Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Döntőben a Leverkusen

2002.04.30. 22:38
Jóllehet hátrányba került hazai pályáján a német Leverkusen a Manchester ellen, még az első félidő előtt egyenlített. Neuville találata pedig egyben azt is jelentette, hogy idegenben lőtt több góllal a gyógyszergyári csapat jutott tovább. Ha a bajnoki címet el is vesztik a piros-feketék, a Bajnokok Ligájában kárpótolták magukat. Az angolok enerváltak voltak, a csatáraik ezúttal gyenge napot fogtak ki.
A Leverkusen számára múlt szerdán még minden mesés volt, hiszen döntetlen játszottak az Old Traffordon, a bajnokságban pedig vezettek. Szombaton aztán nagyot fordult a világ velük, hiszen Nürnbergben vereséget szenvedtek. Így a keddi Bajnokok Ligája elődöntőnek nem kis tétje volt, hiszen három nap alatt elbukhatnak mindent.

Kapitányát veszítette el a Leverkusen

A tavalyi évben a bajnokságot az utolsó pillanatban veszítették, most nagyon fogadkoztak, ha azt ezúttal sem nyerik meg, BL-döntőben mindeképpen ott lesznek. Ezzel pedig története legnagyobb sikerét érheti a klub, noha 88-ban UEFA Kupát nyert az egyesület. Dehát az még egy más világ volt, más futballal.

A Leverkusen némiképp megilletődötten kezdte a meccset - ehhez alighanem az is hozzájárult, hogy Novotny személyében kapitányát veszítette el a hazai csapat az kilencedik percben - , hiszen a mindeddig magabiztos védők sorra rosszul szabadította fel.

Leverkusen-kapufa, majd a gólvonalról mentenek

Aztán váratlanul Schneider lövésre szánta el magát a tizenharmadik percben és szerencsétlenségére a kapufa hárított. A MU ugyanilyen peches volt három perccel később, amikor van Nistelrooy fejesét Ze Roberto a gólvonalról mentette.

Amilyen gyorsan felpörögtek az események, olyan hirtelen esett vissza. Küzdelem, feszültség és iram volt, a játék azonban akadozott, legalábbis az előző összecsapáshoz képest.

Neuville visszahozta a reményt

Mígnem kevéssel az első félóra vége előtt vezetéshez jutott a Manchester. Van Nistelrooy szöktette a csapatba ezen a meccsen visszatérő Keane-t, és miután Zivkovic elcsúszott - az odavágón öngólt vétett a horvát bekk - a tizenegyes pontot, Keane eltolta a kifutó Butt mellett, és cimbalomszögből a vetődő Lucio felett remek mozdulattal a hosszú sarokba lőtt.

Ezek után a játék csapkodó lett, a vendégek szögletei azonban rendre veszélyesek voltak. Előbb Veron kapáslövését mentette három méternyire a gólvonaltól Bastürk, majd Jonssen találta el a labdát sután, Butt bravúrral mentett. Aztán váratlanul egyenlített a Leverkusen. Neuville kapott egy labdát a tizenhatos vonalán, kapura fordult, és a feleslegesen kinn álló Barthez felett a lécet érintve betalált. Megint lépéskényszerbe került a United.

Forlan labdáját megintcsak a gólvonalról mentették

Ehhez képest a Bayer szerezhetett volna újabb gólt - Neuville kapott ajándékba egy labdát a védőktől, de nagy helyzetben vesztére lövés helyett a beadást választotta -, és a hetvenedik percig kellett arra várnia, hogy az első épkézláb támadást vezessék az angolok. Akkor Giggs került helyzetbe majd nem sokkal később Scholes lőhetett, de hibázott.

A Manchester enerváltnak tűnt, mégha többet is birtokolták a labdát. A hajrát aztán nagyon megnyomták a vörösök. Butt hibája után Forlan emelhetett kapura, Placentemegintcsak a gólvonalról hárított. Néhány másodperccel később Giggs fordult kapura, de tízméteres lövése kapu fölé szállt. A hosszabbításban nem változott az állás, így idegenben lőtt több góllal a németek mentek tovább.

Nem teljesült Ferguson álma

Így hát nem teljesült Sir Alex Ferguson nagy álma, szülővárosába, Glasgow-ba nem térhet vissza "örökös" csapatával. A Leverkusen a spanyol derbi: Real-Madrid-Barcelona továbbjutójával találkozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!