Valér
-1 °C
0 °C

Az Újpest nyerte a Magyar Kupát

2002.05.01. 20:45
Robert Vagnernek, a 120. percben lőtt góljával 2-1-re verte az Újest csapata a Haladást a Magyar Kupa döntőjében. A rendes játékidő 1-1-es döntetlent hozott, így került sor a hosszabbításra, ahol a cseh támadó a lefújás előtti másodpercekben belőtte a kupát eldöntő találatot.
A Haladás-Újpest Magyar Kupa döntőre ellenkező előjelel készülődtek a csapatok. A fővárosi lila-fehérek a legutóbbi bajnoki mérkőzésen hazai pályán meglepő 3-2-es veseséget szenvedetek a Videotontól, míg a kiesés ellen menekülő szombathelyiek bravúros, 2-2-es döntetlent értek el a a bajnoki éremre pályázó zalaegerszegiek otthonában.

Az összeállításokban egy meglepetés akadt: az utóbbi fordulókban meglehetősen gyenge teljesítményt nyújtó brazil légiós, Túlio kimaradt az újpestieknél, így Glázer Róbert vezetőedző döntése értelmében Vagner-Tokody csatárkettőssel vették fel a versenyt a lilák.

Az első helyzet a s kapuja előtt adódott. Selymes beadását Tamási akarata kivágni, de pechjére éppen csapattársát, Kozelt találta el, a labda pedig Alex elé került. A támadó egyből lőtt, de éppen Poszát találta el.

Az első negyedóra után egyre jobban belelendültek a fővárosiak, és 15. percben akár vezetést is megszerezhették volna, de Vagner lövését Takács védte.

Az egyre jobban játszó újpestiek a 28. percben szereztek vezetést. Vagner hozta fel a labdát a szombathelyi térfélen, és mivel senki sem zavarta, huszonnyolc méterről lövésre szánta el magát. Takács kissé későn mozdult a pattogós lövésre, és a labda a vetődő kapus kezei mellett a bal sarokban kötött ki (1-0).

A második félidőben- az elsőhöz hasonlóan - Haladás rohamokkal indult. Az újpestiek úgy tűnt- szándékosan adták át a területet, bízva a gyors kontráikban. Az 56. percben majdnem növelték is előnyüket, miután Tokody indításával Sloncik lépett ki, de a cseh légiós tizenhat méteres lövését Takács látványos vetődéssel hárította.

A 75. percben góllá érett a szombathelyiek igyekezete. Leandro végzett el szabadrúgást az oldalvonal közelében, a tizenhatos vonalával egy magasságban. A brazil játékos beívelés helyett legurította labdát, amit jól érkező Halmosi tizenhat méterről a hálóba lőtt (1-1).

A 88. percben a mérkőzés legvitatottabb szituációját láthatta a mintegy nyolcezer néző. Lőw beadására Vagner érkezett, de Juhász lerántotta a csatárt, ám Ábrahám játékvezető továbbot intett.

A hosszabbításban többnyire az újpestiek támadtak, a szombathelyiek leginkább a tizenegyesrúgásokra spóroltak erejükkel. A ráadás legnagyobb helyzetét Tokody hagyta ki, de lövését Takács védte.

Már mindenki a tizenegyesrúgásokat várta, amikor a 120. percben Robert Wagner Poljakovics átadását a z ötösről a hálóba lőtte. A gól után a közönség jegy része berohant a pályára, de ennek már nem volt jelentősége, mert a játékvezető időközben lefújta a találkozót.

Jegyzőkönyv
Újpest-Haladás 2-1 (1-0, 1-1, 1-1)
Győr, 8000 néző, V: Ábrahám
Újpest: Posza - Kunzo, Kozel, Tamási, Szélesi - Erős, Korolovszky, Sloncik (Poljakovic 68.), Lőw - Tokody (Móri 100.), Vagner
Haladás: Takács - Kaj, Flavio Pim (Japa 66.), Szekér, Selymes - Somfalvi, Némethy (Juhász a szünetben), Leandro - Fred (Filipovic 55.), Alex, Halmosi
gólszerzők: Vagner (26., 120.), illetve Halmosi (74.)
sárga lap: Lőw (49.), Posza (62.), Poljakovic (73.), Tamási (76.), illetve Szekér (65.), Filipovic (86.), Japa (96.), Somfalvi (114.)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!