Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Döntőben a Leverkusen

2002.04.30. 22:38
Jóllehet hátrányba került hazai pályáján a német Leverkusen a Manchester ellen, még az első félidő előtt egyenlített. Neuville találata pedig egyben azt is jelentette, hogy idegenben lőtt több góllal a gyógyszergyári csapat jutott tovább. Ha a bajnoki címet el is vesztik a piros-feketék, a Bajnokok Ligájában kárpótolták magukat. Az angolok enerváltak voltak, a csatáraik ezúttal gyenge napot fogtak ki.
A Leverkusen számára múlt szerdán még minden mesés volt, hiszen döntetlen játszottak az Old Traffordon, a bajnokságban pedig vezettek. Szombaton aztán nagyot fordult a világ velük, hiszen Nürnbergben vereséget szenvedtek. Így a keddi Bajnokok Ligája elődöntőnek nem kis tétje volt, hiszen három nap alatt elbukhatnak mindent.

Kapitányát veszítette el a Leverkusen

A tavalyi évben a bajnokságot az utolsó pillanatban veszítették, most nagyon fogadkoztak, ha azt ezúttal sem nyerik meg, BL-döntőben mindeképpen ott lesznek. Ezzel pedig története legnagyobb sikerét érheti a klub, noha 88-ban UEFA Kupát nyert az egyesület. Dehát az még egy más világ volt, más futballal.

A Leverkusen némiképp megilletődötten kezdte a meccset - ehhez alighanem az is hozzájárult, hogy Novotny személyében kapitányát veszítette el a hazai csapat az kilencedik percben - , hiszen a mindeddig magabiztos védők sorra rosszul szabadította fel.

Leverkusen-kapufa, majd a gólvonalról mentenek

Aztán váratlanul Schneider lövésre szánta el magát a tizenharmadik percben és szerencsétlenségére a kapufa hárított. A MU ugyanilyen peches volt három perccel később, amikor van Nistelrooy fejesét Ze Roberto a gólvonalról mentette.

Amilyen gyorsan felpörögtek az események, olyan hirtelen esett vissza. Küzdelem, feszültség és iram volt, a játék azonban akadozott, legalábbis az előző összecsapáshoz képest.

Neuville visszahozta a reményt

Mígnem kevéssel az első félóra vége előtt vezetéshez jutott a Manchester. Van Nistelrooy szöktette a csapatba ezen a meccsen visszatérő Keane-t, és miután Zivkovic elcsúszott - az odavágón öngólt vétett a horvát bekk - a tizenegyes pontot, Keane eltolta a kifutó Butt mellett, és cimbalomszögből a vetődő Lucio felett remek mozdulattal a hosszú sarokba lőtt.

Ezek után a játék csapkodó lett, a vendégek szögletei azonban rendre veszélyesek voltak. Előbb Veron kapáslövését mentette három méternyire a gólvonaltól Bastürk, majd Jonssen találta el a labdát sután, Butt bravúrral mentett. Aztán váratlanul egyenlített a Leverkusen. Neuville kapott egy labdát a tizenhatos vonalán, kapura fordult, és a feleslegesen kinn álló Barthez felett a lécet érintve betalált. Megint lépéskényszerbe került a United.

Forlan labdáját megintcsak a gólvonalról mentették

Ehhez képest a Bayer szerezhetett volna újabb gólt - Neuville kapott ajándékba egy labdát a védőktől, de nagy helyzetben vesztére lövés helyett a beadást választotta -, és a hetvenedik percig kellett arra várnia, hogy az első épkézláb támadást vezessék az angolok. Akkor Giggs került helyzetbe majd nem sokkal később Scholes lőhetett, de hibázott.

A Manchester enerváltnak tűnt, mégha többet is birtokolták a labdát. A hajrát aztán nagyon megnyomták a vörösök. Butt hibája után Forlan emelhetett kapura, Placentemegintcsak a gólvonalról hárított. Néhány másodperccel később Giggs fordult kapura, de tízméteres lövése kapu fölé szállt. A hosszabbításban nem változott az állás, így idegenben lőtt több góllal a németek mentek tovább.

Nem teljesült Ferguson álma

Így hát nem teljesült Sir Alex Ferguson nagy álma, szülővárosába, Glasgow-ba nem térhet vissza "örökös" csapatával. A Leverkusen a spanyol derbi: Real-Madrid-Barcelona továbbjutójával találkozik.