Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Várszegi: a Fradi még nem eladó

2002.05.03. 19:15
Détári Lajos nem lesz az Eintracht Frankfurt edzője, és a Ferencváros sem cserél gazdát - jelentette be Várszegi Gábor, a Fotex tulajdonosa, nagybani futballbefektető pénteki sajtótájékoztatóján. Az üzletember nemrég kisebbségi(49,9) részesedést vásárolt a Bundesliga II-ben szereplő frankfurti csapatban, ennek kapcsán terjedtek pletykák a Ferencváros eladásáról.
Miután csütörtökön nyilvánosságra került, hogy a Fotex csoport megvásárolta a jelenleg a Bundesliga másodosztályának hetedik helyén álló Eintracht Frankfurt egy részét, péntek délután sajtótájékoztatót tartott Várszegi Gábor, a cégbirodalom vezetője.

Az USÁ-ból is érdeklődtek a Fradi iránt

- Határozottan kijelentem: nem fogjuk eladni a Ferencvárost a Frankfurttal létrejött szerződés miatt - kezdte Várszegi. Továbbra is az a terve, hogy tőzsdére viszi a Fradit, de erre pillanatnyilag még nincs esély. Az üzlember szerint a klub ígéretesen indult azon az úton, amely végén sikeres, jövedelmező vállalkozássá válhat. Már az Egyesült Államokból is akadt érdeklődő a Fradira.

Az FTC eladása azonban egyelőre nincsen napirenden - erősítette meg korábbi álláspontját Várszegi, majd áttért a Frankfurtban kötött üzletre.

A Frankfurtban volt a legnagyobb fantázia

- A Frankfurt keresett meg bennünket, nem mi ajánlkoztunk - hangsúlyozta. Várszegi állítása szerint belga és holland csapatoktól is kapott ajánlatokat - a Fotexnek már ennyire jó híre van a sportpiacon -, de a legnagyobb fantáziát a Frankfurtban látja az MTK tulajdonosa.

Frankfurt városa ugyanis jelentős futballpiac lehet, hiszen Németország egyik kereskedelmi és pénzügyi központja. A 650 000 lakosú város kilencvenmilliárd márkányit tesz hozzá évente a német nemzeti össztermékhez, itt van Európa egyik legforgalmasabb légikikötője, ahol évente ötvenmillió ember fordult meg; Frankfurtban székel az Európai Központi Bank is, és összesen több mint háromszáz pénzintézet települt a Majna partjára. Tehát a város tőkeerős, perspektivikus piac, mindenképp jó terepe lehet egy vállalkozásnak.

A pontos összeg még üzleti titok

- A vételár egyelőre üzleti titok, és eddig egyetlen orgánumnak sem sikerült eltalálnia a pontos összeget - jegyezte meg az üzletember, vagyis nem igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint 7,5 millió euróba - azaz 1,9 milliárd forintba - került a klub 49,9 százalékos tulajdonrésze.

Détári gólja jelentette az utolsó frankfurti sikert
Az Eintracht Frankfurt 1959-ben története során először és utoljára nyerte meg a német bajnokságot. 1980-ban az UEFA-Kupát hódította el, utolsó komolyabb sikerét 1988-ban aratta, amikor Détári szabadrúgásgóljával megnyerték a Német Kupát. A csapat tavaly esett ki az első osztályból. A német egyesületnél edzősködött korábban az Aranycsapat középhátvédje, Lóránt Gyula, a csatársorban pedig Sztáni István kapott helyet.

A meghatározó tulajdonrész mellé a Fotex (és vezére) lényegében teljhatalmat kapott, Várszegi dönthet akár futballszakmai kérdésekben is. Gyorsan hozzá is tette - reagálva a közelmúltban napvilágot látott hírekre -, hogy nem Détári lesz a csapat edzője, de még nem tudja, ki lenne a legalkalmasabb szakvezető. (A Frankfurttal egykor német kupát nyert Détárit a Wald-stadiont búcsúztató gálamérkőzésre invitálta a Fotex-főnök.)

Új stadion, első ligás csapat?

Várszegi azt is feltárta, miért jutott csődközeli állapotba a csapat. Három évvel ezelőtt 23 millió márka kölcsönt vettek fel a frankfurtiak, ennyi pénzből vásároltak 15 játékost. Közülük mindössze három van pillanatnyilag az egyesületnél, a többit értékesítették, mi több, volt olyan is, akinek fizettek, hogy mondja fel a szerződését. Az eladásokból mindössze 168 ezer márka profitra tett szert a csapat, azaz abszolút veszteséges volt a tranzakció.

Hiába van számos válogatottja - albán, macedón, bosnyák, kínai, koreai - a klubnak, igazi csapategység nem alakult ki, emiatt sem sikerülhetett a tavalyi kiesés után a visszakapsszkodás az első osztályba. Vártszegi abban bízik, hogy amire az új ötvenezres vb-stadion felépül - 2005-re -, addigra már első ligás csapata lesz a városnak. Frankfurt öt vb-meccsnek adhat majd otthont 2006-ban, a németországi futballvilágbajnokságon.

Vége a pazarlásnak

Várszegi azt ígéri, jelentős változtatások lesznek a csapatnál, vége a pazarlásnak. Itthon sem tűrte, hogy irreálisan magas legyen a játékosok fizetése, és Németországban is szigorúan ellenőrzi majd a pénzeket. - Ott is volt olyan, aki több mint egymillió eurót tehetett zsebre, noha tíz perceket játszott a gárdában - mondta Várszegi.

A Fotex-vezér azt is kijelentette, hogy a cégcsoporton belül eddig egyetlen vállalkozása sem ment csődbe, és nagyon bízik abban, hogy ez így is marad. A Fotex fogadtatása amúgy összehasonlíthatatlanul jobb volt a tartományban, mint amikor a Ferencvárost vásárolták meg. (Ő amúgy MTK-szurkoló maradt, hiszen a Fradi-meccsekre ki sem jár, a hétvégén például Frankfurtban vendégeskedik, így nem lesz ott a Fradi-MTK-n.)

Nem jönnek német futballisták a Fradiba

Azt is elárulta, ha ingyen adnának német játékosokat bármelyik csapatának, akkor sem lenne rá szüksége, mert a játékos fizetése jelentősen megnövelné a büdzsét, ezt pedig pillanatnyilag nem bírnák el klubjai. A magyar játékosoknak viszont alighanem könnyebb dolguk lesz, ha Frankfurtba akarnának szerződni, bár erre sincs semmi garancia.