Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Várszegi: a Fradi még nem eladó

2002.05.03. 19:15
Détári Lajos nem lesz az Eintracht Frankfurt edzője, és a Ferencváros sem cserél gazdát - jelentette be Várszegi Gábor, a Fotex tulajdonosa, nagybani futballbefektető pénteki sajtótájékoztatóján. Az üzletember nemrég kisebbségi(49,9) részesedést vásárolt a Bundesliga II-ben szereplő frankfurti csapatban, ennek kapcsán terjedtek pletykák a Ferencváros eladásáról.
Miután csütörtökön nyilvánosságra került, hogy a Fotex csoport megvásárolta a jelenleg a Bundesliga másodosztályának hetedik helyén álló Eintracht Frankfurt egy részét, péntek délután sajtótájékoztatót tartott Várszegi Gábor, a cégbirodalom vezetője.

Az USÁ-ból is érdeklődtek a Fradi iránt

- Határozottan kijelentem: nem fogjuk eladni a Ferencvárost a Frankfurttal létrejött szerződés miatt - kezdte Várszegi. Továbbra is az a terve, hogy tőzsdére viszi a Fradit, de erre pillanatnyilag még nincs esély. Az üzlember szerint a klub ígéretesen indult azon az úton, amely végén sikeres, jövedelmező vállalkozássá válhat. Már az Egyesült Államokból is akadt érdeklődő a Fradira.

Az FTC eladása azonban egyelőre nincsen napirenden - erősítette meg korábbi álláspontját Várszegi, majd áttért a Frankfurtban kötött üzletre.

A Frankfurtban volt a legnagyobb fantázia

- A Frankfurt keresett meg bennünket, nem mi ajánlkoztunk - hangsúlyozta. Várszegi állítása szerint belga és holland csapatoktól is kapott ajánlatokat - a Fotexnek már ennyire jó híre van a sportpiacon -, de a legnagyobb fantáziát a Frankfurtban látja az MTK tulajdonosa.

Frankfurt városa ugyanis jelentős futballpiac lehet, hiszen Németország egyik kereskedelmi és pénzügyi központja. A 650 000 lakosú város kilencvenmilliárd márkányit tesz hozzá évente a német nemzeti össztermékhez, itt van Európa egyik legforgalmasabb légikikötője, ahol évente ötvenmillió ember fordult meg; Frankfurtban székel az Európai Központi Bank is, és összesen több mint háromszáz pénzintézet települt a Majna partjára. Tehát a város tőkeerős, perspektivikus piac, mindenképp jó terepe lehet egy vállalkozásnak.

A pontos összeg még üzleti titok

- A vételár egyelőre üzleti titok, és eddig egyetlen orgánumnak sem sikerült eltalálnia a pontos összeget - jegyezte meg az üzletember, vagyis nem igazak azok a sajtóértesülések, amelyek szerint 7,5 millió euróba - azaz 1,9 milliárd forintba - került a klub 49,9 százalékos tulajdonrésze.

Détári gólja jelentette az utolsó frankfurti sikert
Az Eintracht Frankfurt 1959-ben története során először és utoljára nyerte meg a német bajnokságot. 1980-ban az UEFA-Kupát hódította el, utolsó komolyabb sikerét 1988-ban aratta, amikor Détári szabadrúgásgóljával megnyerték a Német Kupát. A csapat tavaly esett ki az első osztályból. A német egyesületnél edzősködött korábban az Aranycsapat középhátvédje, Lóránt Gyula, a csatársorban pedig Sztáni István kapott helyet.

A meghatározó tulajdonrész mellé a Fotex (és vezére) lényegében teljhatalmat kapott, Várszegi dönthet akár futballszakmai kérdésekben is. Gyorsan hozzá is tette - reagálva a közelmúltban napvilágot látott hírekre -, hogy nem Détári lesz a csapat edzője, de még nem tudja, ki lenne a legalkalmasabb szakvezető. (A Frankfurttal egykor német kupát nyert Détárit a Wald-stadiont búcsúztató gálamérkőzésre invitálta a Fotex-főnök.)

Új stadion, első ligás csapat?

Várszegi azt is feltárta, miért jutott csődközeli állapotba a csapat. Három évvel ezelőtt 23 millió márka kölcsönt vettek fel a frankfurtiak, ennyi pénzből vásároltak 15 játékost. Közülük mindössze három van pillanatnyilag az egyesületnél, a többit értékesítették, mi több, volt olyan is, akinek fizettek, hogy mondja fel a szerződését. Az eladásokból mindössze 168 ezer márka profitra tett szert a csapat, azaz abszolút veszteséges volt a tranzakció.

Hiába van számos válogatottja - albán, macedón, bosnyák, kínai, koreai - a klubnak, igazi csapategység nem alakult ki, emiatt sem sikerülhetett a tavalyi kiesés után a visszakapsszkodás az első osztályba. Vártszegi abban bízik, hogy amire az új ötvenezres vb-stadion felépül - 2005-re -, addigra már első ligás csapata lesz a városnak. Frankfurt öt vb-meccsnek adhat majd otthont 2006-ban, a németországi futballvilágbajnokságon.

Vége a pazarlásnak

Várszegi azt ígéri, jelentős változtatások lesznek a csapatnál, vége a pazarlásnak. Itthon sem tűrte, hogy irreálisan magas legyen a játékosok fizetése, és Németországban is szigorúan ellenőrzi majd a pénzeket. - Ott is volt olyan, aki több mint egymillió eurót tehetett zsebre, noha tíz perceket játszott a gárdában - mondta Várszegi.

A Fotex-vezér azt is kijelentette, hogy a cégcsoporton belül eddig egyetlen vállalkozása sem ment csődbe, és nagyon bízik abban, hogy ez így is marad. A Fotex fogadtatása amúgy összehasonlíthatatlanul jobb volt a tartományban, mint amikor a Ferencvárost vásárolták meg. (Ő amúgy MTK-szurkoló maradt, hiszen a Fradi-meccsekre ki sem jár, a hétvégén például Frankfurtban vendégeskedik, így nem lesz ott a Fradi-MTK-n.)

Nem jönnek német futballisták a Fradiba

Azt is elárulta, ha ingyen adnának német játékosokat bármelyik csapatának, akkor sem lenne rá szüksége, mert a játékos fizetése jelentősen megnövelné a büdzsét, ezt pedig pillanatnyilag nem bírnák el klubjai. A magyar játékosoknak viszont alighanem könnyebb dolguk lesz, ha Frankfurtba akarnának szerződni, bár erre sincs semmi garancia.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!