A lényeg azonban nem változott: a Real nagy lépést tett a döntőbe jutás felé. No meg afelé is, hogy két év után ismét Madridba kerüljön - kilencedszer is - a trófea.  • Hírek
  • Hírek