Tizenkét csapatos marad az NB I

2002.05.02. 13:05
Az MLSZ döntésének értelmében huszonkét forduló után kettéválik a mezőny, és egy komplett kört játszik. Garami József, az MLSZ edzőbizottságának elnöke elismerte az új lebonyolításnak köszönhetően megteremtődött a korábban hiányolt esélyegyenlőség.
A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége elfogadta a 2002/2003-as bajnokságok versenykiírását. Eszerint a 12 csapatos NB I-ben és a kétszer 12 csapatos NB I/B-ben is 32-32 fordulóra kerül sor. Mindkét osztályban először két kört (22 forduló) játszanak, majd két hatos csoportra oszlik a mezőny és további tíz (2x5) mérkőzés következik.

Két csapat esik ki továbbra is

A bajnokság végén két együttes búcsúzik az élvonaltól, helyükre az NB I/B két csoportjának győztese kerül.

Az elnökség jóváhagyta a légiósokra vonatkozó szabálymódosítást is: eszerint a jövőben nem korlátozzák az egy időben pályán lévő külföldi játékosok számát. A változtatás legfőbb indoka, hogy a légiósok számának limitálásával nem szabad hátrányos helyzetbe hozni a magyar klubokat azokkal a külföldi vetélytársaikkal szemben, akiknél nincs korlátozás.

Játékos- és klublicenc is lesz

Új eleme a versenykiírásnak az is, hogy a labdarúgók szerepeltetését játékoslicenchez köti. Ezt az új fogalmat az UEFA által bevezetni tervezett klublicenchez kapcsolódóan honosítja meg a liga a magyar profi futballban, a későbbiekben kidolgozandó szabályzattal.

- Tisztában vagyunk azzal, hogy a magyar futball színvonala nem attól függ, hogy ilyen vagy olyan szisztémában rendezzük-e a bajnokságot, így az új kiírástól sem kell csodát várni - nyilatkozott Garami József, az MLSZ edzőbizottságának elnöke.

Állandó a csapatok száma

"Az azonban mindenképpen örömteli, hogy az új rendszerben is állandó a csapatok száma, s ugyanolyan menetrend szerint zajlik majd a tizenkét csapatos bajnokság az első és a másodosztályban is, ezzel megteremtődött a korábban némiképp hiányolt esélyegyenlőség" - összegzett.  • Hírek
  • Személyi kölcsön